05 Aralık 2017 23:40

Türk Traktör işçileri: Sendikalı olmanın farkı olmalı

Toplusözleşme tartışmalarının sürdüğü Türk Traktör'de işçiler, 'Sendikalı olmanın farkı olmalı' diyerek MESS'e karşı etkili eylem çağrısı yapıyor.

Paylaş

Metal direnişinin Ankara’daki kalelerinden olan Türk Traktör Fabrikası’nda sözleşme tartışmaları sürüyor. Sendikalı işyerleriyle sendikasız işyerleri arasındaki koşulların aynılaştığına dikkat çeken işçiler, “Sendikalı olmanın farkı olmalı” dedi. İşçiler bu nedenle MESS’in dayatmalarına karşı etkili eylemlerin yapılmasını istiyor. 

MESS ve Türk Metal Sendikası arasında süren ve uyuşmazlık ortaya çıkan sözleşmeye ilişkin işçiler, sendikanın zam talebinin arkasında durmasını istiyorlar. Sendikanın yüzde 38 zam ısrarının önemli olduğunu ama geçmiş dönemlerde imzalanan düşük zamlar nedeniyle inandırıcılığını yitirdiğini  anlatan işçiler, sendikanın talebinin inandırıcı olabilmesi için işçilerin sözüne ve isteklerine daha fazla yer veren, taviz vermeyen bir anlayışla mücadele etmesi gerektiğini vurguladılar. Sendikanın yüzde 38’de sonuna kadar ısrar ederek yüzde 20’nin altına imza atmaması gerektiğini ifade eden işçiler, genel beklentinin en az 500 TL civarında bir artış olduğunu söyledi. Patronların OHAL’i bu süreçte sonuna kadar kullanacağına dikkat çeken ,işçiler, sendikanın da taviz verebileceği noktanın OHAL, kriz vb. bahaneler üzerinden olabileceğini tahmin ediyorlar. 

MESAİ EYLEMİ ETKİLİ DEĞİLDİ

Türk Metal Sendikası’nın geçtiğimiz günlerde aldığı MESS’e karşı “fazla mesaiye kalmama” eyleminin etkili olmadığını söyleyen işçiler, zaten uzun zamandır mesailerin ya çok az olduğuna ya da hiç olmadığına dikkat çektiler. Özellikle bu sözleşme dönemine yönelik patronun çok ciddi bir hazırlık yaparak üretimin çok yoğun bir tempoyla gerçekleştirildiği dile getiren işçiler, patronun hazırlıklarına karşın sakal bırakma, yemekhanede çatal-kaşık vurma gibi protesto yöntemlerinin çok etkili olmadığını vurguladılar. İşçiler sakal bırakma zaten bir süredir serbest olduğu için patronun çok umurunda olmadığını söylediler. Sendikanın çağrılarının bir yönden beklentiyi yükselttiği ancak eylem anlayışının zayıf olduğunu belirten işçiler, Türk Metal için bu sözleşme döneminin belki de son şans olduğunu dile getiriyorlar.

Geçtiğimiz dönem “Sakarya’ya taşınma” sürecinde pek çok işçinin Ankara Kazan’daki Nurol fabrikasında işe girdiğini anlatan işçiler, o dönem Nurol’da işe girip şimdi sendikasız çalışan işçilerin kendi sendikalı durumlarına göre neredeyse aynı koşullarda çalıştıklarını söylediler. İşçiler sendikalı olmanın bir farkı olması gerektiğini vurguladılar. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TİS tartışmaları: Arçelik işçileri ‘Grevle çözeriz’ diyor

SONRAKİ HABER

Sincan OSB'de işçiler arasında mücadele eğilimi artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa