07 Ağustos 2012 03:57

Akkuyu’da nükleer santrale ‘hayır’

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapılmak istenen Akkuyu Nükleer Santrali yüzlerce kişinin katılımıyla protesto edildi. Eylemde, nükleer santralin doğal yaşamı bitireceğinin altı çizildi. Yüzlerce kişi Mersin Akkuyu’da nükleer santral yapılmasına, Hiroşima Katliamı’nın yıldönümünde bir kez daha hayır dedi.

Akkuyu’da nükleer santrale ‘hayır’
Paylaş
Deniz Özel


‘İNSAN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR’ Dr. İsmail Bulca (TTB Merkez Konseyi Üyesi): İnsanlığın nükleer felaketle karşılaşması üzerinden 67 yıl geçti ve Çernobil’i gördükten sonra, Fukuşima’yı gördükten sonra hâlâ nükleer enerjinin insan ve doğa üzerindeki zararlarını anlatmak zorunda kalıyorsak bunun altında başka şeyleri de aramak gerekir. AKP Hükümeti insanların sağlığını hiçe sayarak taşeronluğunu yaptığı emperyalist güçler adına kendi çıkarları doğrultusunda miyadı dolmuş nükleer enerjiyi ülkemizde uygulamaya çalışıyor. AKP Hükümetinin, bilimsel olmayan enerjide ısrar etmesi, diğer alanlarda uyguladığı politikalardan da farklı değil. TTB olarak insan sağlığı için çevre ve doğanın temizliği için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da nükleere karşı olamaya devam edeceğiz.


‘FUKUŞİMA’DAKİ HÜSRANI YAŞAMAK İSTEMİYORUZ’ Selman Günbat (SES Mersin Şube Başkanı): Nükleer enerji elektrik ihtiyacının yüzde 2-3 gibi ihtiyacı karşılayacak yapılanmadır. Japonya dünyanın en ileri teknolojisine sahip olmasına rağmen, yine de Fukuşima’daki hezimeti ve hüsranı bizler Akkuyu’da yaşamak istemiyoruz. Nükleer santral yapıldığında santralin bacasından radyasyon çıkacak mı, çıkmayacak mı? İnsan sağlığı üzerindeki etkileri düşündünüz mü? Akdeniz’de yetişen meyve ve sebzeleri bugün yendiği kadar rahat yiyebilecek misiniz? AKP Hükümeti ülke genelinde uyguladığı gerek nükleer santraller gerek hidroelektrik santralleri ve barajlar olsun bunların hepsi sadece uluslararası sermayenin emrine sunulan imkanlar gibidir.


‘ÖLÜMCÜL ETKİLERİ VAR’ Dr. Ali İhsan Ökten (Adana Tabip Odası Başkanı): Nükleer reaktör bizim için nükleer bomba demektir. Ne zaman patlayacağı belli olmaz. İlk atom bombasının atılmasından sonra bunun insanlar üzerindeki ölümcül ve sakat bırakıcı etkileri görülüyor olmasına rağmen tüm dünyada nükleer reaktör ve bombaların yapımına devam edilmesi yeni cinayetlere yol açacaktır. Biz tabipler olarak nükleer reaktördeki en ufak bir sızıntının insan sağlığında bırakacağı olumsuz etkileri biliyoruz. Örneğin birçok insan doğumsal sakatlık sorunu yaşayacaktır.


‘GELECEĞİMİZİ KORUMAK İÇİN’ İmam Özdemir (Kesk Dönem Sözcüsü): Rant kavgasına tüm değerler ve canlı yaşamı heba edilmeye çalışılıyor. Akkuyu doğa harikası bir yer. ancak sermaye buraya nükleer santral kurmaya çalışıyor. Hiçbir şekilde geleceğimizi küresel sermaye ve onun yerli iş birlikçilerine terk etmeyeceğiz. Geleceğimizi korumak kurtarmak, yaşamımızı ve çocuklarımızı güvence altına almak için KESK Şubeler Platformu olarak bugünkü mücadeleye destek veriyoruz.

 


‘EN İYİ ÇÖZÜM NÜKLEERİENGELLEMEKTİR’ Dr. A. Burhan Söker (Mersin Tabip Odası): Mersin Tabip Odası olarak tüm süreçlerde yer alıp halka nükleerin sağlık etkileri konusunda sürekli bilgi vermek zorunda hissediyoruz kendimizi. Radyasyonun akut ve kronik etkileri var. 20 yıldan beri Karadeniz olmak üzere kanser vakalarında artış olduğunu yayınladık. Nükleer atıktan ortaya çıkan radyasyon uzun yıllar insan sağlığını, doğayı ve çevreyi etkileyecektir. Bu etkilerinden kurtulacak çözüm yoktur. En iyi çözüm nükleer santrallerin oluşumunu engellemektir.


'HİROŞİMA SON OLSUN'

“Uluslarası Alanda Nükleer Silahlar Kaldırılsın” üyeleri 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya atılan nükleer bomba sonucu yaşanan katliamı protesto etti. Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasını Nisan Ak okudu. Ak: “Bundan 67 yıl önceydi 15 bin ton TNT gücüne sahip ilk uranyum bombası Hiroşima üzerinde patlatıldı. On binlerce insan hayatını kaybetti. Takip eden aylarda radyasyondan dolayı bir çok kişi yaralandı ve hayatını kaybetti. 1945’in sonunda ise 140.000 insan bu bomba yüzünde öldü” dedi. Dünyanın hala nükleer tehdidinde olduğunu söyleyen Ak, Türkiye’ deki nükleerleri de değerlendirdi. Ak, “Şu anda İncirlik üssünde bulunan termonükleer B61 bombalarının patlama gücü 340 kilo ton kapasitede. Bu Hiroşima’ya atılan bombanın yaklaşık 20 katı. Hiçbir devletin halkını ve insanlığı böyle büyük bir tehditle yaşamaya zorlama hakkı yok” şeklinde konuştu. Eylemde nükleer faciadan etkilenen insanların resimleri ve yeni doğan bebeklerin resimleri sergilendi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sermaye ‘acele’ sömürmek istiyor

SONRAKİ HABER

Gazeteci Ozan Kılınç tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...