04 Aralık 2017 10:29
Son Güncellenme Tarihi: 04 Aralık 2017 12:46

Yemen'de Devrik Cumhurbaşkanı Salih öldürüldü

Yemen'de 'Suudi Arabistan'la beyaz sayfa açmaya hazırım' diyen devrik Cumhurbaşkanı Salih, Husiler tarafından öldürüldü.

Paylaş

Yemen'in devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, Husiler tarafından öldürüldü.

Maarib kentine gitmekte olduğu sırada aracı saldırıya uğrayan Salih'in cansız bedenine dair fotoğraf ve videolar yayımlandı.

Salih'in öldüğü haberi ilk olarak İran resmi haber ajansı Press TV ve Tesnim Haber Ajansı tarafından duyuruldu. Husilerin temsilcisi Yahya el Mehdi de Sputnik Arapçaya yaptığı açıklamada Salih'in öldürüldüğünü dile getirdi.

Reuters, Yemen'de Husilerin kontrolündeki İçişleri Bakanlığı radyosunun da Salih'in ölümünü doğruladığını duyurdu. Son olarak Suudi Arabistan'a ait el Arabiya da Salih'in siyasi partisine dayandırdığı haberinde Salih'in öldüğünü açıkladı.

Ali Abdullah Salih
Husilere yakın kaynaklar Ali Abdullah Salih'in cansız bedenine ait olduğu iddia edilen fotoğraf ve video yayınladı

ALİ ABDULLAH SALİH KİMDİR?

1942’de doğan Ali Abdullah Salih, 1958’de Kuzey Yemen ordusuna katıldı. Ülkenin en büyük aşireti Haşid’e mensup olan Salih, 1962’de Kral Muhammed el Bedir’i tahttan indiren askeri müdahalede ve Kuzey Yemen iç savaşında yer aldı. 1977’de Devlet Başkanı Ahmed el Gaşmi tarafından Taiz valiliğine getirildi. 1978 yılında suikastla öldürülen Ahmed el Gaşmi’nin yerine Kuzey Yemen Devlet Başkanı seçildi. 1990 yılında Kuzey Yemen’le Güney Yemen’in birleşmesi sonrası Yemen Cumhurbaşkanı oldu.

Ali Abdullah Salih

2011’de Arap halk isyanlarının Yemen’e sıçraması sonrası 2012’de görevi bırakmak zorunda kaldı. Ali Abdullah Salih’in koltuğuna Abdurabbu Mansur Hadi oturdu.

Salih, Yemen’de İran destekli Şii Husilerin (Ensarullah) yükselişi sırasında Husilerle ittifak kurdu. Husilerin başkent Sana’da kontrolü sağlaması sonrası Abdurabbu Mansur Hadi ülkeyi terk etti.

'SUUDİLERLE BEYAZ SAYFA AÇMAYA HAZIRIM' DEMİŞTİ

Salih, Aralık 2017’de muhaliflerle ve Suudi Arabistan’la “Beyaz sayfa açabileceğini” açıkladı ve Salih’e bağlı güçlerle Husiler arasında çatışmalar başladı. Çatışmalar sırasında bugün (4 Aralık 2017) Maarib kentine gitmeye çalıştığı sırada öldürüldü.

SUUDİ ARABİSTAN'IN YEMEN'E SALDIRILARI

Suudi Arabistan, İran'ın müttefiki Husilerin başkent Sana'da kontrolü sağlaması ve Cumhurbaşkanı Abdulrabbu Mansur Hadi'yi koltuğundan etmesi sonrası Mart 2015'ten bu yana ülkeye hava saldırılarını sürdürüyor. 

2.5 yıllık bombardıman, ülkeyi savaş, açlık ve koleranın pençesine itmiş durumda.

Hava saldırılarında 13 bine yakın sivil hayatını kaybederken Birleşmiş Milletler 7 milyon Yemenlinin gıdaya erişiminde ciddi sıkıntı olduğunu söylüyor.

Yemen'in 27 milyon nüfusunun dörtte üçü şu anda bir tür insani yardım olmadan yaşamını sürdüremez durumda. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

MESS'in sözleşme dayatmalarına karşı işçiler eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Sermaye hareketlerini sınırlandırma talimatım yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...