06 Aralık 2017 07:16
Son Güncellenme Tarihi: 06 Aralık 2017 13:24

Yüksekdağ davası: Yine tahliye yok

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında da tahliye edilmedi.

Paylaş

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ Sincan Cezaevi Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Yabancı heyetlerin alınmadığı, yurttaş ve gazetecilere zorluk çıkarılarak alınmadığı duruşmada, 'FETÖ' davasına gelen AKP milletvekillerinin yanlışlıkla salona girmesi gündeme oturdu. Yüksekdağ, tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında da tahliye edilmedi. 

Yüksekdağ mahkemede yaptığı konuşmada, yargı iktidara gelenin silahına dönüştürülürse o memleketin geleceği olmayacağını söyledi. Adalet olmayan yerde çürümenin başlayacağını ifade eden Yüksekdağ, Türkiye'de hukuki ve ekonomik adaletsizliğin geldiği noktayla bir siyasi iktidarın sorumsuzluğu üzerinden dağılma çürüme noktasına gelindiğini dile getirdi. 

Yargıtay tarafından parti üyeliği ve milletvekilliği düşürülen HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşması Sincan Cezaevi Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Duruşma öncesi çok sayıda partili otobüslerle cezaevi önüne geldi. Duruşmayı izlemek için gelen yabancı heyetler “Talimat var” denilerek salona alınmadı.  Öte yandan gazetecilerin duruşmaya girmesi engellenmek istenirken avukat ve milletvekillerinin mahkeme heyetiyle görüşmesinin ardından gazeteciler duruşma salonuna girebildi. 

Duruşmaya, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ile çok sayıda HDP milletvekili de katıldı.

AKP'Lİ VEKİLLER YANLIŞLIKLA SALONA GİRDİ!

Duruşmada ilginç anlar yaşandı. Sincan Cezaevi Yerleşkesi’ndeki FETÖ davasını izlemek için gelen AKP milletvekilleri, salonları karıştırarak Figen Yüksekdağ'ın duruşmasına girdi. Milletvekilleri, sanık kürsüsünde Yüksekdağ’ı, izleyici sıralarında da HDP milletvekillerini görünce alelacele salondan çıktı. Duruşmanın sürpriz bir izleyicisi de vardı. 

SAVCI İZLEMEYE GELDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili izleyici sırasında oturuyordu. Yüksekdağ'ın avukatlarının sorması üzerine mahkeme başkanı “Yabancı heyetin katılmasını istiyorsunuz, devletin yetkili savcısının katılmasına itiraz ediyorsunuz” dedi. Avukatlar böyle bir durumla ilk kez karşılaştıkları için sorduklarını söylediler. 

'DURUŞMAYA GİREMEYEN GAZETECİLER, HAPİSE SINIRSIZCA GİREBİLİYOR'

Hakim karşısına çıkan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, çok açık bir elin bu davanın üzerinde basınç oluşturduğunu söyledi. Bu eli davalar yargılamalar başlamadan önce de gördüğünü ve artık kendisini saklama ihtiyacı bile hissetmediğini belirten Yüksekdağ, “Uluslararası kurum temsilcileri, siyasetçiler 'yabancı' diye salona alınmıyor. Bu Türkiye’nin dünyaya ne kadar yabancılaştığını, insani ve hukuki değerlere ne kadar yabancılaştığını gösterir. Yabancı olan onlar değil, yabancı olan burası. Benim duruşmamı izlemek için bu salona giremeyen basın emekçileri hapishaneye sınırsızca girebiliyor. İşte demokrasinin olmadığı memleketlerde denklemler böyle tersine kurulur” dedi.

'SİNCAN DARBELERLE ANILIYOR'

Adaletin her yerde olduğu zaman adalet olacağını belirten Yüksekdağ, adaletin sadece mahkeme salonlarında aranmayacağını söyledi. Adalet olmayan yerde çürümenin başlayacağını ifade eden Yüksekdağ, Türkiye'de hukuki ve ekonomik adaletsizliğin geldiği noktayla bir siyasi iktidarın sorumsuzluğu üzerinden dağılma çürüme noktasına gelindiğini söyledi. Yüksekdağ, “Burayı getirilirken aklıma şu geldi: Sincan'da bir tanklar yürümüştü darbe süreci yaşanmıştı. Başka ne oldu diye düşündüm. Sincan'da darbeye teşebbüs edenler yargılanmaya başlandı. Üçüncüsü de HDP Eş Genel Başkanı yargılanıyor. Bu siyasete darbedir. Sincan mıntıkası darbelerle eş değer bir hale getirildi” dedi. 

