06 Ağustos 2012 13:13

Fason atölyeleri işçi cehennemi

Mahalle aralarında kurulan tekstil atölyeleri bir işçi cehennemi diyor bu atölyelerin birinde çalışan Gülsel Çakır. Çorlu Reşadiye Mahallesi’nde onlarca tekstil atölyesinden biri olan İstanbul Tekstil firmasının patronunun, işçilerin on binlerce liralık maaş ve mesai alacağını ödemeden kaçmak istemesine iş&

Fason atölyeleri işçi cehennemi
Paylaş
Tuncay Sağıroğlu


ATÖLYELER MAHALLELİNİN KANINI EMİYOR
Mahalle aralarında üretim yapan fason atölyelerinde daha çok o mahalledeki kadın ve çocukları çalıştırıyor. Hemen evinin dibinde çalışmak ilk önce çalışanlar açısından cazip olsa da daha sonra bu atölyelerin gerçek yüzü ortaya çıkıyor. İstanbul Tekstil gibi bu fason atölyeleri sürekli kaçarak, yer değiştirerek hem işçilerin alacaklarına el koymuş oluyor hem de gittiği yerde isim değiştirerek tepkilerden kurtuluyor. Ev bütçesine katkı olsun diye evinin yakınında çalışmak kadınlara cazip gelmesine rağmen çalışma koşullarından şikayetçiler. Ama başka şanslarının da olmadığını dile getiriyorlar. İlk defa burada çalıştığını ve işe girdiğinde beş yüz lira aldığını daha sonra ücretinin altı yüz lira olduğunu söyleyen Fatma Kurt, hayat şartları ve ihtiyaçlardan dolayı çalışmak zorunda olduğunu belirtiyor.
 

YASA DIŞI ÇALIŞMA KOŞULLARI HAKİM
İşçilerin anlatımlarından fason atölyelerinin gerçekten bir işçi cehennemi olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.
Tamamen yasa dışı koşullarda çalışan işçilerin çoğu asgari ücretin altında, sigortasız gece gündüz çalışma düzeninin hakim olduğu bu atölyeler işçilerin kanını emiyor. Kısa süreli çalışanların ücretleri verilmediği gibi sürekli çalışanların maaşları düzensizleşirken fazla mesai ücretleri ise biriktirilerek alınıyor veya hiç ödenmiyor. Mesaiye daha çok bekar çocuk ve gençler bırakılırken mesailer genellikle işin yetiştirilmesi adına gece yarılarına ve sabahlamalara kalınarak yapılıyor.
 

ASIL SUÇLU ANA FİRMALAR
Çorlu’da Levi’s, Colins, Mavi Jeans ve Cross gibi büyük kot üreticileri, işleri daha ucuza getirmek ve siparişleri yetiştirmek için bu fason atölyelerinin kurulmasını sağlıyor. Fason atölyeleri sayesinde bir çok sorumluluktan kurtulan bu ana firmalar, bu koşulların oluşmasının asıl sorumluları olarak ortada duruyor. İşçileri kölece yasa dışı şekilde çalıştırıp ücretlerini vermeden kaçmaya çalışan İstanbul Tekstil, Colins fabrikasının işlerini yapan atölyelerden sadece biri. Kot fabrikalarına fason çalışan böyle yüzlerce atölye bulunmakta. Buralarda çalışan binlerce işçi kölece çalışırken asıl kazanan bu kot fabrikaları oluyor.
(Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Muş'ta patlama!

SONRAKİ HABER

Şireci işçilerinden mücadele sözü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...