04 Aralık 2017 09:16
Son Güncellenme Tarihi: 04 Aralık 2017 19:30

Aksoy ve Taş'ın beşinci duruşmasında ilk oturum sona erdi

Aralarında Gazeteci Murat Aksoy ve Şarkıcı Atilla Taş’ın da bulunduğu 29 kişinin yargılandığı davanın beşinci duruşmasının ilk oturumu sona erdi.

Paylaş

Aralarında Gazeteci Murat Aksoy ve Şarkıcı Atilla Taş’ın da bulunduğu 20’si tutuklu 29 kişinin yargılandığı davanın beşinci duruşması Çağlayan’daki İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı. Duruşmanın ilk oturumunda verilen ara kararda davada yargılanan tüm sanıklar ve sanıkların eşleri hakkında ByLock raporu istendi. Mahkeme heyeti ayrıca avukat kısıtlılık kararının kaldırılmasına hükmetti. Duruşma yarın sabah 11.00'a ertelendi.

SEGBİS ARACILIĞIYLA TANIKLAR DİNLENDİ

Kimlik tespitleriyle başlayan duruşmada ön sıraya oturup sanıkların avukatlarıyla konuşmasını engelleyen jandarmalar, mahkeme başkanının kararıyla arka sıraya alındı.

Duruşmada ilk olarak İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nden SEGBİS’le bağlanan tanık dinlendi. Mahkeme başkanı tanığa Bünyamin Köseli hakkındaki “FETÖ üyeliği” iddialarını sorması üzerine tanık, Bünyamin Köseli’nin himmet adı altında para topladığı yönünde bilgisi olduğunu ancak kendisinin sanığın para topladığını bizzat görmediğini belirtti. Tanık ayrıca Köseli’nin suça konu hiçbir eylemini görmediğini söyledi.

İlk tanığın ardından Kayseri’den bağlanan ikinci tanığın dinlenmesine geçildi. Mahkeme Başkanı tanığa sanıklardan Ahmet Memiş ve Sait Sefa’yı tanıyıp tanımadığını sordu. Tanık, birlikte çalıştıklarını ancak sanıkların bir terör örgütüyle bağlantılı olduklarını gösterecek bir duruma şahit olmadığını belirtti.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesinden bağlanan üçüncü tanığa üniversite yıllarından tanıdığını söylediği Bayram Kaya ile ilgili bildikleri soruldu. Tanık, 2006 yılında Kaya ile Beşiktaş’ta bir Kur'an kursuna gittiklerini ve sohbetlere katıldıklarını, sonraki yıllarda hiç karşılaşmadıklarını söyledi. Tanığın ifadesi üzerine Bayram Kaya söz alarak 2005-2006 yıllarında İngiltere’de olduğunu söyledi.

Duruşmaya İzmir Karşıyaka'dan bağlanan bir tanığın ifadesiyle devam edildi. Tanığa Muhammed Sait Kuloğlu hakkında bildikleri soruldu. Tanık Kuloğlu'nu arkadaşları aracılığıyla tanıdığını, üniversite yıllarında birkaç kez gördüğünü söyledi.

HABERDAR ÇALIŞANLARI TANIK OLARAK DİNLENDİ

İzmir'den bağlanan tanığın ifadesi sonası duruşmaya kısa bir ara verildi. Ara sonrası Sait Sefa'nın Haberdar isimli sitesinde çalışan tanık salonda ifade verdi. Tanık, bir haber sitesi çalışanı olarak çalıştığını, başka bir konuda bilgisinin olmadığını söyledi.

Duruşmada bir diğer Haberdar çalışanının tanık olarak ifadesine geçildi. Tanığa Ahmet Memiş ve Sait Sefa hakkındaki bilgisi soruldu. Tanık "Çalıştığım diğer haber siteleri gibi bir işleyişi vardı. FETÖ ile bağlantılı olup olmadıklarına dair herhangi bir bilgim yok." dedi.

'BANKAYA YARDIM KASTIM OLSA DAHA FAZLA PARA YATIRIRDIM'

Tanıkların dinlemlesi sonrası söz alan Abdullah Kılıç banka hesaplarıyla ilgili bilirkişi raporlarına dair açıklama yaptı. Kılıç bilirkişi raporlarında Bank Asya'ya yatırılan 1000 TL için “sorgulamaya muhtaç” dendiğini belirterek “Bankaya yardım kastım olsa daha fazla para yatırırdım” dedi.

'ÇOCUKLARIMIN OKULLARI OLMASAYDI BANK ASYA İLE BİR İŞİM OLMAZDI'

Abdullah Kılıç'ın ardından Cuma Ulus söz aldı. 17 aydır tutuklu olduğunu söyleyen Ulus, tanık Ecevit Kılıç'ın savcıyı ve soruşturma makamlarını yanılttığını belirtti ve  "Savcı biraz inceleseydi tanığın kendisini yanılttığını ve bana iftira ettiğini görürdü. Çocuklarımın okulları olmasaydı Bank Asya ile bir işim olmazdı" dedi.

Cuma Ulus'un ardından tutuksuz yargılanan Davut Aydın söz aldı. Sağlık gerekçeleriyle tahliye edilen Aydın, duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.

Aydın'In ardından tutuklu yargılanan Halil İbrahim Balta ise sağlık sorunlarının işkence haline geldiğini söyledi ve tahliyesini istedi.

'1 DAKİKA 35 SANİYEDE ÜSKÜDAR'DAN MECİDİYEKÖY'E GEÇMİŞİM'

Duruşmada tutuklu yargılanan Oğuz Usluer, mahkemeye ulaşan telefon kayıtları hakkında konuştu. Usluer "Kayıtlara göre Üsküdar Bulgurlu'da bulunduktan 1 dakika 35 saniye sonra Mecidiyeköy'de bulunuyorum. Bu mümkün değil." dedi.

KILIÇ: HTS KAYITLARI BANA AİT DEĞİL

Duruşmada söz alan Seyid Kılıç, ByLock HTS kayıtlarının kendisine ait olmadığını söyledi. Seyid Kılıç, "Fulya Yeni Cami baz istasyonundan programa bağlandığım görünmesine rağmen aynı saatlerdeki telefon HTS'lerine göre Beyoğlu'nda farklı baz istasyonunda görünüyorum." dedi.

ByLock HTS kayıtlarıyla telefon HTS verilerinin çakıştığını gösteren farklı örnekler veren Seyid Kılıç, tahliyesini isteyerek sözlerini tamamladı.

UFUK ŞANLI: KAYITLAR ARASINDA ÇELİŞKİLER VAR

Kılıç'ın ardından Ufuk Şanlı'nın savunmasına geçildi. Ufuk Şanlı da ByLock kayıtlarıyla HTS telefon kayıtları arasındaki çelişkilere örnekler verdi.

TÜM SANIKLAR VE EŞLERİ HAKKINDA BYLOCK RAPORU TALEP EDİLDİ

Sanıklara tanık beyanlarına ilişkin görüş ve taleplerinin sorulması sonrası verilen ara kararda mahkeme avukat kısıtlılık kararının kaldırılmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca davada yargılanan tüm sanıklar ve sanıkların eşleri hakkında ByLock raporu talep etti.

Duruşma yarın sabah 11.00'a ertelendi. Yarınki oturumda avukat savunmalarının ardından ara karar verilmesi bekleniyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şırnak'taki ölüm kuyuları yine can aldı: 3 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Sinop Gerze’de ‘kafes balıkçılığına hayır’ eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...