07 Aralık 2017 02:51

‘Uyuşturucuya karşı caydırıcı tedbirler alınsın’

Malatya’nın Çavuşoğlu Mahallesi'nde yaşayan yurttaşlar, uyuşturucu madde kullanımına karşı caydırıcı tedbirler alınmasını talep ediyor.

Paylaş

Kıvılcım Eftelya AÇIKGÖZ  
Birkan GÜLTEKİN
Malatya

Malatya’nın merkez Yeşilyurt ilçesi Çavuşoğlu Mahallesi'nde yaşayanlar, genç yaşta uyuşturucu madde kullanımına karşı tepkilerini dile getirdi. Özellikle gençlerde giderek artan uyuşturucu madde kullanımına karşı yetkililerin caydırıcı tedbirler almadığını söyleyen mahalleli, bir an evvel gerekli önlemlerin alınarak gençlerin bu durumdan kurtulması için adımların atılması gerektiğini söyledi. 

Uyuşturucu madde satışının engellenmesi için yetkililerin üzerine düşeni yapmamasından yakınan mahalle esnafları Bayram, “Önlem alsalar böyle olmaz. Emniyet istese uyuşturucuyu engelleyebilir” dedi. Uyuşturucu madde kullanımını önlemek için ailelere de büyük sorumlulukların düştüğüne dikkat çeken Taner Akın ise “Uyuşturucu kullanımını önlemek için kütüphaneler, spor aktiviteleri yapılabilir. Benim talebim, devletin önlem alarak uyuşturucunun önünün kesilmesidir” dedi. 

‘TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYMAMIZ LAZIM’

Resmi açıklamalara göre uyuşturucu kullanımı yaşının 11'in altına kadar düştüğünü belirten İsmail  Kurtoğlu ise “Şimdi bunun nedenlerini araştırmak için çalışmalar yapmak gereklidir. Ben sadece polisiye önlemlerle uyuşturucunun engellenebileceğini düşünmüyorum” şeklinde konuştu. Uyuşturucu hakkında öğrenci ve velilere yönelik konferansların düzenlenmesi gerektiğini belirten Kurtoğlu, “Spor salonları, okuma evleri, gençlik merkezleri, yeşil alanlar, parklar olacak. İnsanlar bu tarafa yönlendireceksin ve onları yönlendirirken de bu saydığımız alanlarda bilinçli, psikolojiden anlayan, pedagoji eğitimi almış yani belli bir formasyondan geçmiş insanların bu eğitimi vermesi lazım” diyor. Yasalarda da caydırıcı cezaların olmadığına vurgu yapan Kurtoğlu, “Adam yarım kilo uyuşturucuyla yakalanıyor, yasal boşluktan dolayı ‘içiciyim’ deyip adli denetimli serbestlikle bırakılıyor. Adam ne de olsa ‘Ben yakalandığımda bırakılıyorum’ diyor. Toplumun tümüyle “bana ne?​” demeden elini taşın altına koyması gerekiyor. ‘Gençliğe geleceğimizi emanet ettik’ diyoruz. Fakat uyuşturucu için adım atılmıyor” diye konuştu.

‘UYUŞTURUCU KULLANIMINA GÖZ YUMULUYOR’

Gençlerin sorgulayan birer birey olamamaları için madde kullanmalarına göz yumulduğunu belirten Tutku Ağan da, “Üst düzey yetkililerin daha çok işine geliyor bu uyuşturucu maddelerin gençlere verilmesi. Çünkü insanların oturup hem siyasi hem de gelecek için konuşmaları her zaman yetkililerin dezavantajınadır. Bu yüzden gençlerin uyuşturucu maddeleri tedarik etmeleri onlar için büyük bir avantajdır” dedi. 

‘FELSEFE, SOSYOLOJİ VE PSİKOLOJİNİN ÖNÜ AÇILSIN’

“Birçok şey yapılabilir ama maalesef hiçbiri yapılmıyor” diyen Ağan, “Sorumlulardan taleplerim mesela ben felsefe bölümü mezunuyum. Aslında bu konu biraz da beni ilgilendiriyor. Felsefe, sosyoloji, psikoloji gibi bölümlerin önleri açılsa ve bu tür eğitimler, seminerler bu işin ehline verilse, her kurum kendi işini gereği gibi yapsa aslında bu tür sorunları ortadan kaldırabiliriz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Şırnak’taki işsizlik insanları 'ölüm kuyuları'na sürüklüyor!

SONRAKİ HABER

Pakistan’daki gelişmeler ne anlama geliyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...