07 Aralık 2017 10:49

Mimarlar Odasından 'AnKara Rapor'

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Melih Gökçek'in 23 buçuk yıllık başkanlık döneminin hasar tespitine ilişkin “AnKara Rapor” ismiyle kitap hazırladı.

Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Melih Gökçek'in 23 buçuk yıllık başkanlık döneminin hasar tespitine ilişkin “AnKara Rapor” ismiyle kitap hazırladı. Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Candan, kitabın Ankara’nın kara bir döneme işaret ettiğini belirterek, Gökçek döneminde yaşanan hasarı gözler önüne seren bir kaynak hazırladıklarını söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Melih Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığından istifasının ardından hazırladığı 1994-2017 tarihlerini kapsayan hasar tespit raporu basın toplantısıyla paylaştı. Kitap haline getirilen rapor, Mimarlar Odası Ankara Şubesi toplantı salonunda gerçekleşen toplantısıyla paylaşılırken toplantıya kent izleme konseyi ve Ankara Dayanışması üyelerinin yanısıra oda yönetiminde görev almış eski yöneticiler de katıldı. 

‘GÖKÇEK’İN YARGI ÖNÜNE ÇIKMASI İÇİN START VERİYORUZ’

Oda Başkanı Tezcan Candan konuşmasında Gökçek’in istifa edişinin 40. gününde hazırladıkları kitapla birlikte yargı önüne çıkartılmasını için kampanya sürecinin başlattıklarını söyledi. Candan, hazırladıkları kitabı, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin yanısıra Ankara’nın yeni belediye başkanı Mustafa Tuna’ya da vereceklerini söyledi. Candan, “Sadece Lale heykelini, futbolcu heykelini ortadan kaldırmakla olmuyor. Gökçek’in yargı önüne çıkartılması aşamasında Tuna’nın da sorumluluğu olacak” dedi. Ankara raporunun Ankara’ya ilişkin kara bir döneme işaret ettiğini söyleyen Candan, her süreçte Cumhuriyetin değerlerinin nasıl ortadan kaldırıldığının gözler önüne serildiğini kaydetti. Kitabın üç bölümden oluştuğunu belirten Candan, ilk bölümde 1994’ten bugüne Mimarlar Odasında yöneticilik yapmış kişişlerin değerlendirmeleri, ikinci bölümde kent izleme merkezinde mücadele etmiş ve bilimsel yol gösteren uzmanların yazıları, üçüncü bölümde ise hasar tespitinin yapıldığını belirtti. Altyapı, kanalizasyondan, ulaşım ve kent politikalarına, israf projelerinden açılan davalara iyi bir kaynak hazırlandıklarını kaydeden Candan, kenttin kimliğinde yaşanan dönüşümün yanısıra hem siyasi hem ekonomik hem de hukuksal olarak yapılanların da ortaya konulduğu bir “timeline” hazırladıklarını söyledi. Candan, konuşmasında 1994’ten bugüne Ankara’da kent kimliğine yönelik gerçekleşen önemli dönüşümlere dikkat çekti. 

‘KİTAP ANKARA’YA İHANETİN BELGESİ’

Basın toplantısında önceki dönemlerde şube yönetim kurulu üyeliği görevinde bulunmuş yöneticiler de söz aldı. 2012 yılında şube başkanı olarak görev yapan Ali Hakkan, 23 buçuk yıllık Gökçek döneminin karanlık bir geçmiş olduğunu belirterek, “Kitap hazırlanırken ‘hiç mi iyi bir şey olmadı’ diye düşündüm. Ve Maalesef bulamadım. O kadar açık görülüyor ki bu bir ihanetin belgesidir” dedi. 

Ankara Üniversitesi eski rektörlerinden Cemal Taluğ da kitabın Ankara’nın değerinden kayıplara ilişkin önemli bir belge olduğunu söyleyerek 23 buçuk yılda Ankara’da gerçekten önemli bir değişimin yaşandığını söyledi. Çağdaş kent anlayışının tam tersi her şeyin Ankara’da yapıldığını belirten Talu, Ankara kırsalına hizmet götürülmediğini, ODTÜ ormanı, Atatürk Orman Çiftliği ve Cumhuriyetin simgesel değerlerine saldırılar yaşandığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Mona Lisa'nın en küçük kopyası yaratıldı

SONRAKİ HABER

'Midyat’ın tarihi dokusuyla oynanıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...