04 Aralık 2017 11:41

'Tüm emek ve demokrasi güçlerinin davası'

Ankara'da bir araya gelen siyasi partiler ve sendikalar, Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın davasıyla dayanışma çağrısında bulundu.

Paylaş

HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandıkları duruşmalar bu hafta Ankara'da görülecek. Ankara'da bir araya gelen siyasi partiler ve sendikalar, bu davanın sadece HDP'nin değil, milyonlarca kişinin iradesinin yargılandığı bir dava olduğuna dikkat çekti. Seçilmişlere yönelik saldırının tüm emek ve demokrasi güçlerine yönelik olduğu belirtilen açıklamalarda dava için dayanışma çağrısında bulunuldu. 

HDP'nin tutuklu eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın tutuklu yargılandığı davalar bu hafta görülecek. Yüksekdağ'ın Sincan Adliyesi'nde 6 Aralık, Demirtaş'ın Ankara Adliyesi'nde 7 Aralık günü görülecek duruşmalarına siyasi parti sendika ve sivil toplum kuruluşlarından katılım çağrısı yapıldı. 

HDP, EMEP, Halkevleri, DİSK, İHD'nin Ankara'daki temsilcileri Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi. Geçtiğimiz günlerde evinden gözaltına alınan ve serbest bırakılan Doç Dr. Fikret Başkaya'nın katıldığı basın toplantısına ilgi yoğundu.

DEMİRTAŞ'IN DOSYASI ATEŞ TOPU GİBİ ELDEN ELE

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Demirtaş ve Yüksekdağ'ın yargılanacağı davaya ilişkin iktidarı kastederek “Kendilerinin çok sevdiği bizim haz etmediğimiz deyimiyle 'sözde' yargılanacaklar” dedi. 7 Aralık'ta görülecek duruşmanın Demirtaş'ın tek tutuklu olduğu dosya olduğuna dikkat çeken Önder, davanın güvenlik ve öznel koşullar gibi gerekçelerle Diyarbakır'dan Ankara'ya alınmasını eleştirdi. Ancak Demirtaş'ın Ankara'ya da getirilmediğini belirten Önder, öte yandan aylardır dosyanın yargı kurumları arasında ateş topu gibi atılıp tutulduğunu söyledi. “Dosyalar evliya Çelebi olmuş dolaşıyor” diyen Önder, duruşmalara katılım çağrısı yaptı. Önder sadece hukuksuzluğu teşhir etmek için değil, barışı ve demokratik siyaseti savunmak için de orada olacaklarını vurguladı.

'TÜRKİYE DEMOKRASİ GÜÇLERİNE SALDIRI'

Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp de milletvekillerine, belediye başkanlarına yönelik saldırılarının aynı zamanda Türkiye demokrasi güçlerine yönelik de saldırılar olduğunu ifade etti. “Karşımızda tekçi cinsiyetçi bir iktidar var” diyen Yiğitalp, buna karşı kadınların dik bir duruşu olduğunu ve başta kadınlar olmak üzere herkesin davaya gelmesi gerektiğini dile getirdi.

Emek Partisi Ankara İl Başkanı Fikret Aslan, bu davanın hukuki bir süreç olmadığını ifade etti. HDP'ye yönelik davaların siyasi bir operasyon olduğunu belirten Aslan, “Dayanışmanın ötesinde tüm ülkedeki emek ve demokrasi güçlerine yönelik bir dava olarak görüyoruz. Bu nedenle kitlesel bir şekilde orada olacağız” dedi. 

BAŞKAYA: İKTİDAR İNANDIRICILIĞINI YİTİRDİ

Doç. Dr. Fikret Başkaya, rejimin hareket kabiliyetini kaybettiğini söyledi. Böyle bir tablo ortaya çıktığında iktidarın elinde iki koz kaldığını belirten Başkaya, “Parayı ve terörü manipüle etmek. Bu durumu tersine çevirecek yegane şey kitle hareketinin yükselmesidir. Bu nedenle dayanışmayı olabildiğince yükseltmek lazım. Çünkü artık iktidar inandırıcılığını yitirmiş bulunuyor. Oysa bir iktidar ne kadar baskıcı olursa o olsun asgari bir meşruiyete sahip olması gerekir” dedi. 

Halkevleri Genel Sekreteri Dilşat Aktaş, “Hepimizin ortak davası için yan yana geldik. İktidarın bugün sadece devlet olanakları ile ayakta kalma şansı kalmıştır. Meclisin, yargının tek adama bağlanması ile birlikte ülkede adalet beklentisinin hal kırıklığına uğrayacağı açıktı. Diktatörlüğün sömürü, kadın ve Kürt düşmanı politikalarına karşı halkın özlemlerini inşa edecek bir direniş hattına hepimizin ihtiyacı var” diye konuştu.

BİRLİK VE DAYANIŞMA MESAJLARI

DİSK Ankara Bölge Başkanı Tayfun Görgün de “Biz madenciler çok zor koşullarda çalışıyoruz. Ekmek uğruna kolayca ölebiliyoruz. İçeridekileri en kolay madencilerin anlaması gerekiyor” dedi. Dayanışmanın yükseltilmesi gerektiğini belirten Görgün, savcılara çağrıda bulunarak “Hukukun gereklerini yerine getirin” dedi. 

Kaldıraç Tamer Malkoç da, iktidarın kendi burjuva hukukunu dahi işletmediğini ve toplumsal muhalefetinin dayanışma içerisinde olması gerektiğini söyledi. 

EHP Ankara İl Başkanı Can Ersoy, muhalefetsiz bir ülke özlemi ile yanıp tutuşan Erdoğan'ın iktidarına karşı birçok fırsatın olduğunu söyledi. Ersoy, “Artık tiyatroya dönüşen mahkemeler bizleri yıldırmayı amaçlasa da daha çok yan yana getiriyor, dayanışma içerisine girmemize sağlıyor. Önümüzdeki seçimlerde de biz bu konuda görevler düşmektedir” dedi.

İHD Ankara Şube adına konuşan Fatin Kanat, insan hakları örgütleri olarak bu sürecin takipçisi ve mücadelenin parçası olacaklarını söyledi. 

HDP'DEN BALUKEN'İN DURUŞMASINA ÇAĞRI

HDP'nin tutuklu Grup Başkanvekili İdris Baluken de 6 Aralık Çarşamba günü Diyarbakır'da hakim karşısına çıkacak. HDP Diyarbakır İl Örgütü yaptığı açıklama ile davaya katılım çağrısında bulundu. Açıklamada, “AKP iktidarının halk iradesini hiçe sayarak bu iradeyi ve partimizi etkisizleştirmeye çalışma durumu, demokratik siyaset yolunun seçenek olmaktan çıkarılması gibi ciddi bir toplumsal tehlikeyi barındırmaktadır. Maruz kalınan tüm gözaltı tutuklama ve baskılara rağmen Kürt siyaseti demokratik siyaset zemininde mücadelesini yürütmekte ısrarlıdır. Bu ısrar ve arzu, demokratik barışçıl yöntemlerle sorunlarımızın çözümünün mümkün olabileceği inancından kaynaklanmaktadır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Çarşaflar ne kadar zamanda değiştirilmeli?

SONRAKİ HABER

Diego Lugano, kramponları astı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...