04 Aralık 2017 18:08

Bilecik’te Şişecam işçileri Cam Keramik-İş’e geçti

Bilecik’teki Şişecam’a bağlı Camiş Madencilik’te çalışan 90 işçinin tamamı Kristal-İş’ten istifa ederek DİSK/Cam Keramik-İş’e geçti.

Paylaş

Bilecik’te bulunan Şişecam’a bağlı Camiş Madencilik’te çalışan 90 işçinin tamamı, Kristal-İş’ten istifa ederek DİSK/Cam Keramik-İş Sendikasına geçti. İșçiler fabrika önünde yaptıkları açıklamayla bunu kamuoyuna duyurdu.

Dört sene önce sendikalı olmaya karar verdiklerini ve Kristal-İş'e olduklarını belirten ișçiler, "Şişecam’a bağlı fabrikaların genelinde Kristal İş sendikası yetkili olduğu için, hammadde üretimi yapan bizim fabrikamızda da Kristal-İș'e yetki verdik. Asgari ücret düzeyindeki ücretlerimizin düzeleceğini, diğer cam fabrikalarındaki ortalama ücretleri alabileceğimizi düşünüyorduk. Sendika tarafından bize verilen sözler de bu şekildeydi. Ancak işverenimiz Şişecam buraya sendikanın girmesini engellemek için hem iş kolumuza hem de yetki için gerekli sayıya itiraz ederek işi yokuşa sürdü ve hukuki bir süreç başladı. Bununla da yetinmeyerek sendikalaşmamıza öncülük yapan işçi arkadaşlarımızın işine son verdiler. Tüm bu yaşananlar karşısında o zamanki sendikamız Kristal-İş yöneticileri sanki yukarıda anlaşmışlar gibi hiçbir şey yapmadı. Biz işçilerin eylem yapalım gerekirse işi durduralım taleplerimize de kulak tıkadılar. Hukuki bir süreç başladı sonucunu beklememiz lazım diyerek biz işçileri yatıştırmaya ve oyalamaya çalıştılar. İşten atmalar devam ederken, onlarca arkadaşımız işten atılırken, mahkemelerde uzadıkça uzadı ve dört senedir devam eden mahkemeler bir dört sene daha devam edecek gibi görünüyor. Bu süreçte fabrikanın yolunu unutan sendikacılar ise bizlere sürekli yapacak bir şey olmadığını ve beklememiz gerektiğini söylediler dedi.

Şişecam

'MÜCADELEMİZE DESTEK BEKLİYORUZ'

Çoğumuz ișçinin bu fabrikada on yılını devirdiği halde asgari ücrete çalıștığını ifade eden ișçiler șunları söyledi: "Borç içinde yüzmekten, ay sonunu zor getirmekten sıkıldık. Bize yasalardan bahsedenler tarafından sürekli yasadışı bir şekilde işten atılır mıyız kuşkusuyla yaşamaktan sıkıldık. Artık yeter diyoruz ve bugün itibariyle başka bir sürece giriyoruz. Tüm arkadaşlarımızla Kristal-İş Sendikasından istifa ederek Cam Keramik-İş Sendikasına üye olduk. Bundan sonra hak verilmez anlayışıyla daha örgütlü ve daha mücadeleci bir yol çizeceğiz ve bu yolda Cam Keramik-İş Sendikasıyla yürüyeceğiz. Artık tek bir arkadaşımızın dahi işten çıkartılmasını kabul etmeyeceğiz. Hak ettiğimizi almak için ne gerekiyorsa onu yapacak ve kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Tek yumruk olacak ve çalışma şartlarımızı iyileştirmek için işverenlerimizle görüşmelerimize başlayacağız. Bizler yaşadığımız sıkıntıların karşılıklı konuşarak masada çözülebileceğine inanıyoruz. Sorunların çözüm yeri mahkemeler değil, ekmek teknemiz olan fabrikamızdır. Taleplerimiz oldukça makul taleplerdir. Ücretlerimizin iyileştirilmesini ve Şişecam’ın diğer fabrikalarındaki ücretlerle aynı seviyeye çekilmesini istiyoruz. Yaptığımız işler çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerdir. Bütün gün kanserojen tozları soluyoruz, işçinin sağlığına daha çok önem verilmesini ve daha düzenli çalışma şartları istiyoruz. Anayasal hakkımızı kullanarak seçtiğimiz sendikanın işverenimiz tarafından tanınmasını, işçilerin bu kararına saygı gösterilmesini ve tüm sorunların masada tatlıya bağlanmasını istiyoruz. Hakkımız olan sözleşmeyi yapmak ve artık huzurlu bir ortamda çalışmak istiyoruz. İsteklerimizin karşılanmaması durumunda her türlü demokratik hakkımızı kullanacağımızı, gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızı da buradan ilan ediyoruz. İş barışının yeniden sağlanması için işverenimizi sendikamız ve seçilen temsilcilerimizle görüşmelere başlamak için masaya çağırıyoruz. Başta tüm Şişecam işçilerinden, sendikalardan ve kamuoyundan bu mücadelemizde bizlere destek olmalarını bekliyoruz."

