06 Aralık 2017 12:26

Kültürpark Platformu: Gökdelen istemiyoruz

İzmir'de Kültürpark Platformu, Basmane’ye yapılması planlanan 67 katlı gökdelen projesini durduran mahkeme kararına ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

Folkart ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Basmane’ye yapılan 67 katlı gökdelen projesini durduran mahkeme kararı ile ilgili Kültürpark Platformu basın açıklaması düzenledi. Kültürpark Basmane kapısı önünde, konuşan Şehir Plancılar Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Kültürpark Platformu olarak Kültürpark’ta yapılmak istenen projelere ilişkin yaklaşık iki yıldır sürdürülen mücadele sonucunda Bakanlığın, Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu Kültürpark projesinin değerlendirilmesinin mümkün olmayacağı, koruma amaçlı imar planı hazırlanması gerektiği yönündeki görüşü ile önemli bir kazanım elde edilmiştir” dedi. Kocaer sürdürülen mücadelenin yalnızca Kültürpark alanı için değil İzmir’in geleceğini sermayenin talepleri ile şekillenen belirsiz bir geleceğe bırakılmayacağını söyleyerek, ‘Kültürpark’ta Kongre Merkezi, Basmane’de Gökdelen, Gökdelen’de Belediye İstemiyoruz’ diye vurguladı.

KENT MERKEZİNDEKİ TEK KAMUSAL YEŞİL ALAN

“Proje alanı İzmir tarihi kent merkezi yakınında Basmane semtinde yer almakta ve sıkışık/küçük parsel dokusu nedeniyle yoğun yapılaşma içeren bir bölgede ve kent merkezindeki tek büyük kamusal açık yeşil alan olan Kültürpark Tarihi 2. derece doğal sit alanı bitişiğinde bulunmaktadır” diyen Kocaer, dönemin kent yöneticilerinin aldığı yanlış kararla kamunun elinden alınıp sermayeye peşkeş çekilmiş bu alana ilişkin yüzde 30’unun belediye hizmet binası olarak belirlenmesi alanın kamusal bir nitelik taşıyacağı anlamına gelmemektedir” dedi.

GÖKDELEN PROJESİ HÜKÜMSÜZ KALDI

Mahkeme kararını değerlendiren Kocaer, “İzmir’in tarihsel sürecinde önemli yeri olan Basmane bölgesinde, kamuoyu içinde bu kadar hassas bir alanın  tarihi, kültürel ve doğal varlıkların geleceğini tehlikeye atacak, kamu yararı taşımayan, çevresindeki doku ile bağdaşmayan “devasa” bir gökdelen projesi hükümsüz kalmış, bu süreçte yaptığımız itirazların mahkeme karşısında da doğruluğu ortaya çıkmıştır” şeklinde konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİRE SORUYORUZ’

Kocaer, parsele ilişkin imar planının mahkeme kararı ile iptal edilmesini kamu yararı nezdinde fırsata çevrilmesini söyleyerek son olarak şunu ekledi: “Büyükşehir Belediye Başkanına soruyorum Mahkeme kararına rağmen geçmişte yapılan hataları hâlâ devam mı ettirecek yoksa kamu yararından yana mı hareket edecek?​” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dilek Mamalı davasında savcı müebbet istedi

SONRAKİ HABER

Rize Valisi, Ayder'deki doğa talanını itiraf etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...