07 Aralık 2017 01:00

İhmaller bir bebeği annesiz bıraktı

Ayşe Demir’in doğum sonrası ölümünde ihmali olduğu gerekçesiyle Medical Park Gebze Hastanesine açılan tazminat davasının 2. duruşması yarın görülecek.

Paylaş

Damla ULUDAĞ 
Gebze

Hamileliği süresince kontrole gittiği Medical Park Gebze Hastanesinde hiç bir rahatsızlığı ortaya çıkmayan 32 yaşındaki Ayşe Demir, doğum yapmak için gittiği hastanede ihmaller sonucu yoğun bakımlık oldu, rahmi alındı, 2 ayın sonunda eve gönderildi. Demir, daha sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Bebeğini bir kez bile göremeyen Ayşe Demir için hastanede hazırlanan raporda “Bebeğini emzirdi, yemek yemek istedi” gibi ifadeler yer alıyor. Aile ise kızlarını ihmaller zinciri nedeniyle kaybettiklerini söylüyor. Ayşe Demir’in ailesinin hastaneye açtığı davanın ikinci duruşması yarın görülecek. Aile, sorumluların hesap vermesini istiyor.

Ayşe Demir, 18 Ekim 2016 akşamı suyu geldiği için, hastaneye gitti ancak doğum için erken olduğu, sancılar sıklaşınca tekrar gelmesi söylenerek eve gönderildi. Aynı gece 03.30 saatlerinde sancıları sıklaştığı için tekrar hastaneye giden ve doğumhaneye alınan Demir’in ailesinin ifadesine göre doğum süresince yanında yalnızca ebe bulundu, 9 ay süresince kontrollerini yapan doktor ise “Ben sabah geleceğim” diyerek Ayşe Demir’in bekletilmesini istedi. Ailenin anlatımına göre sabah doktorun gelmesinin hemen ardından doğum gerçekleşti ve Demir odaya alındı. Ancak bir süre sonra aşırı kanaması olduğu fark edildi. Çeşitli müdahalelerin ardından aileye hiçbir açıklama yapılmadan yoğun bakıma alınan kadının babasına akşam saatlerinde “Rahmin alınması için onay vermesi gerektiği” söylendi. Sebebi soran aileye ise önce “Sizde genetik bir sorun var”, sonra ise “Kan kanseri olabilir” cevabı verildi. Dokuz aylık takip süresince hastaneden hiçbir şüphe ifade edilmediğini, doğum sırasındaki ihmaller nedeniyle bu sonucun yaşandığını söyleyen aileye yanıt verilmedi. 

Rahmi alındıktan sonra da kanaması devam eden hastanın ailesine kanamayı durduracak ilaç kendilerinde olmadığı için Zeynep Kamil Hastanesine götürmeleri gerektiği söylendi. Zeynep Kamil Hastanesinde yapılan müdahalenin ardından kanama durduruldu, Yine hastanenin isteğiyle Demir, Medical Park Gebze Hastanesi yoğun bakım ünitesine geri getirildi. 50 gün boyunca yoğun bakımda kalan Ayşe Demir’e yoğun bakım ünitesinde ilaç verme müdahalesi sırasında dişleri kırıldı. 50 günün sonunda halen hiçbir tepki vermeden yatan Ayşe’nin ailesine ‘Hastanız evde bakım hastası, hastaneden çıkarın’ denilerek çıkışı verildi.  

BEBEĞİNİ BİR KEZ BİLE GÖREMEYEN HASTAYA ‘BEBEĞİNİ EMZİRDİ’ RAPORU

İzmir’de Eşrefpaşa Hastanesinde sağlık çalışanı olan ağabey Kemal Demir kardeşini başka bir hastaneye götürmek için çabalarken karşılaştıkları muameleyi şöyle anlatıyor: “Hastaneden epikriz raporunu istedik. Epikrizi okuyunca şok oldum. Raporda bebeği emzirdiği, yemek yemek istediği gibi şeyler yazılmış ama kardeşim bebeğini görmedi bile. Doktor ile son görüştüğümde hastanızı ‘Çapa, Cerrahpaşa veya Kocaeli’ye götürün’ dedi. Ben de Kocaeli Üniversitesinden doktor buldum. Doktor bana doğum doktorunun kendisini aramasını ve tedavi ile ilgili konuşmak istediğini belirtti ama doktor aramadı. Biz polis karakoluna yaşanan ihmallerle ilgili suç duyurusunda bulunduğumuzda hastane yönetimi bize ‘Alın hastanızı götürün’ dedi.” 

Daha iyi müdahale edileceği düşüncesiyle aile tarafından İzmir’de bir devlet hastanesine götürülen Ayşe Demir ise 21 Aralık 2016 tarihinde yaşamını yitirdi.

MEDİCAL PARK GEBZE’YE 7 MİLYON TL’LİK DAVA

Aile, Medical Park Gebze Hastanesi ve kadın doğum uzmanı doktoru aleyhine Ayşe Demir’in doğum sonrası ölümünde ihmalleri olduğu gerekçesiyle 7 milyon TL’lik manevi tazminat davası açtı. İlk duruşmada Medical Park Gebze hastanesi yönetiminden ailenin beyanları dikkate alınarak kamera kayıtları istendi ancak hastaneden “Kamera kaydı yok” cevabı verildi. Davanın ikinci duruşması 08 Aralık 2017 günü 09.30’da görülecek. 

Ayşe Demir’in ailesi bu ihmallerin başka canları yakmaması, başka bebeklerin annesiz kalmaması için davayı sonuna kadar götüreceklerini söylüyor. 

ÖNCEKİ HABER

KODA'da eğitim hakkının kullanımı tartışıldı

SONRAKİ HABER

Gerçek kadro istiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...