İzmir, 'OHAL değil acil demokrasi' mitingine hazırlanıyor

İzmir’de 23 Aralık’ta düzenlenecek 'OHAL değil acil demokrasi' mitingine çağrı yapan tertip komitesi üyeleri: OHAL, hakları gasbetmenin aracı oldu

06 Aralık 2017 00:28
Paylaş

Metehan UD
Eda AKTAŞ
İzmir

İzmir’de 23 Aralık’ta düzenlenecek olan ‘OHAL değil, acil demokrasi’ mitingi öncesi Evrensel'e konuşan tertip komitesi üyeleri, “OHAL hakları gasp etmenin aracı oldu. Demokrasi ve hukuku savunan herkesi mitinge çağırıyoruz” dediler.

İzmir’de 39 sendika, meslek odası, siyasi parti ve kitle örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu emek ve demokrasi güçleri 23 Aralık’ta saat 15:00’de Gündoğdu Meydanı’nda yapacakları mitinge hazırlanıyor. ‘OHAL Değil Acil Demokrasi’ çağrısı ile gerçekleştirilecek mitingde OHAL’in bir kez daha uzatılmaması ve demokrasi ortamına hızla geçilmesi istenecek.  Miting öncesi kent merkezinde ve işyerlerinde emek ve demokrasi güçleri çağrı çalışmaları yapılacak. Bildiriler dağıtılacak, kent afişlerle donatılacak. Ayrıca şu ana kadar emek ve demokrasi güçleri içinde yer almayan kurumlar da ziyaret edilecek ve miting katılım sağlamaları istenecek. 

Miting öncesi DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerinin oluşturduğu tertip komitesi ile OHAL’in etkilerini, mitingin içeriğini ve İzmirlilere yönelik çağrılarını konuştuk. OHAL ile birlikte ülkenin ekonomik çöküntü içine girdiğinin bununda işçilere vergi ve kesinti olarak geri döndüğünü belirten DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı “İşçilerin cebine giren para zamlarla her geçen gün eriyor. Öte yandan OHAL kullanılarak işçiler üzerindeki baskı da artmış durumda. Direnişler engelleniyor. Grevler erteleniyor. Taşerona kadro vaadi ve asgari ücret zammı önümüzdeki günlerde görüşülecek. Ancak oluşturulan ortamla işçilerin sokağa hak talep etmeye çıkması engelleniyor” dedi. OHAL’in kaldırılma talebinin ülkenin demokratikleşme mücadelesinin bir parçası olduğunun altını çizen Sarı “Demokrasiyi, adaleti ve hukuku savunan herkesi mitinge çağırıyoruz.” dedi.

‘BÜTÜN HUKUKSUZ İHRAÇLAR İÇİN ADALET İSTEYECEĞİZ’

KESK İzmir Şubeler Platformu Yürütme Kurulu üyesi ve BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven de hükümetin OHAL’i kamuda temizlik hareketi olarak kullandığını vurgulayarak “OHAL hakları gasp etmenin aracı oldu. İş güvencesi fiilen ortadan kaldırıldı. Hükümet şu anda nabız yokluyor ve daha güçlü bir dönemde hukuken de iş güvencesini ortadan kaldırmanın hazırlığında. İş güvencesi, sağlıklı çalışma koşulları ve çocuklarımıza yaşanabilir bir ülke bırakmak için KESK olarak biz de mitinge katılacağız. Özellikle kamu emekçilerinin bu mitingi sahiplenmesi ve talepleri ile mitingde baş aktör olmaları çok önemli.  Bütün hukuksuz ihraçlar için adalet isteyeceğiz” dedi. 

‘OHAL HER TÜRLÜ USÜLSÜZLÜĞÜN KAYNAĞI OLDU’

Gündoğdu Meydanı’nda güçlü bir şekilde ‘OHAL uzatılmasın’ çağrısı yapacaklarını dile getiren TMMOB İzmir İKK Sözcüsü Melih Yalçın da şunları söyledi: “OHAL’in devlete değil halka yönelik ilan edildiğini gördük. OHAL bugün her türlü usulsüzlüğün, demokrasinin tasfiyesinin, hukuksuz ihraçların, işkencenin ve tek adam rejiminin kaynağı olmuştur. Onun için bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. OHAL aynı zamanda ekonomideki sorunların, Türk lirasının değer kaybının, Türkiye siyasetinin dünya karşısında itibarsızlaşmasının da tek kaynağıdır. O nedenle OHAL’in bir daha uzatılmaması için alanlarda olacağız” 

‘BU MİTİNGİN KİTLESEL GEÇMESİ HEPİMİZE GÜÇ VERİR’

TTB Merkez Konsey üyesi Prof. Dr. Funda Obuz da OHAL ile birlikte 3 binin üzerinde hekim ve 5 bine yakın sağlık çalışanının işlerinden edildiğini hatırlatarak “Çok sayıda hastane kapandı ve binlerce insan işsiz kalmış durumda. Bu insanların iş bulmaları çok zor. OHAL insanları sadece işinden etmedi aynı zamanda özgürlüğünden de etti ve ortada yürütülen bir hukuki süreç yok. OHAL komisyonundan bir adım gelmedi. Hastaların hekimlerine ulaşması da engellenmiş durumda. Bu nedenle hastaların başka sağlık kurumuna ya da başka ile gitmesi söz konusu. Bu mitingin kitlesel geçmesi hepimize güç verir. Bir an önce ülke normale dönmesini istiyoruz. Ülkenin bu gidişinden memnun olmayan herkesi mitinge davet ediyoruz” dedi. 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Patronlara vergi cenneti, emekçilere vergi cehennemi!

SONRAKİ HABER

Tacize uğrayanlara 'İki fidan diksinler, uzlaşın' teklifi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...