05 Aralık 2017 01:35

İşçiler geçim derdinde ortaklaşıyor

Çiğli OSB'de görüştüğümüz farklı siyasi görüşlerden işçilerin asgari ücret talebi ortak ancak yolsuzluk iddialarına yaklaşımları farklılık gösteriyor.

Paylaş

Bulut FİLİK
İzmir

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde cuma namazı sonrasında konuştuğumuz farklı siyasi görüşlerden işçiler, asgari ücretin düşüklüğü ve alınan vergilerin yüksekliği konusunda aynı görüşte olsa da sıra yolsuzluk iddialarına geldiğinde fikirleri ayrışıyor.

Organize Sanayi Camii’sine gidip cuma namazı sonrası işçilerle sohbet ettik. Sohbete başlanıldığında gerek ülke gerekse de dünyadaki gelişmelere dair konuşmaya başlayan işçiler, işlerini kaybetme korkusu nedeniyle röportaj vermeye çekiniyorlar. Genç işçiler röportaj verme konusunda daha rahattı. 

Organize’de bulunan aynı fabrikada çalışan Samet, Lokman, ve Kadir’le konuşuyoruz. Kadir AKP’ye, Lokman MHP’ye oy veren bir işçi. Samet ise hangi partiye oy verdiğini açıklamadı. Asgari ücretin en az 2 bin TL olması konusunda hemfikirler. Bir diğer ortak oldukları nokta asgari ücretten alınan vergilerin ağır ve saçma olduğu yönünde. Vergilerden konuşurken sözün Man Adası belgelerine, Reza Zarrab’a gelmemesi imkansız. Samet, “Adamlar milyon dolarları götürüyor ve bir tek kuruş vergi vermiyorlar” derken, Lokman, o paraların ülkeye geldiğini dolayısıyla bizim için zararlı olmadığını söyledi.  Samet, Reza Zarrab’ın Zafer Çağlayan’a verdiğini söylediği rüşvetin binlerce asgari ücretlinin ömür boyu çalışarak kazanamayacağını ve bu tür rüşvet ve yolsuzlukların artık ülkede sıradanlaştığını dile getirdi. Lokman ise söze girerek “Ben gözümle görmeden inanmam” dedi ve ekledi: “Sonuçta bunlar rakipler birbirilerine ve kazanmak için iftira da atabilirler.” Asgari ücretli bir işçinin, araba alabildiğini, 2 bin liralık telefon kullanabildiğini savunan Kadir, yanındaki arkadaşının “Peki kaç lira borcun var bunları aldığın  için” sorusuna ise “Sonuçta alabiliyorum” diyerek, geçiştirdi.

İŞÇİLER ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA HEMFİKİR

Kadir ve Lokman, her ne kadar bugünkü hükümeti destekleseler de, asgari ücret, çalışma koşulları, yaşam standartları konuları tartışıldığında, onlarda bu mevcut durumdan çok memnun olmadıklarını belirttiler. Böyle olunca “Bütün partilerin birbirinin aynısı olduğunu” dile getiren iki işçi, şunları söyledi: “Ama başka kim var kime oy vereceğiz ki?​”

Samet ise bunca yaşanan rağmen hükümetin hâlâ desteklenmesini anlamadığını dile getirdi. Ama o da oy verdiği partiden tam olarak memnun değil olacak ki “Kimse biz işçiler için bir şey yapmıyor, ama yine de bunlar gitsin yeter ki başka bir şey istemem” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Para siyasetinin olduğu yerde yolsuzluk hiç bitmez

SONRAKİ HABER

Yan yana gelmekten başka çaremiz yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...