05 Aralık 2017 23:04

Şırnak'taki madenlerde aile boyu ölüm

Şırnak'taki madenler son 4 yılda en az 18 işçiye mezar oldu. 3 kardeşini kaybeden Abdullah Tunç 'Önlem alınmış olsaydı kardeşlerim ölmeyecekti' diyor.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Fırat TOPAL
Şırnak/Diyarbakır

Şırnak’ın ‘ölüm kuyuları’ olarak nitelendirilen maden ocaklarında ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Önceki gün Balveren Beldesi ile Araköy köyü (Kiron) arasında bulunan kömür maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren Tunç kardeşlerin ağabeyleri Ahmet Tunç’un da 2009 yılında maden göçüğünde yaşamını yitirdiği öğrenildi. Ölen işçilerin kardeşi Abdullah Tunç, “Madenleri kapatmak sorunu çözmüyor biran önce gerekli önlemler alınsın. Önlem alımış olsaydı kardeşlerim ölmeyecekti” dedi. Kömür olacakların halkın tek geçim kaynağı olduğunu söyleyen HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, devletin can ve iş güvenliğini sağlamak zorunda olduğuna dikkat çekti. Önceki gün kurtarma ekibinde yaşanılan eksiliğe dair konuşan Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Necmi Ergin, AFAD’ın bu tür yaşanacak olaylara karşı deneyimli ekipler oluşturması gerektirdiğini söyledi. 

Önceki gün Şırnak’a bağlı Balveren Beldesi ile Araköy köyü (Kiron) arasında bulunan kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında, Abdurrahman Tunç (43) ve kardeşi Ömer Tunç (37) ile İdris İnan adlı işçiler mahsur kalarak yaşamını yitirdi. Mardin, Batman ve Van’dan sevk edilen AFAD ekipleri ile Şırnak Belediyesi itfaiyesi ile UMKE ekiplerinin çalışmaları sonucu akşam saatlerinde ulaşılan işçilerin metan gazı zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. İşçilerin cenazeleri, Şırnak Devlet Hastanesi’nde yapılan otopsinin ardından ailelerine teslim edildi. 3 işçinin cenazesi, önceki gün gece Balveren Beldesi Camii’nde cenaze namazının kılınmasından sonra köy mezarlığında gözyaşlarıyla toprağa verildi. Yaşamını yitiren 2 kardeşin de daha önce yaşamını yitiren ağabeylerinin bulunduğu mezara defnedildi. Üç işçinin can verdiği ocağın, Şırnak’ta 1 No’lu Kömür Ocağı’nda 17 Ekim tarihinde meydana gelen ve 8 işçinin ölümü ile sonuçlanan göçükten sonra kapatılan kömür ocakları arasında bulunduğu öğrenildi. Dün ölen Tunç kardeşlerin ağabeyleri Ahmet Tunç’un da aynı beldedeki özel bir kömür ocağında 2009 yılında meydana gelen göçükte yaralandığı ve daha sonra hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadığı öğrenildi. Şırnak’ta tek istihdam kaynağı olan kömür ocaklarında son 4 yılda en az 18 işçinin yaşamını yitirirken, 11 işçi de yaralı kurtuldu. 

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILIYORLARMIŞ

Ölen Tunç kardeşlerin kardeşi olan kayyım atanan Balveren Beldesi Belediye Başkanı Abdullah Tunç, “Kardeşlerim madende kalan eşyalarını almak isterken orda bulunan gazdan zehirlenerek hayatlarını kaybediyorlar. Son yıllarda birçok işçi bu madenlerde hayatını kaybetti. Bunun tek sorumlusu sigortasız hiç bir iş güvenliği önlemi almadan madenlerde işçilerin çalışmasına izin veren devlettir. Eğer önlemler alınmış olsa idi bu kadar işçi hayatını kaybetmeyecekti” dedi. 

‘İNSANLAR AÇ KALMAMAK İÇİN MADENE GİDİYOR’

Her üç kardeşinin de sigortasız çalıştırıldığını belirten Tunç, “Madencilik bölgenin gerçeğidir, bundan başka insanların yapabileceği bir iş yoktur. Bölgede yayla yasaklardan dolayı hayvancılık bitmiş durumda, insanlar aç kalmamak için madenlerde ölüm riskine rağmen çalışmak zorunda kalıyor. Madenleri kapatmak sorunu çözmüyor biran önce gerekli önlemler alınsın” dedi. 

madenci aileleri

‘DEVLET  İŞ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMIYOR’

Şırnak’ta yaşanan maden cinayetlerine dair Evrensel’e konuşan HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Bu halkın tek bir geçim kaynağı var, o da bu kömür ocakları. Yani şuan çalışsalar bir dert, çalışmasalar ayrı bir dert. Ya ölümle sonuçlanıyor ya da açlıkla karşı karşıya kalıyorlar. İş konusunda can ve iş güvenliği sağlanmalı ama ne yazık ki devlet bu konuda herhangi bir adım atmıyor” dedi. 

