03 Aralık 2017 21:36

Büyüyen ekonomide herkes borçlu mu olur?

Hükümetin ‘fedakarlık’ çağrısıyla başlattığı asgari ücret tartışmalarını Denizli’de işçilerle konuştuk.

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Asgari ücret görüşmeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun işçilerden fedakarlık istemesiyle başladı. Geçtiğimiz günlerde Denizli’nin Bozkurt ilçesinde partisinin kongresine katılan Ekonomi Banı Nihat Zeybekçi ise, Türkiye’nin ekonomik büyümede dünya birincisi olacağını söyledi. Bir tarafta fedakarlık isteyen bakan diğer tarafta büyümede rekor kıracağını söyleyen bakan. Her iki durumda da ekmeği küçülen işçiler.

Denizli’de dolaştığımız kahvelerde işçilerle, büyümede rekor kırmaya hazırlanan Türkiye’de asgari ücretle nasıl geçindiklerini konuştuk. “Ekonomi bu kadar büyüyorsa neden herkes borç içinde?​” cevabını aldık.

ZAMLAR ASGARİ ÜCRETİ ERİTİYOR

Kargo şirketinde şoförlük yapan Mehmet Cesuroğlu, asgari ücretle geçinemediklerini söyledi.  Asgari ücrete 100 lira zam yapılmasının bir anlamı olmayacağını belirten Cesuroğlu, “Mazottan, kıyafete, ekmeğe kadar her şeye zam geliyor, asgari ücret de, zamlar ve vergi artışları altında eriyip gidiyor” dedi. Ekonominin büyümesinin kendisi için bir anlamı olmadığını ifade eren Cesuroğlu, “Büyüyen ekonomide herkes borç batağında olmaz. Ocak ayından kasım ayına kadar icra dosyaları yüzde 60-70 artış göstermiş. İthalat ihracattan fazla ise dolar 4 lira, mazot 5 lira ise, ekonomi bakanının ekonomide çağ atlıyoruz demesine ancak gülünür” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Man Adası ile ilgili açıkladığı belgeleri sorduğumuz Cesuroğlu, “O belgeler açıklanmadan önce de bunların neler yaptığını biliyorduk. Belgelerle ispatlanmış oldu. Yalanlamak için seferber oldular. A Haber’den izliyordum, Kılıçdaroğlu’nun belgeleri canlı yayında açıklamasından 2 dakika sonra A Haber ‘o belgeler sahte’ diye haber geçti. Belgeler ne ara eline geçti de sahte olduğuna kanaat getirdin?​” dedi.

Ekonomideki büyümenin işçilerin sofrasına yansımadığını söyleyen inşaat işçisi Devrim Aydın; “Zeybekçi bal kaymak yiyor ben sabah peynir bulamıyorum. Bu nasıl büyüme? 1400 lirayı verelim meclistekilere hem kira ödesinler hem de 3 çocuk okutsunlar bakalım asgari ücretle geçinebiliyorlar mı?​” diye konuştu. Kendi ekonomisinin sürekli küçüldüğünü anlatan Aydın, “ 2002’de devalüasyon olduğunda benim günlük ücretimle 1 bebek altını alabiliyorken bugün yarısı bile etmiyor. AKP gelene kadar günlük yevmiye 1 bebek altınıyla hep başa baş gidiyordu” dedi.

‘EKONOMİNİN BÜYÜDÜĞÜ YERDE ZAM OLMAZ’

Zeybekçi’nin büyüme iddiasını sorduğumuz emekli bir vatandaş ise; “Cari açık yüzde 70’i buldu, saman Bulgaristan’dan et Sırbistan’dan, ekmeğimiz 200 grama düşmüş. Böyle büyüme mi olur? Ekonominin büyüdüğü yerde zam olmaz bunu anlamak için üniversite okumaya da gerek yok” cevabını verdi. Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı belgelerle ilgili de yorum yapan vatandaş; “Belgeleri savcılığa versin diyor AKP’liler. Savcı kimin savcısı? Yargıya güvenin olmadığı yerde belgeleri savcılığa vermenin bir anlamı yok. Zaten suç duyurusundan ziyade Erdoğan’ın belgeler açıklanmadan önce ispatlasın istifa ederim söylemini tartışmak lazım. Belgelerle, dekontlarla ispatlandı istifa etmelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Narenciye üreticisi maliyetlerle baş edemiyor

SONRAKİ HABER

4 Aralık Dünya Madenciler Günü: 11 ayda 84 madenci öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...