05 Aralık 2017 12:25

Yeni e aralık sayısı ‘demokrasi’yi tartışıyor

Yenie dergisinin Aralık 2017 tarihli 14. sayısı yayınlandı. Yeni e, bu sayısında ‘demokrasi’ kavramını dosya konusu olarak işleniyor.

Paylaş

YENİ e dergisinin Aralık 2017 tarihli 14. sayısı yayınlandı. Yeni e, bu sayısında ‘demokrasi’ kavramını dosya konusu olarak işlemiş. Dergi, konuyu gündeme aldığı tarihsel koşullara dikkat çekiyor: “Kapitalist sistemin dış kabuğu olarak burjuva demokrasisi belki de tarihinin en büyük krizinde.”

Dosyada Batı toplumlarında milliyetçi, sağ-popülist liderlerin yükseldiği, geleneksel batı demokrasisi araçlarının işlevsizleştiği ve sorgulandığı; dünyanın dört bir yanında rejimlerin otoriter yönde bir evrim geçirdiği bu koşullarda demokrasi kökten bir tartışmanın konusu yapılmış. Eski Yunan cumhuriyetleri, İngiliz devrimi ve Sovyet demokrasisine odaklanan üç yazı, antik, burjuva ve sosyalist anlamlarda demokrasi deneyimleri açısından tarihsel çerçeveyi oluşturuyor. 

Ulaş Başar Gezgin ise Asya’daki rejimlerin yükselişinin yol açtığı,  “Batı tipi demokrasinin kapitalist gelişme için bir önkoşul olmadığı” yönündeki güncel tartışmayı ele alıyor. Yunan demokrasisini Barış Avşar, İngiliz devrimi ve burjuva demokrasisisin doğuşunu Aydın Çubukçu, Sovyet tipi demokrasiyi Ercüment Akdeniz kaleme almış.

EDEBİYATTA TOKİ’LEŞME... 

Dergide ayrıca, Ayşegül Tözeren’in, salt ticari bir ürün olarak ortaya çıkan popüler romanlara ilişkin yazısı, “Edebiyatta TOKİ’leşme: Çok satar kitsch romanlar”; Oğuz Haşlakoğlu’nun, İsveçli yönetmen Ruben Ostlund’un dikkat çeken filmi “The Square / Kare” hakkındaki eleştiri yazısı “Bir küratöryel pratik olarak trajikomedi”; Ahmet Say’ın, yakın zamanda Türkiye’de şaşırtıcı şekilde iç siyasetin gündemine konu olan ‘opera’ya ilişkin, “Opera sanatı ve insanlık” başlıklı yazısı yer alıyor.

Akademisyen Göksel Aymaz’ın yazısı ise Ernst Bloch’un kavramsallaştırdığı “militan iyimserlik”in güncel olarak, “tarihin artık kıyamet ve cehennem imgeleriyle anılan bir aşamasında, insanlığın yolunu seçip orada yerleşerek direnmesi gerektiği aşamasında, eski bir meselenin temelden güncellik kazanmış oluşuna işaret ettiği” dile getiriliyor.

Birkan Bulut, ressam Günay Karakuş’un Ankara’daki sergisini ve resimlerini yazmış. Burhan Kum’un “El idaresi” başlığıyla yayınlanan el desenleri dergideki en çarpıcı bölümlerden birini oluşturuyor.

Dergide ayrıca, şiirleriyle Denis Brutus, Mazlum Çetinkaya, Önder Karataş, Fırat Caner, Mesut Aşkın, Yiğit Kerim Arslan, Altay Ömer Erdoğan, Nazan Şahin ve Cihan Oğuz; öyküleriyle Adnan Özyalçıner, Nibel Genç, Aysu Arslantürk ve Metin Turan; çizimleriyle Esra Enis, Vahit Akça ve Solmaz Aksoy yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HT Solar’da direniş devam ediyor

SONRAKİ HABER

‘Kadın dayanışmasıyla tüm bahar festival olur’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...