06 Aralık 2017 01:34

Bu sözleşme için de 'geçmiş olsun' demeyelim

Bursa'dan bir Bosch işçisi, MESS Genel Sekreteri ve Türk Metal’in toplusözleşme açıklamalarına dair görüşleri yazdı.

Paylaş

Bosch işçisi
Bursa

Merhaba; 

Ben 10 yıllık Bosch işçisiyim. Geçen hafta açıklama yapan MESS Genel Sekreteri ile Türk Metal’in yaptığı açıklamalara ilişkin görüşlerimi yazmak istiyorum. Öncelikle şunun altını kalın bir şekilde çizmek istiyorum.  Ağlamayana meme yok kardeşim. Kavga etmezsek ekmeğimize sahip çıkmazsak  bu sözleşme için geçmiş olsun deriz. 

Biz eğer 5 yıl önce Türk Metal’den istifa edip Birleşik Metal-İş’e üye olup hak mücadelesi vermeseydik, belki de Oyak Renault’dan başlayan metal direnişi olmayacaktı. Biz Bosch işçileri sendika değiştirme mücadelesinde başarısız olduk ama en azından kazandıklarımız ortada. Neden başarısız olduğumuzu da kendimizden başlayarak eleştirmemiz lazım. Neyi doğru neyi yanlış yaptık? 

Şuan yeni bir TİS dönemindeyiz ve çok daha çetin bir mücadele bizi bekliyor. MESS Genel Sekreteri Özgür Barut’un açıklamaları Bosch ve diğer kardeş fabrikalarda var olan MESS’e karşı öfkemizi daha da artırmıştır. Ne diyor beyefendi “Türkiye’de bizim seviyemizde hiçbir sektörde bu zamlar konuşulmuyor.” Kusura bakma ama bu sektörde son 40 yılın rekorları kırıldı. Devasa kârlar elde edildi. Kendi fabrikamdan yola çıkarsak, bilinen bütün otomobil markalarına enjektör yapıyor. Bize Bulgaristan, Romanya, Slovakya’yı örnek göstereceğinize Almanya, İngiltere, Fransa’yı örnek gösterin. Oradaki gıda fiyatlarına bakıyoruz bizden daha ucuza et yiyorlar. Almanya’da etin kilosu 17 lira. Örnek verdiğin Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Macaristan’da ise ortalama 15 lira. Bunları söylesenize! Nasıl bir metal işçisi her hafta 1 kilo et alsın o övdüğün metal fabrikalarınızda Bosch’ta çalışan 4-5 yıllık bir işçisi 9.07*7=63 lira kazanıyor. Günde 1,5 kilo et ya geliyor ya gelmiyor. 

Nasıl geçinelim bu ücretle? Nasıl evlenip, yuva kuralım? Nasıl çocuğumuzu okutalım? Tabi size hava hoş paranızla üniversite satın alacak parayı bizim sırtımızdan misli misli kazanıyorsunuz. Sürekli hep aynı terenaneyle yok fabrikalar gider, yok yabancı sermaye gider diye bizi açlıkla terbiye etmeye kalkmayın. Bunlara hem karnımız tok, hem dayanacak tahammül bile kalmadı. Artık Türk Metal’in istediği yüzde 38 bile bizi kurtarmaz. Taslak yırtılıp en az yüzde 50 ile oturulması lazım. 

MESS eşit işe eşit ücret demiş. Elbette herkese seyyanen aylık 600-700 lira zam yapın hiç kimse sıkıntı çıkarmaz. Madem öyle, yahi enflasyon bile yüzde 10’nun üzerinde çıkmış durumda, sizin neyin kafasını yaşıyorsunuz. Eğer fon kurmak gibi bir fikriniz varsa, EVLENEMEYEN, DÜĞÜN YAPAMAYAN İŞÇİYE YARDIM,KİRADA OTURAN EV SAİHİBİ OLAMAYAN İŞÇİYE VE ÇOCUĞUNU ÜNİVERSİTE OKUTMAK İSTEYEN İŞÇİYE FON KURUN MİNNETTAR OLALIM SİZE. 

Bir de devamsızlık meselesi var. Yani rapor alanlar. Kimse keyfinden devamsızlık yapmıyor. İnsanları bunaltan ve de geleceğinden umutsuz karamsar bir işçi profili yarattınız. Gece vardiyası dayanılmaz çalışma iş koşulları moral bozuyor. Mobbing uygulayan amirler; 7 saniyede bir enjektör montaj et ve 4 tezgaha bak da seni de görelim. Beyefendi bunalıp rapor alıyor musun, almıyor musun? 

Almıyor musun? Yılda 2 hafta izin ancak kullanabiliyoruz. O da kura ile Mart’a, Ekim’e denk geliyor. Şanslıysan Temmuz’a denk gelebilir. Hiç hayatında gece uyumadan 10 saat ayak durdun mu acaba çok merak ediyorum. Anamız ağlıyor. Vücudumuzu ayakta tutabilmek için. Ha unutmadan sözleşmeyi 3 yıllık istemişsiniz siz de 3 yıldan 3 yıla mı kâr ediyorsunuz da bizden 3 yıllık sözleşme talep ediyorsunuz. Bosch işçileri olarak 2 yıllık da değil artık. Her yıl istiyoruz sözleşme. Yeter artık. Ben buradan bütün Bosch işçilerine ve diğer bütün metal işçisi arkadaşlara, kardeşlere sesleniyorum. Ekmeğimize sahip çıkalım. Sözleşmemize sahip çıkalım. Bize OHAL ile grev ve eylem hakkımızı elinden alan hükümete de onun yanında duran MESS’e tepkimizi ortaya koyalım.

ÖNCEKİ HABER

Renault işçileri, MESS dayatmalarına karşı mücadeleye hazır

SONRAKİ HABER

Ancak birlik olursak insan gibi yaşayabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...