06 Aralık 2017 04:56

BM: Arakanlılara yönelik şiddet soykırım izleri taşıyor

BM İnsan Hakları Komiseri, Arakanlılara yönelik şiddetin soykırım izleri taşıdığını ve geri göndermede aceleci davranılmaması gerektiğini söyledi.

Paylaş

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, Myanmar’daki Müslüman azınlık Rohingyalara yönelik şiddetin, soykırım izleri taşıdığını söyledi. 

DW Türkçe’nin haberine göre, salı günü BM’nin Cenevre'deki merkezinde yapılan olağanüstü toplantıda konuşan El Hüseyin, Arakanlıların onlarca yıldır vatansız olması, onlara yönelik uygulanan ayrımcılık, vahşice yerlerinden edilmeleri ve sistematik bir biçimde yerle bir edilen köylerin bir soykırıma işaret ettiğini söyledi. "Soykırım unsurlarının bulunmadığını iddia edebilecek biri var mı?" diye soran El Hüseyin, Rohingya krizinde uluslararası cezai bir soruşturmanın gerekli olduğunu kaydetti. Ürdünlü komiser, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni adres olarak gösterdi.

BM komiseri, görgü tanıklarının Myanmar güvenlik güçlerinin Arakanlı müslümanlara barbarca davrandığını aktardığını söyledi. Evlerin kasıtlı olarak ateşe verildiği, kadın ve kız çocuklarının tecavüze uğradığı, çocuk-yetişkin gözetmeksizin insanların öldürüldüğü ve kaçan sivillerin vurulduğu gibi iddiaların söz konusu olduğunu belirten BM komiseri, Bangladeş’e kaçan Arakanlıların Myanmar'a geri gönderilmesi konusunda aceleci davranılmaması yönünde uyardı. El Hüseyin, öncelikle krizin sebeplerinin üzerine gidilmesi ve insan haklarına riayet edildiğinin garanti altına alınması gerektiğini söyledi.

Arakanlılara nüfusun büyük çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar'da ayrı bir etnik grup olarak değil "Bengalli” yasadışı göçmenler olarak tanımlanıyor.

Birleşmiş Milletler ve aralarında ABD’nin de olduğu birçok ülke, şimdiye dek Myanmar'ın Müslüman Arakanlılara etnik temizlik uyguladığı suçlamasında bulunuyordu.

BM verilerine göre Ağustos ayı sonundan itibaren 620 bin Arakanlı, Myanmar Ordusu'nun şiddetinden kaçarak Bangladeş'e sığındı. Kısa bir süre önce de Myanmar ve Bangladeş'in Arakanlıları geri gönderilmesi konusunda uzlaştığı açıklanmıştı. Ancak bunun hayata geçirilip geçirilmeyeceği henüz kesinleşmedi. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

140journos: Soyulduk

SONRAKİ HABER

Arif Sağ, tedavi için Küba'ya gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...