'KUTSAL KOALİSYONUNUZU KURDUNUZ'

Yargının iktidara gelenin silahına dönüştürülürse o memleketin geleceği olmayacağını belirten Yüksekdağ, bunun bir iktidar yapmamaya başladığında değişeceğini söyledi. Yüksekdağ, “Bizim hakkımızda zaten karar verilmiş kılıf lazım” dedi. Halkın 7 Haziran'da “Artık değişin, özgürlükçü, adil bir siyaset alanı istiyoruz” dediğini kaydeden Yüksekdağ, bu ültimatoma siyasi iktidarın demokratik siyaset zemininin ortadan kaldırılması için düğmeye basarak yanıt verdiğini ifade etti. Yüksekdağ, “Medyayı, bütün devlet kurumlarını baştan sona düzenlediniz, e HDP’liler de hapiste, kutsal koalisyonunuzu da kurdunuz. Ne engel kaldı? Türkiye siyaseti de toplumsal ve ekonomik yaşamı da 1 yıl öncesinden çok daha kötü durumda” diye konuştu. 

VALİLİK'TEN YÜKSEKDAĞ, DEMİRTAŞ VE BALUKEN YASAĞI

Ankara Valiliği ise Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve İdris Baluken'in duruşmalarına destek amacıyla yapılacak eylem ve etkinlikler yasaklandı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlarda 6-7 Aralık tarihlerinde Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve İdris Baluken hakkında görülecek olan dava duruşmalara ilişkin destek eylemleri yasaklandı. Sincan Cezaevi/ Adliyesi Kampüsü ile Ankara Adliyesi önü ve çevresinde oluşturulacak topluluğun terör örgütleri tarafından suistimal edilebileceği, terör örgütleri tarafından vatandaşlara yönelik eylem yapılabileceği iddia edilen açıklamada, 6-7-8 Aralık tarihlerinde başta Sincan Cezaevi/Adliyesi Kampüsü ile Ankara Adliyesi önü ve çevresi olmak üzere Ankara genelinde umuma açık alanlarda “kanuna aykırı her türlü toplanma, yürüyüş, oturma eylemi, anma toplantısı ve bu gibi eylem/etkinliklerin” yasaklandığı açıklandı. 

ENGELLENEN YABANCI HEYETLER

Yüksekdağ’ın duruşmasına girmesine izin verilmeyen yabancı heyetler iae şöyle; Fransa Sol Parti, Fransa Kominist Partisi, İtalyan İlericiler ve Demokratlar Hareketi, İsveç Sosyal Demokrat Parti, Norveç Kızıl Parti, Norveç Sosyal Demokrat Partisi, Yunanistan SRİZA, İngiltere’den İnsan Hakları aktivistleri ve avukutlar, Alman Sosyal Demokrat Partisi, Avrupa Parlamentosu Sol Grubu, İrlanda Sinn Fein, İngiltere İşçi Partisi, Britanya Genel Sendikası, Danimarka Kırmızı-Yeşil Birlik Grubu ile Danimarka Liberal Parti temsilcileri. (Ankara/EVRENSEL)


İSTANBUL'DA YÜKSEKDAĞ’A DESTEK EYLEMİ

Ankara'da yargılanan tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'a destek vermek için HDP İstanbul İl Örgütü üyeleri Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Alman Sol Parti üyeleri de destek verdi.

Alman Sol Parti üyesi Jörk Defian, Köln ile İstanbul'un 1992 yılında kardeş şehir anlaşması imzaladıklarını hatırlatarak, “O dönem Recep Tayyip Erdoğan belediye başkanıydı. Ben kendisine sesleniyorum. O demokratik değerleri unutmamasını, sahip çıkmasını diliyor ve dile getiriyorum” ifadesinde bulundu.

Daha sonra topluluk adına basın açıklamasını okuyan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir, “Milyon dolarlık rantlara sırtlarını dayayanların ellerini kollarını sallayarak dolaştıkları bir ülkede, sırtını yurtlarını savunanlara dayayan Figen Yüksekdağ'ın cezaevinde olması adalet midir?​” diye sordu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Hakkari'de eylem yasağı 1 ay daha uzatıldı

SONRAKİ HABER

Eve dönmeyen eşini öldüren kocaya ağırlaştırılmış müebbet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa