03 Aralık 2017 16:03

Engelliler talepleri için havuza maya çaldı

Türkiye Sakatlar Derneği, engellilerin önündeki engellerin kaldırılması ve eşit yurttaşlık taleplerini sıraladı.

Paylaş

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Ankara Güvenpark’taki süs havuzuna maya çaldılar. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan TSD Ankara Şube Başkanı Mithat Tokur, engellilerin önündeki engellerin kaldırılması ve eşit yurttaşlık taleplerini sıraladı. Engelliler ihraçlara da tepki göstererek yapılmayan atamaların yapılmasını istediler.

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD), 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde basın açıklaması gerçekleştirdi. Ankara Güvenpark’ta gerçekleştirilen basın açıklamasında mizansen olarak süs havuzuna maya çalındı. Burada konuşan TSD Ankara Şube Başkanı Mithat Tokur, TÜİK verilerine göre ülke nüfusununyüzde 12.29’unun engelli olduğunu, bunun ise 10 milyon kişiye tekabül ettiğini söyledi. Bunun kulağa şaşırtıcı gelebileceğini ve “Nerede bu engelliler?​” diye sorulabileceğini ifade eden Tokur, engellilerin evlerinden çıkamıyor olmaları sebebiyle görülmediğini dile getirdi. Tokur, engellilerin birçoğunun fıtrat denilerek geçiştirilen iş facialarıyla, trafik cinayetleriyle, nefret söylemleriyle beslenen toplumsal şiddet ve kadına yönelik şiddet yoluyla; cehalet, yoksulluk ve sağlık hizmetlerine erişeme sonucu engelli olduğunu dile getirdi. Bir kişinin daha engelli olmaması ve insanca yaşam taleplerinin gerçekleşmesi için buluştuklarını belirten Tokur, Anayasa’nın tanıdığı temel insan hakları olan eğitim, sağlık ve istihdamdan eşit yararlanamadıklarının altını çizdi. Tokur, suistimaller nedeniyle kimi yardımların kesildiğini, ancak birilerinin yaptığı suistimal nedeniyle ihtiyacı olanların yardımlarının kesilmesinin adaletsizlik olduğunu dile getirdi. “Ülkemiz, anne ve babalarımızdan, akrabalarımızdan daha güçlüdür” diyen Tokur, engellilerin önündeki engellerin kaldırılması ve eşit yurttaşlık için taleplerini sıraladı. Basın açıklamasının ardından, engellilere verilen sözlerin tutulup tutulmayacağına göndermeyle, Nasrettin Hoca kılığında bir kişi parkta bulunan süs havuzuna maya çaldı.

20 BİN ATAMA TALEBİ

Engellilerin sıraladığı taleplerin bir kısmı şöyle: 

- 1976 yılında çıkan 2022 sayılı yasa 2013 yılında değiştirilmiş ve on binlerce engelli ve yaşlının maaşı kesilmiştir. 2022 sayılı yasa değişmeli ve ihtiyaç duyan işsiz her engelli ve yaşlıya gelir bağlanmalıdır.

- Engelli çocuğuna yılın 365 günü bakım hizmeti sunan anneye koşulsuz şartsız gelir bağlanmalı ve anneler sigortalı olmalıdır.

- Erişim sorununun, 2005 yılında yürürlüğe giren 5378 sayılı yasa ile 2012’de çözüleceği kararlaştırılmış ve fakat 2017’nin son günlerinde dahi sorun çözülememiştir. Koşulsuz şartsız çarşı, pazar, tiyatro, sinema, okul, hastane ve spor merkezlerine erişimin önündeki engeller kaldırılmalıdır.

-Engelliler, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, protez-ortez gibi sağlık araç-gereç ve hizmetlerine yardım ve bağışlara muhtaç kalmadan erişebilmelidir.

- Engellilerin yasa ile tahsis edilen ve fakat atama yapılmayan 20 bin iş kadrosuna derhal atama yapılmalı, KHK ile sorgusuz sualsiz işten atılan engelliler işlerine iade edilmeli ve engelli işsizliği yüzde 10’a çekilerek işsizlikte eşitlik sağlanmalı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbullu tütüncüler: Yasa geçerse ekmeğimizden olacağız

SONRAKİ HABER

YPG: Deyrezzor'un doğusunu IŞİD'den aldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...