VERDİKLERİ ÖNERGELERİ AKP REDETTİ

Yaşanılan bu durumun böyle devam etmeyeceğini dile getiren İrmez, “Bu şekilde devam edilemez son iki ayda bu kadar canımızı toprağa verdik. Bu maden ocakları bu halkın ekmek kapısı ama yetkililer can güvenliği için  üzerlerine düşen görevi yerine getirmiyorlar. Buna son verilmeli artık, bu konuda diretiyoruz ne yazık ki her araştırma önergesi verdiğimizde de AKP oylarıyla reddediliyor” dedi. 

‘MADENLERİ KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL’

HDP Milletvekili Aycan İrmez
HDP Milletvekili Aycan İrmez

“Vali ile görüştüğümüzde Zonguldak, Tatvan’dan, Batman ekip istediklerini söyledi. Belki burada anından müdahale olsaydı, AFAD kurumu yeterli teknik donanıma sahip olsaydı ki Şırnak bir maden şehri. Maden ocağına son giren kurtarılabilirdi” diyen HDPli vekil Aycan İrmez, “İş güvenliği tüm Türkiye’de büyük bir sorun. Bu yıllardır sürüyor. Buna dair tek bir adım atılmamış bu da işçilerin can güvenliğinin onlar pek de önemli olmadığını gösteriyor. Bu maden ocakları devletin elindeyken de bir şey yapılmamış, bu gün şirketlerin elinde ve onlar için de can güvenliği pek de önemli değil. Bu yine de devletin sorumluluğunda olan bir durum. Burada maden ocakları kapatıldı ama buranın halkı açlıkla karşı karşıya ne yapsınlar, buraları bırakıp göç mü etsinler?  Birçok insan geçimini bu kömür ocağından sağlıyor ama can güveliği yok” dedi. 

‘AFAD DENEYİMLİ EKİP OLUŞTURMALI’

Şırnak’ta önceki gün yaşanan maden faciasında kurtarma ekibinde yaşanılan eksiliği Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Necmi Ergin Evrensel’e değerlendirdi. “50 km içerisinde mutlaka kurtarma ekibinin olması gerekiyor” diyen Ergin, Van’dan kurtarma ekibinin gelmesinin doğru olmadığını belirterek, “50 km yönetmelikte de olan bir kuraldır. Bunun sorumluluğu Çalışma Bakanlığında ve kısmen de olsa Enerji Bakanlığının sorumluluğundadır. AFAD sonuçta bir kurtarma ekibi ama maden gibi ciddi yaralanmaların olduğu kazalarda bunların çok başarılı olduğunu görmüyoruz. Çünkü bu iş için yetiştirilmiş deneyimli, birikimli, bu tip işler için yetiştirilmiş elemanlara sahip değiller. Ayrıca madencilik sektöründe örneğin Şırnak’ta ki arkadaşlar muhtemelen gaz olduğu için maske takmadan içeri girdikleri için yaşamını yitirdiler. AFAD’ın bu işler için deneyimli bir ekip oluşturması gerekiyor bu hâliyle yeterli değil. Daha önceki durumlarda  Türkiye Kömür İşletmeleri olsun Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri olsun bunların tahlisiye ekipleri vardı. Arama, kurtarma işleriyle ilgili çalışıyordu bu ekipler ve yine bunlarla ilgili tatbikatlar yapıyorlardı. Bu çerçevede de donanımları da bu işlere uygundu ve deneyimleri de vardı” diye konuştu.

DENETİM YAPMAYAN VALİ SORUMLU

Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Necmi Ergin
Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Necmi Ergin

"Ocaklar için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerekiyor "diyen Ergin, "Maden ocağını bir evin kapısını kilitler gibi kapatamazsınız. Oraya 3. kişilerin girmesini engelleyecek önlemler alarak denetleyeceksin. Giriş çıkışlar yasaklanacak. Bu takipsizlik açısından  Valiliğinde sorumluluğunda, Enerji Bakanlığının haberi varsa onunda kapatılmayı takip etmesi mülki amirlerle birlikte çalışması gerekiyor. Ocaklar'daki  işletme anlayışı  açısından bilimin, tekniğin ve madenciliğin kurallarına uygun çalışma  yapılmadığını gördük önceki olaylarda. Denetimin bu alanlarda sıklaştırılması gerekiyor" dedi.

şırnaklı madenci

ÖNCEKİ HABER

İhraç edilen öğretmen: Babam artık hamallık yapmayacaktı…

SONRAKİ HABER

TİS tartışmaları: Arçelik işçileri ‘Grevle çözeriz’ diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...