04 Aralık 2017 11:50

Müftüoğlu: Hukukun üstünlüğünü vurguladık

Barış İçin Akademisyenlerden Özgür Müftüoğlu demokrasiyi ve barışı savunan herkesi davaları takip etmeye ve akademisyenlere sahip çıkmaya çağırdı. 

Paylaş

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladıkları ve barış talep ettikleri için haklarında dava açılan akademisyenler bugün hakim karşısına çıkıyor. Barış İçin Akademisyenlerden Özgür Müftüoğlu demokrasiyi ve barışı savunan herkesi davaları takip etmeye ve akademisyenlere sahip çıkmaya çağırdı. 

PROFOSÖRLER YARGILANIYOR!

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davalarda bugün  İstanbul Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi’nden 10 akademisyen ayrı ayrı hakim karşısına çıkacak. 7 Aralık 2017 günü İstanbul 32, 33, 34. ve 36’ncı ağır ceza mahkemelerinde 32 akademisyen; 21 Aralık 2017 günü ise İstanbul 33 ve 36’ıncı ağır ceza mahkemelerinde 12 akademisyen yargılanacak. Yargılanacak isimler arasında Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Gençay Gürsoy ve Prof. Dr. Nuray Mert gibi isimler yer alıyor. 

Akademisyenler hakkında örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla hazırlanan iddianamede yedi buçuk yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada iddianameyi savcı İsmet Bozkurt  hazırlandı. 

'HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ HATIRLATIP BARIŞ TALEP ETTİK'

KHK ile Marmara Üniversitesindeki görevine son verilen Barış Akademisyenlerinden Özgür Müftüoğlu  gazetemize davaya ilişkin bilgi verdi. “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye 1128 adademisyenin imza attığını hatırlatan Müftüoğlu, bu  bildiride 7 Haziran seçimleri sonrasında artan toplumsal gerilim ve  özellikle Sur ve Cizre’de gerçekleştirilen operasyonlar üzerinden yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çektiklerini söyledi. 

Bildiride hukukun üstünlüğünü hatırlatıp barış talebini dile getirdiklerini söyleyen Müftüoğlu, döneme ilişkin şu hatırlatmayı yaptı: “Metnin yayınlanmasının hemen ardından Cumhurbaşkanı, imzacıları hainlikle, mütemleke aydını olmakla suçladı ve hedef haline getirdi. Cumhurbaşkanının açıklamalarına tepki gösteren akademisyenlerin de metni imzalamasıyla bu rakam 2000’i geçti. Hedef gösterilen imzacı akademisyenlerden bazılarının evleri basıldı, gözaltına alındılar; kamu üniversiteleri soruşturmalar açarken, özel üniversitelerdeki imzacıların bir kısmı sözleşmesi yenilenmeyerek işlerinden atıldı. 

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çıkartılan OHAL’le birlikte imzacı akademisyenler KHK’lerle ihraç edilmeye başladı.”

Eylül ayı itibariyle imzacı akademsiyenlere ‘terör örgütü propagandası yapma’ suçlamasıyla ceza davaları açıldığını söyleyen Müftüoğlu, davaların tek bir iddianameye dayandırılmasına rağmen davaların ayrı ayrı açılmasına dikkat çekti. Şimidiye kadar yaklaşık 150 akademisyene dava açıldığı bilgisini paylaşan Müftüoğlu bu davaların Mayıs ayı ortalarına kadar süreceğini söyledi. 

‘DAVAYA SAHİP ÇIKALIM’

TTB, Eğitim Sen, SES ve imzacı akademisyenler ile bir koordinasyon oluşturduklarını anlatan Özgür Müftüoğlu, 5 Aralık (bugün)  saat 9.00’da Çağlayan Adliyesi önünde kitlesel basın açıklaması yapılacağı, sonrasında duruşmaların izleneceği bilgisini paylaştı. Müftüoğlu, Aralık ayı duruşmalarının 7, 14, 19, 21, 26 Aralık tariherinde de devam edeceğini söyledi. Kamuoyuna da emek, barış ve demokrasiye sahip çıkmak için davaya sahip çıkma çağrısı yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diego Lugano, kramponları astı

SONRAKİ HABER

Türkiyeli 768  devlet memuru Almanya’ya iltica etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...