05 Aralık 2017 00:09

Bakanlığın Kırklar Dağı'ndaki yapılaşmaya dair çalışması yok

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, UNESCO tarafından koruma altında olan Kırklar Dağı'ndaki yapılaşmaya dair çalışması olmadığını açıkladı!

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

UNESCO tarafından koruma altında olan Diyarbakır Kırklar Dağı, 2010 yılında imara açılmış ve üzerinde yapılaşma yapılmıştı. Yapılaşmaya ilişkin daha önce 'Yıkılacak' açıklaması yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, BİMER üzerinden konuya ilişkin yöneltilen bir soruya verdiği cevapta “Kamulaştırma işlemlerine ilişkin bakanlığımızın herhangi bir çalışması bulunmamaktadır” yanıtı verdi. Yıkılmayacak anlamına gelen bu cevabı değerlendiren Şehir Plancıları Odası Eş Başkanı Büşra Cizrelioğulları, söz konusu yapıların halkın değer yargıları üzerine yapıldığını belirterek, “Dicle Vadisini de yapılaşmaya açacak olan kararlardan vazgeçilmelidir” çağrısında bulundu.

BAKAN DAHA ÖNCE ‘YIKILACAK’ DEMİŞTİ

Diyarbakır’da bulunan Kırklar Dağı’nda yapılan binaların yıkılıp yıkılmayacağına ilişkin soru işaretleri sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçtiğimiz Haziran ayında Diyarbakır ziyaretinde Kırklar Dağı’nda yapılan binaların yıkılmasına ilişkin “Benim anlayamadığım, Kırklar Dağı gibi türkülere konu olmuş, herkesin kutsal bildiği bir yere niye o tür çirkin yapılar yapılır anlamış değilim. O kadar boş alan var çevrede, imara açılacak yer var çevrede ama tüm insanların kutsal bildiği bir yere siz bu binaları yapacaksınız bu anlaşılır değil. Hukuki süreci takip ediyorum, belediye başkanımızda burada konuşuyoruz, doğrusu oranın yıkılması, temizlenmesi asli haline dönüşmesi ve o türkülere konu olmuş haline dönmesi mekan için, en doğrusu oranın bir an önce temizlenmesi” demişti.

Diyarbakırlı bir yurttaş, Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)’den Kırklar Dağı mevkiindeki konutların bulunduğu alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kamulaştırma çalışmasının olup olmadığı yönünde bilgi istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen imzasıyla vatandaşa verilen cevapta “Gelinen tarih itibari ile ilgili dilekçeye konu edilen Diyarbakır ili Kırklar Dağı mevkiinde kamulaştırma işlemlerine ilişkin bakanlığımızın herhangi bir çalışması bulunmamaktadır” denildi.

Tartışmalar devam ederken Kırklar Dağının yapılaşamaya açılmasını ve  UNESCO tarafından koruma altında olan alanların başında gelen Dicle Vadisi'nin dokusunu nasıl etkileyeceğini Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Büşra Cizrelioğlu Sadak ile konuştuk.

‘HALKIN DEĞER YARGILARI ÜZERİNE BİNA İNŞA EDİLDİ’

Şehir Plancıları Odası Eş Başkanı Büşra Cizrelioğulları, Kırklar Dağında ki yapıları insanlık suçu olarak gördüklerini ifade etti. Halkın değer yargıları üzerine binaların inşa edildiğini dile getiren Sadak, “Kırklar Dağı’nın geleneksel bir hikayesi vardır halk arasında bu anlamda önemlidir. Diğer yandan Dicle Vadisinin yapılaşamaya açılmasını tetikleyici bir unsur oldu bu alan maalesef. Kırklar Dağının imara açılmasını o zamanda eleştirdik meslek odaları olarak. Kamu yararı gözeten bir karar olmadığı gibi Dicle Vadisini de yapılaşmaya açan bir karar oldu bu” diye konuştu.

‘KIRKLAR DAĞI’NDA YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILDI’

Şehir Plancıları Odası Eş Başkanı Büşra Cizrelioğulları
Şehir Plancıları Odası Eş Başkanı Büşra Cizrelioğulları

“Dicle Vadisini yapılaşmaya açacak kararlardan vazgeçilmelidir” diyen Cizrelioğulları, “ On gözlü köprünün bulunduğu alan rekreasyon alanı ilan edilmesine rağmen cami yapıldı. Normalde rekreasyon alanlarında cami yapılamıyor fakat özel bir plan notu getirilmişti bunun için. Plan yapıldığı zaman vadiyi yapılaşmaya açmıyoruz diyordu hükümet ama özel geliştirilmiş plan notuyla yapılaşmanın da önü açıldı ve cami yapıldı. İbadet alanı yapılması için yaşayan bir nüfusun olması gerekiyor orda. Fakat o bölge kırsal bir alan, kırsal alan kırsal olarak kalmalı ve kent ile kırın ayrımını iyi yapmak gerekiyor. Kentin kır üzerinde ki baskısını engellemek gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Teodorakis’le yeni bir film ve hayatı üzerine... 

SONRAKİ HABER

Kayyımı samimi bulmayan Apê Naif, Dengbêj Evi'nden ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa