07 Aralık 2017 22:14

ODTÜ'de Ekim Devrimi tartışıldı

ODTÜ'de Nuray Sancar, Erdoğan Aydın ve Cem Somel'in katılımıyla 'Ekim Devrimi; İhtimal Değil Gerçek, Geçmiş Değil Gelecek' konulu panel düzenlendi.

Paylaş

ODTÜ Emek Gençliği, Ekim Devrimi'nin 100. yıl dönümü kapsamında Evrensel Yazarı Nuray Sancar, Tarihçi Erdoğan Aydın ve Prof. Dr. Cem Somel'in katılımıyla "Ekim Devrimi; İhtimal Değil Gerçek, Geçmiş Değil Gelecek" konulu panel düzenledi.

'EKİM DEVRİMİ, DÜNYANIN DEĞİŞTİRİLEBİLİR OLDUĞUNU GÖSTERMİŞTİR'

Panelde ilk sözü alan Erdoğan Aydın, Ekim Devrimi'nin Anadolu'daki Milli Mücadele'ye etkilerini anlattı. Aydın, dünyanın tarihsel akışını değiştiren Ekim Devrimi'nin, ülkemiz açısından da büyük bir etkisinin olduğunu söyledi. Anadolu'nun kuzeydoğu kısmının Çarlık askerleri tarafından işgal altında olduğunu hatırlatan Aydın, Ekim Devrimi sonrası bölgedeki askerlerin çekilmesinin Milli Mücadele'nin kazanılmasına olan etkisini aktardı. 

Aydın, Sykes-Picot Anlaşması'nın Bolşevikler tarafından dünya kamuoyuna açıklanmasının, 1. Dünya Savaşı'nın yalnızca daha fazla sömürme amacıyla çıkarıldığını gözler önüne serdiğini söyledi. Bu sayede İngiltere ve Fransa'nın işgalci politikalarını eskisi kadar rahat gerçekleştiremediğini belirten Aydın, salt bu olayın bile Ekim Devrimi'nin yeni dünya tasavvurunu ortaya koyduğunu ifade etti.

Aydın, Ekim Devrimi'nin adaletsizliğin, sömürgeciliğin, sömürünün ve savaşların aşılabileceğini gösteren bir örnek olması bakımından, bugünün koşullarında mutlaka güncellenmesi gerektiğine de işaret ederek fikri ve pratik çabaların artırılması gerektiğini dile getirdi.

"Bunun tekrar olamayacağını söyleyenler, bizi bugünün dünyasına hapsetmek istiyorlar" diyen Aydın, Ekim Devrimi'nin dünyanın değiştirilebilir olduğunu gösterdiğini söyledi. 

'EKİM DEVRİMİ, BAĞIMSIZLIK VE SOSYAL ADALET İÇİN MÜCADELE EDENLERİN ESİN KAYNAĞI OLMUŞTUR'

Prof. Dr. Cem Somel ise sunumunda Sovyetlerde çözülme sürecine giden yolda yaşananları aktardı. Somel, Ekim Devrimi'nin dünyada bağımsızlık ve sosyal adalet için mücadele edenlerin esin kaynağı haline geldiğini belirtti.

Sovyetler'in kuruluşundan 60 yıl sonra tedricen çözülme sürecine girdiğini ifade eden Somel, Sovyetler'in çözülüşe girdiği süreçte dikkate değer bir direniş olmadığını, çünkü insanların bunu biçimsel bir değişiklik olarak gördüğünü söyledi. Somel, Sovyetlerin çözülüşünü tartışırken kişilere değil politikalara bakmak gerektiğine dikkat çekti. 

'EKİM DEVRİMİ, ÖRGÜTSEL İRADE VE BİLİNCİN ÖNEMİNİ GÖSTERMİŞTİR'

Nuray Sancar, Ekim Devrimi'nden çok daha önceki süreçlerde de ezilenlerin direnişlerinin mevcut olduğunu ve insanların ütopyalar kurduğunu ancak Ekim Devrimi ile bunun artık bir hayal vasfını aşarak geliştiğini dile getirdi.

Lenin'in devrimlerin, yönetilenlerin eskisi gibi yönetemediği, yönetilenlerin de eskisi gibi yönetilmek istemediği dönemlerde gündeme geldiği tespitini hatırlatan Sancar, ancak bunun oluştuğu her dönemin sosyalist devrimlere  yol açmadığını ifade etti. Sancar, 2011'de gerçekleşen 'Arap Baharı'nın buna örnek teşkil ettiğini söyledi.

Öte yandan, Ekim Devriminin, bir devrimin gerçekleşmesinde örgütsel irade ve bilincin önemini ortaya koyduğunun altını çizen Sancar, 1917'den günümüze kalan en önemli dersin bu olduğunu vurguladı. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor'a Fenerbahçe Doğuş maçı nedeniyle ceza yağdı

SONRAKİ HABER

Tarım işçileri: Sigorta yok, ya mezara ya yatağa düşüyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...