05 Aralık 2017 12:30

‘Kadın dayanışmasıyla tüm bahar festival olur’

2018’de kadınlar için film festivali düzenleyecek olan Uçan Süpürge ve Filmmor 10 Mart’ta perdeyi açacak.

Paylaş

2018’de kadınlar için film festivali düzenleyecek olan Uçan Süpürge ve Filmmor 10 Mart’ta perdeyi açacak. Filmmor’dan Melek Özman, “Kadın dayanışmasıyla tüm bahar ve hayat festival olur” dedi. 

Filmmor ve Uçan Süpürge, geçtiğimiz Nisan ayında “Kameranın Arkasındaki Kadınlar Buluşması”nda bir araya gelmiş ve 2018 yılında dayanışma ve birlikte hareket etme kararı almıştı. Uçan Süpürge 20, Filmmor ise 15 yıllık birikimiyle gerçekleştirecekleri kadın filmleri festivalleri kapsamında Türkiye’nin 9 şehrinde kadınları bir araya getirecek. 

Festivale ilişkin konuşan Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nden Halime Güner, “Buna sadece bir festival deyip geçilmemesi lazım. Çünkü kamera arkasındaki kadınların emeklerini görünür kılmak için yola çıkıyoruz. Emek veren, filmi çeken kadınları hepimizin birlikte alkışlaması, pozitif ayrımcılığın ve dayanışmayı fazlasıyla göstermemiz lazım” diye konuştu.  

‘AMACIMIZ DAYANIŞMAYI BÜTÜN KADINLARA TAŞIMAK’

Filmmor’un 10-17 Mart İstanbul’da, Uçan Süpürge’nin de 10-17 Mayıs Ankara’da olacağını; ancak daha sonra 9 ile gitme kararı aldıklarını belirten Güner, “Bu dayanışma çok kıymetli geldi. Amacımız, bu süreçteki dayanışmayı bütün kadınlara taşımak; dileğimiz, kadın örgütlerini de bu dayanışmaya kendi bulundukları illerinde bunu yaygınlaştırmak. Çünkü birlikte olabilirsek yaşadığımız ayrımcılığın üstesinden gelebiliriz, başka türlü çok zor” ifadelerini kullandı.

‘CİNSİYETÇİ İŞ BÖLÜMÜNÜN DIŞINA ÇIKACAĞIZ’

Tek başına festivaller yapmanın zor olduğunu hele ki kadın film festivalleri yapmanın çok daha zor olduğunu kaydeden Filmmor’dan Melek Özman ise, bu zorlukların başında 5 bin yıllık erkek egemenliği, 100 yıllık erkek egemen sinema sektörü, cinsiyetçi iş bölümü, yaşadıkları coğrafya ve koşulların olduğuu söyledi. Bu zihniyeti değiştireceklerini ve zorlukların üstesinden dayanışmayla geleceklerini ifade eden Özman, “Bizler kadın sinemacılar olarak ve tabi kadınlar olarak ayağımızı sağlam basmak için cinsiyetçi iş bölümünün kalıpları dışına çıkmak durumundayız. Eşitsizliği kıracak bir dayanışmayı inşa etmeye ihtiyacımız var. Biz iki kadın filmleri festivali için de toplam 35 yıllık deneyim; ama başladığımız noktadan daha zorlaşan koşullar söz konusu. Dolayısıyla bizim festivalleri yapabilmemiz için dayanışmaya ihtiyacımız var. Ama ondan da öte dayanışma iklimini yayabilmeyi, alanını genişletebilmeyi diliyoruz” dedi. 

‘KADIN DAYANIŞMASI FESTİVALDİR’

Özman, festivalin içeriğine dair şunları söyledi: 10 Mart - 17 Mayıs arası festival var, hafta içi seyahatler-hazırlıklar, her hafta sonu bir yerde kadın filmleri festivali olacak. Festivallerin ayrı programları var; ama Filmmor ve Uçan Süpürge’nin ortak programları da olacak. ‘Bedenimiz Bizimdir-Cinsel Taciz, Anısına: Kate Millet-Şirin Tekeli, Kendine Ait Bir Cüzdan’ gibi ortak tema bölümleri; Şirin Tekeli sergisi, film üretim atölyesi gibi ortak etkinlikler olacak. Henüz içeriği hazırlıyoruz. Teknik ve ekonomik olarak sıfır noktasından başladık; ama ‘Kadın dayanışması festivaldir’ diyoruz. Kadın dayanışmasıyla tüm bahar ve hayat festival olur.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yeni e aralık sayısı ‘demokrasi’yi tartışıyor

SONRAKİ HABER

13 yaşından küçük çocuklar için Facebook

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...