04 Aralık 2017 13:22

Ürdün’den Trump’a Kudüs uyarısı

Ürdün’den ABD’ye Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanıması halinde bu adımın “ciddi sonuçları” olacağı uyarısı yapıldı.

Paylaş

Ürdün’den ABD’ye Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanıması halinde bu adımın “ciddi sonuçları” olacağı uyarısı yapıldı

Ürdün resmi haber ajansı Petra’nın haberine göre Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson’ı pazar günü telefonla arayarak “Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması yönünde herhangi kararın sadece Ürdünlüler ve Filistinliler için değil Arap ve Müslüman dünyası için de ciddi sonuçları olacaktır” ifadelerini kullandı.

Safadi ayrıca bu adımın ABD’nin İsrail ve Filistin arasında barış görüşmelerini canlandırma çabalarına zarar vereceğini belirterek “bölgeyi daha fazla gerginliğe iteceğini” söyledi.

Ürdün ile İsrail arasında 1994’te imzalanan  barış anlaşmasına göre, Kudüs’teki kutsal alanlar Ürdün’ün gözetiminde.

1995’TEN BERİ ERTELENİYOR

Öte yandan 1995 tarihli Amerikan Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını öngören yasanın altı aylık askıya alma süresi pazartesi dolacak. Trump, süre dolmadan Kudüs konusundaki kararını açıklayabilir.

Siyasi gözlemciler Trump’ın belgeyi imzalayacağını ve yasayı askıya almayı sürdüreceğini belirtiyor. Ancak Trump’ın konuşmasında İsrail’in Kudüs’ün başkentleri olduğu iddiasına da destek vereceği savunuyorlar. Trump’ın damadı ve Ortadoğu barış elçisi olan Jared Kushner ise önceki gün Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyıp tanımama kararını yakında vereceğini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diş hekimlerinden akademisyenlere destek

SONRAKİ HABER

Brexit sonrası ‘Sömürecek göçmen işçi bulamama’ telaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...