06 Aralık 2017 08:16

BAE: S. Arabistan'la yeni bir askeri-siyasi ittifak kuruldu

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Suudi Arabistan'la kurulduğunu açıkladığı yeni ittifak, Körfez İşbirliği Konseyi'nin geleceğini de belirsizleştiriyor

Paylaş

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan'la yeni bir siyasi ve askeri ittifakın kurulduğunu açıkladı. BAE'nin açıkladığı yeni ittifakın Körfez İşbirliği Konseyi'nin yerine geçmeyeceği ona alternatif olacağı belirtilse de 36 yıllık ticari ve siyasi bloğun geleceği belirsiz.

Açıklama dün Kuveyt'teki Körfez İşbirliği Teşkilatı zirvesinde yapıldı. Suudi Arabistan ve bölge ülkelerinin Katar'a karşı ambargo kararı sonrası Körfez İşbirliği Konseyi'nin yoluna nasıl devam edeceği 6 aydır tartışma konusu. Körfez İşbirliği Konseyi, Suudi Arabistan, Katar, BAE, Bahreyn, Kuveyt ve Umman'dan oluşuyor.

Haziran ayından bu yana teşkilata bağlı 4 ülke, Katar'a karşı kara, deniz ve hava ambargosu uyguluyor. Şu ana kadar Türkiye dahil bölge ve Avrupa ülkelerinin ilişkileri yumuşatma çabaları sonuç vermedi.

Haziran 2017'de Suudi Arabistan ve aralarında Mısır'ın da bulunduğu müttefik ülkeler, Katar'ı terörizmin finansmanı, komşu ülkelerin içişlerine karışma, Müslüman Kardeşler ve Hamas'ı desteklemekle suçlayarak ambargoyu başlatmıştı.

Batılı ülkeler, ambargonun büyük bir ABD üssüne de ev sahipliği yapan Katar'ı İran'la yakınlaştırdığı endişesi taşıyor.

Suudi Arabistan ve BAE, bölgenin askeri açıdan güçlü ülkeleri ve İran'a karşı daha agresif bir yaklaşımın benimsenmesi taraftarı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme çam ağaçlarının kesilmesini durdurdu

SONRAKİ HABER

Instagram, iki yeni özelliği daha kullanıma sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa