06 Aralık 2017 10:18

HDP: Haberiniz kadın cinayetini meşrulaştırıyor

HDP'li Mithat Sancar, kadın cinayeti haberini 'Günlük kiralık dairede öldürülen' şeklinde veren CNN Türk'ü mektup yazarak eleştirdi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mithat Sancar, 1 Aralık’ta İstanbul Kartal’da başından vurularak öldürülen Aleyna Can cinayetiyle ilgili haber yapan CNN Türk’ü bir mektupla eleştirdi. Sancar, mektupta Aleyna Can cinayetini “Günlük kiralık dairede öldürülen…” şeklinde verilmesini cinayeti meşrulaştırdığını belirtti.

Sancar, “Cinsiyetçilikle sakatlanmamış, önyargılardan arınmış, kadın düşmanlığını beslemeye dönük olmayan sorumlu bir haberciliğin, kadına karşı şiddetle mücadelede CNN Türk gibi bir kurumun da kaygısı olması gerektiği kanısındayız” dedi.

Mektubunda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine de atıfta bulunan Sancar, 2017 yılının Kasım ayının sonuna dek 365 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.

Mithat Sancar
Mithat Sancar

CNN TÜRK’E 'ÖZÜR DİLE' ÇAĞRISI

CNN Türk’ün Aleyna Can cinayetine ilişkin haberinde de cinayeti meşrulaştıran bir dil ve görsel kullanıldığını vurgulayan HDP’li Sancar, haberin içeriğine ve sunumuna dair eleştirilerini şöyle dile getirdi:

"Aleyna Can’ın katledildiği yerin günlük kiralık daire olduğu vurgusunu, toplumda yaratacağı intibaı bilerek başlığa taşımak, gözlerin katilden kadına çevrilmesi sonucunu doğurmaktadır. Kadına karşı şiddetin, kadının giydikleriyle, bulunduğu yerle, bulunduğu saatle meşrulaştırılması, kadını şiddete çok daha açık bir hale getirmekte, toplumda kadının konumunu zayıflatmaktadır.

Başlıkta ve haberde kullanmayı tercih ettiğiniz dil ve görsel, sosyal medya üzerinden de eleştiriler almasına rağmen hala değiştirilmemiştir. Cinsiyetçilikle sakatlanmamış, önyargılardan arınmış, kadın düşmanlığını beslemeye dönük olmayan sorumlu bir haberciliğin, kadına karşı şiddetle mücadelede CNN Türk gibi bir kurumun da kaygısı olması gerektiği kanısındayız.

Bu nedenle Aleyna Can ile ilgili haberde kullanılan dil ve görseli yeninden değerlendirmenizi, bu tercihiniz nedeniyle kamuoyundan özür dilemenizi ve bundan sonraki haberlerinizde de bu hassasiyetlerle hareket etmenizi bekleriz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Silopi'de termik santral sahasında patlama: 3 yaralı

SONRAKİ HABER

IŞİD, Fırat Nehri'nin batısından silindi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...