05 Aralık 2017 18:00
Son Güncellenme Tarihi: 06 Aralık 2017 11:24

Rusya, 2018 Kış Olimpiyatlarından men edildi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Rusya'yı Güney Kore'de yapılacak 2018 Kış Olimpiyatlarından sistematik doping sebebiyle men etti.

Paylaş

Rusya, 2018’de Pyeongchang’da düzenlenecek Kış Olimpiyatları’ndan men edildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), dopingli olmadığını kanıtlayan tüm Rus atletlerin Güney Kore’de bağımsız olarak, “Rusyalı Olimpik Atler” adı altında mücadele edebileceğini açıkladı.

IOC’nin kararı, 2014’te Soçi’de düzenlenen Kış Olimpiyatları’na ilişkin “devlet destekli doping” iddiaları sonrası başlatılan soruşturma sonucunda alındı.

Karar, Rus devlet yetkililerince tepkiyle karşılandı. Bazı politikacılar boykot çağrısı yaptı.

IOC BAŞKANI NE DEDİ?

5 Aralık Salı günü Lozan’da yaptığı açıklamayla kararı duyuran IOC Başkanı Thomas Bach, İsviçreli Samuel Schmid’in yürüttüğü 17 aylık soruşturma sonucunda bu kararın alındığını belirtti. Schmid’in raporu “Antidoping kuralları ve sisteminin düzenli manipülasyonu”na ilişkin delillerin bulunduğunu ve buna hükümetin dahil olduğunu öne sürüyor.

Bach, “Bu, Olimpik Oyunlar ve sporun bütünlüğüne yönelik emsali görülmemiş bir saldırı. Bu kararın daha etkili bir antidoping sistemi kurulması yönünde etkisi olmasını umuyorum” dedi.

Güney Kore’deki 2018 Kış Olimpiyatları 9 Şubat’ta olimpik kış sporlarının en önemli ülkelerinden birinden yoksun şekilde başlayacak. Rusya, Soçi 2014'te kazandığı toplam 22 madalyayla tüm ülkeler arasında dördüncü olmuştu.

SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI?

Soruşturma, Soçi 2014’te Rus antidoping laboratuvarının başındaki Doktor Grigori Rodçenkof’un itiraflarıyla başlatıldı. Rodçenkof, ülkenin sistemli bir doping programının olduğunu öne sürdü ve atletlerin performansını artırıcı maddeler ürettiğini, aynı zamanda idrar örneklerini değiştirerek sporcuların yakalanmasının önüne geçtiğini söyledi.

İddialar, Dünya Antidoping Ajansı’na (WADA) bağlı çalışan Kanadalı Hukuk Profesörü ve Spor Hukukçusu Dr. Richard McLaren tarafından araştırıldı. McLaren Raporu, 2012-2015 arasında 30 spordan bin atletin doping programından yararlandığı sonucuna vardı.

Geçtiğimiz hafta İsviçreli Avukat Denis Oswald’ın başkanlığındaki bir başka IOC Komisyonu da Dr. Rodçenkof’un sağladığı delillere tam destek verdi.

RUSYA NE TEPKİ VERDİ?

Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı Aleksandr Jukov, IOC’nin kararının olumlu ve olumsuz yanları olduğunu belirtti. Jukov, temiz atletlerin Güney Kore’de yarışabilmesi davetinin olumlu olduğunu ancak bağımsız bayrak altında yarışmaları çağrısına katılmadığını ifade etti.

Jukov, “Eğer geçici yasaklar son gün kaldırılırsa o zaman Rus atletler tüm diğer atletler gibi kendi bayrakları altında yarışacaktır” dedi. Jukov, konu hakkındaki son kararın henüz verilmediğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, kararın Rusya'yı izole etme girişimlerinin sonuncusu olduğunu belirtti.

Rusya Parlamentosu Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, Rus atletlerin kendi bayrakları altında yarışmasına izin verilmemesi halinde 2018 Kış Olimpiyatları’na katılmaması gerektiğini söyledi.

Bir başka siyasi Igor Morozov ise IOC’nin kararıyla Rusya’ya karşı “karma bir savaş” yürütüldüğünü belirtti.

Sürat Pateni Federasyonu Başkanı Aleksey Kravtsov, kararı atletlerin kendilerinin vermesi gerektiğini söyledi.

MİTHAT FABİAN SÖZMEN: 'MADALYA İÇİN SPOR' VE SONUÇLARI

MUTKO VE DÜNYA KUPASI BAĞLANTISI

IOC, men kararının yanı sıra Rusya’nın Başbakan Yardımcısı ve eski Spor Bakanı Vitali Mutko’nun da tüm Olimpiyat Oyunları’ndan men edilmesi kararı aldı. Putin’e yakınlığıyla bilinen Mutko, Rusya’da bu yaz düzenlenecek 2018 Dünya Kupası’nın organizasyon komitesinin de başında. FIFA, IOC kararının Dünya Kupası’na herhangi bir etkisi olmayacağını söyledi.

Vitali Mutko
İddiaların odağındaki Başbakan Yardımcısı Vitali Mutko, 2018 Dünya Kupası organizasyonundan da sorumlu.

IOC BAŞKA NE KARAR ALDI?

*Kış Olimpiyatları’na Rus Spor Bakanlığı’ndan hiçbir yetkili akredite edilmeyecek.
*Eski Spor Bakanı Yardımcısı Yuri Nagornik, gelecekteki tüm Olimpiyat Oyunları’ndan men edildi.
*Soçi 2014 Organizasyon Komitesinin başındaki Dmitri Çernişenko, Pekin 2022 Koordinasyon Komisyonu’ndan alındı.
*Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı Aleksandr Jukov’un IOC üyeliği geri alındı. (SPOR SERVİSİ)

MİTHAT FABİAN SÖZMEN: DOPİNG ZİNCİRİ

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz’de 3.7 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

ABD'de göçmen bir inşaat işçisinin öğrettikleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...