03 Aralık 2017 07:44

Körfez muturunu kurtarma çalışmaları durduruldu

Dünya üzerinde nesli en hızlı tükenen deniz canlısı körfez muturunu (vaquita porpoise) kurtarma çalışmaları sona erdi.

Paylaş

Dünyada yalnızca 30 adet bulunduğu tahmin edilen körfez muturları (vaquita porpoise) genellikle Kaliforniya Körfezi'nde yaşarken, nesli tükenen hayvanları kurtarma çalışmaları bitiriliyor.

Geçen ay dört milyon dolar bütçesi olan ve toplamda 60 bilim insanı ve dalgıcın katıldığı arama kurtarma çalışmaları sırasında yavru bir körfez muturu ele geçirilmiş fakat hayvan, stres belirtileri gösterdikten sonra tekrar bulunduğu yere salınmıştı. Proje süresince yine geçen ay yakalanan başka bir yetişkin körfez muturu ise yine stres belirtileri göstererek tekrar denize salınmadan önce ölmüştü.

İNSAN BAKIMI ALTINDA YAŞAYAMIYORLAR

Körfez muturlarının kurtarma çalışmaları sırasında oldukça gergin olduğunu belirten bilim insanları, muturların yakalanmasının nesli tükenen hayvan için büyük bir risk taşıdığına karar vererek, körfez muturlarını kurtarma çalışmasını sona erdirdi. Projede yer alan ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi bilim insanı Barbara Taylor, "Bu çok üzücü bir yenilgi. Muturları insan bakımı altında korumaya çalışmak riskli fakat elimizdeki tek çareydi. Yasa dışı balıkçılığın tamamen önüne geçilmediği sürece, körfez muturlarının neslinin tükenme olasılığı çok yüksek" dedi.

Son 20 yıl içerisinde sayıları 600'den 30'a kadar düşen körfez muturları hakkında projede yer alan Meksika Ulusal Ekoloji ve İklim Değişikliği Enstitüsü bilim insanı Lorenzo Rojas-Bracho, "Muturları kurtarmadaki son umudumuz, bir dişi ve bir erkek olmak üzere iki körfez muturunu çiftleştirerek soylarının tükenmesini durdurmaktı. Fakat bu hayvanları yakalama konusunda hiç deneyimimiz yok ve görüldüğü üzere belirli bir alan içerisinde kapalı kalmayı sevmiyorlar. Şu an çok geç kaldık, yıllar önce sayıları halen yüzü aşkınken bu konuda bir adım atmalıydık" dedi.

MEKSİKA, YASA DIŞI BALIKÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇMELİ

Barbara Taylor'a göre ise körfez muturlarını kurtarmanın halen bir yolu olabilir. Taylor, "Özellikle körfez muturlarının da bulunduğu bir kategori olan totoabaların avlanmaları dahil olmak üzere, Meksika hükümeti yasa dışı balıkçılığın önüne geçmeli. Eğer bu çaba da sonuç vermezse, birkaç yıl içerisinde körfez muturları tamamen yok olacak" dedi. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Nesli 66 milyon yıl önce tükenen hayvana ait 215 yumurta

SONRAKİ HABER

İsrail'de Netanyahu’ya karşı ‘Utanç Yürüyüşü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa