07 Aralık 2017 04:35

Yasa genişletildi, imamlara da nikah kıyma yetkisi verildi 

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa genişletildi. Evlendirme Yönetmeliği değişikliğine göre imamlar da artık resmi nikah kıyabilecek.

Paylaş

Belediye başkanı ve muhtarların yanısıra müftülere de tanınan nikah kıyma yetkisi genişletildi. Evlendirme Yönetmeliği değişikliğine göre, İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği imamlar da artık resmi nikah kıyabilecek.

Yeni Şafak'tan Ahmet Fatih Erturan'ın haberine göre, Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle artık müftü ile muhtarların yanı sıra imamlar da resmi nikah kıyabilecek. Evlendirme yönetmeliği değişikliğine göre, İçişleri Bakanlığı il ve ilçe müftülerine ve müftülük personeline evlendirme yetkisi verebilecek. İl ve ilçe müftülüklerinde evlendirme memurluğu yetkisi verilecek personel de bakanlıkça belirlenecek.

MÜFTÜLERE DENETLEME YETKİSİ DE VERİLDİ

Resmi nikahı, belediye başkanı veya başkanın görevlendireceği nikah memurunun yanı sıra müftüler de kıyabilecek. Bunun yanı sıra müftülüğe bağlı görev yapan memurlar yani imamlar nikah kıyabilecek. Böylece köylerde yaşayan vatandaş müftüye veya belediyeye gitmeden köyündeki cami imamına nikahını kıydırabilecek.

'RESMİ NİKAH OLMADAN İMAM NİKAHI YAPILMASI' SUÇLARI YÖNETMELİKTEN ÇIKTI

Yeni yönetmeliğe göre mülkiye müfettişlerinin yanı sıra artık İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilecek yetkili memurlar da bütün evlendirme daire ve memurlarını denetleme hakkına sahip olacak. Yeni düzenlemede, 2015’te Anayasa Mahkemesi kararıyla Türk Ceza Kanunu’ndan çıkarılan, 'resmi nikah olmadan imam nikahı yapılması' ve 'evlilik cüzdanını göstermeden imam nikahı yapılması' suçları yönetmelikten de çıkarıldı.

İlçe müftülüklerine ait evlenme kütük defterleri ilçe nüfus müdürlüğü tarafından, il müftülüklerine ait kütük defterleri ise il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri tarafından onaylanacak. Ancak il ve ilçe müftülükleri kendilerine ait evlenme kütük defterlerini kendi arşivlerinde saklayacak. (HABER MERKEZİ)

Sevda Karaca: İmamlara nikah yetkisi, hadi ordan bi’tanesi!

ÖNCEKİ HABER

Kaçırılan fosil, yeni bir tür amfibi dinozora ait çıktı

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 7 Aralık 2017 Perşembe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...