06 Aralık 2017 12:58
Son Güncellenme Tarihi: 06 Aralık 2017 16:51

HT Solar’da direniş devlet baskısıyla bitirildi

Tuzla'da HT Solar Enerji'de patronun Birleşik Metal-İş üyesi işçileri atmasıyla başlayan direniş devlet baskısıyla bitirildi.

Paylaş

İstanbul Tuzla’da bulunan HT Solar Enerji’de patronun Birleşik Metal-İş üyelerini işten atması üzerine işçilerin başlattığı direniş devam ederken, patronun isteğiyle devreye kaymakam ve polis girdi. Kaymakamın emri ve polisin “müdahale” tehdidiyle direniş bitirildi.

Güneş paneli üretimi yapılan 600’ü aşkın işçinin çalıştığı HT Solar’da Birleşik Metal-İş’in örgütlenmesi üzerine patron pazartesi günü 6 işçiyi işten attı. Bunun üzerine işçiler üretimi durdurarak fabrika içerisinde ve dışarıda direnişe geçti. Pazartesi gününden itibaren fabrikayı terk etmeyen HT Solar işçilerine, bu süre içerisinde çevre fabrikalardan yüzlerce metal işçisi de dayanışma ziyaretinde bulundu.
 
İşçilerin direnişini kırmak isteyen patron ve Tuzla Serbest Bölge yönetimi ise ana kapıdan içeri kimseyi almayarak, yemek ve içecek gelişini engellemeye çalıştı. Dün akşam saatlerinde ise patronun isteği üzerine devreye kaymakam ve polis girdi. Kaymakamın emri ve fabrika önüne yığılan polisin “müdahale” tehdidiyle direniş bitirildi.

Fabrika içerisinde işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı, “Kaymakam, işveren, ilçe emniyet müdürüyle görüşme trafiği oldu. Fabrikayı boşaltmamızı istediler. İşveren bu saatten itibaren bir kişinin bile iş akdinin feshedilmeyeceğini söyledi. ‘Yetki tespiti geldikten sonra sendikayla oturup konuşacağız’ diyor. Atılan işçilerle ilgili bir adım atılmadı. Sendika olarak bu arkadaşlarımızın yanındayız. Hakların hukuki olarak takipçisi olacağız” dedi.

Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın da “Fabrikayı terk ederek arkadaşlarımız vardiyalara dönecek” diye konuştu. İşçilerin “Biz arkadaşlarımızın işbaşı yapması için üretimi durdurduk zaten” demesi üzerine Aydın şunları söyledi: “Buraya müdahale edeceklerdi. Çok daha geri, büyük hasarlarla karşı karşıya kalmak gibi bir durumumuz var. Polis zoruyla karşı karşıya kalmamak açısından mevcut pozisyon iyi. Diğer arkadaşlarla da bir toplantı yaparız. Şu anda mevcut koşullarımızı korumamız gerekiyor.”

İşçilerin “Attıkları arkadaşlarımızı almadılar. Bizi atmayacaklarını nereden bilelim” demeleri üzerine ise Aydın “İşveren bunu kaymakamın ve emniyet müdürünün önünde sözünü verdi” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rize Valisi, Ayder'deki doğa talanını itiraf etti

SONRAKİ HABER

Zarrab'ın tanık olduğu 'ABD, Atilla'ya karşı' davası: 6. gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...