CAM KERAMİK-İŞ: EMEKTEN YANA HERKESİN BU MÜCADELEDE YANLARINDA DURMASI GEREKİR

Cam Keramik-İș tarafından yapılan açıklamada ise "Șişecam Camiş işçilerinin yaşadığı sıkıntıları ve mağduriyeti herkesin doğru okuması ve doğru anlaması gerekiyor. Meseleyi çarpıtmak isteyenler, suyu bulandırmak isteyenler mutlaka olacaktır. Buradaki mesele bir sendikal rekabet meselesi değildir. Başka bir sendikanın sürdürdüğü bir örgütlenmeye ya da mücadeleye başka bir sendikanın çomak sokması asla değildir.  Burada yasa dışı hiçbir durumda söz konusu değildir. Bir sendikaya üye olmak nasıl anayasal bir haksa, işçilerin istediği zaman istifa edip başka bir sendikaya geçmesi de yine anayasal bir haktır. Hatta bir toplu sözleşme imzalanmış olsa dahi işçiler yetkili sendikadan istifa edip başka bir sendikaya üye olabilir ve sözleşmedeki haklardan faydalanabilir. Burada işçi kardeşlerimiz mücadeleden kaçan, topu mahkemelere atarak yapması gerekenleri yapmayan, işçiden kopmuş bir sendikal anlayışa itiraz etmektedir. Kendi özgür iradeleriyle kendi yolunu kendi çizmek ve mücadele ederek haklarını almak istemektedir. Uzun yıllar düşük ücretle ağır şartlarda çalıştığı fabrikasında artık bir söz hakkı olsun istemektedir. İşçilerin bu kararına emekten yana herkesin sendika ayrımı yapmadan saygı duyması bu mücadelede yanlarında olması gerekir" denildi.

Açıklamada șu ifadeler yer aldı: "Cam Keramik-İş Sendikası olarak önceliğimiz örgütsüz işyerleri ve işçi sınıfının birliğini çıkarlarını savunmaktır. Ancak sendikamız çatısı altında mücadele etmek isteyen işçiye bizim de oturup mahkemenin kararını bekleyin dememizi kimse beklememelidir. İşçiler sorunlarını mahkemelerin çözmesini bekleyecekse sendikalar ne iş yapacaktır. Sendikalar işçi sınıfının birlik ve mücadele örgütleridir. İşçiyi mağdur eden, uyuşmazlıkları mahkemelere havale eden bürokratik sendikacılık anlayışı ile mücadeleden yana sınıf sendikacılığı arasında bir seçim yapılmış ve cam işçileri sendikamız Cam Keramik İş’ e yetkiyi vermiştir. Asıl olan yetkide işçinin verdiği bu yetkidir. Hem Anayasamız hem de Türkiye’nin altına imza atmış olduğu yasalar çerçevesinde Şişecam işvereni ile sendikamız arasında bir sözleşme yapılmasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Bizler de üyelerimizle birlikte masaya oturulmasını ve sorunların tartışılarak çözülmesini istiyoruz. Cam Keramik-İș Sendikası olarak iş barışını bozan taraf asla biz olmayacağız. Ancak yeni bir işten atma olması veya çözümsüzlüğün dayatılması durumunda meşru tüm haklarımızı kullanacağımızdan, üretimden gelen gücümüzü kullanmakta dahil her türlü mücadeleyi vereceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır. İşçilerimiz işlerine son derece bağlı, yıllardır fedakarca çalışan ve Şişecam’ın bir dünya devi haline gelmesinde emeği geçmiş insanlardır. İnsanca bir ücreti, insanca çalışma şartlarını ve biraz olsun saygıyı hak etmektedir.  Bu haklı mücadelede başta Şişecam’a bağlı diğer fabrikaların işçileri olmak üzere, tüm işçilerle, sendikalarla, emek örgütleriyle, Bilecik deki tüm emekçilerle dayanışma içinde sürdürecek ve birlikte kazanacağız. Buradaki kazanım işçi sınıfımızın da bir kazanımı olacak aynı zamanda. Buradan işverene bir kez daha görüşme talebimizi yineliyor ve işçilerin kararına saygılı olmaya davet ediyoruz. Tarihsel olarak da direnç ve kararlılığın sembolü olmuş cam işçilerinin buradan da kazançla çıkacağına inanıyor ve kamuoyuna dayanışma çağrısı yapıyoruz." (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Barış Akademisyenleri'ne sosyal medyadan destek: #SözBarışın

SONRAKİ HABER

Yıldırım: Taşeronla ilgili düzenleme son şeklini aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...