02 Aralık 2017 16:00

Aliağalı kadınlar: Şiddete karşı birlikte mücadele edeceğiz

Aliağalı kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı gerçekleştirdikleri eylemde mücadele çağrısı yaptı.

Paylaş

İzmir’in Aliağa ilçesinde kadılar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Sanat Sokağı’nda, “Hayatımızdan da haklarımızdan da vazgeçmiyoruz” sloganıyla bir araya gerek eylem gerçekleştirdi. 

Turuncu fularları ve çocuklarının da katılımıyla gerçekleştirilen eylemde kadınlar üzerinde “Dolapta zıkkımın kökü, sokakta isyan var”, “Müfredatta itaat, müftüde nikah olmaz”, “Bir çocuğun çıkarmadığı ses olmak zorundasın. Tecavüz meşrulaştırılamaz”, “Kadın düşmanı yasalara ve yasaklara itaat etmiyoruz. Kadına şiddete son” yazılı dövizler açarak, üzerine kadın hakları ve kadına yönelik şiddete karşı yazılmış çeşitli mesajların bulunduğu mandalinaları da çevrede bulunanlara dağıttı.

Kadına karşı şiddet, taciz ve cinsel ayrımcılığı konu alan lise öğrencilerin sergilediği tiyatro gösterisinin ardından katılımcılar adına hazırlanan bildiriyi Fatma Sibel Yüksel okudu. Yüksel, ülkede giderek artan kadına yönelik şiddetin, tecavüzün ve tacizin son bulmasını istediklerini dile getirerek, “2016 yılında 338 kadın öldürüldü. 2017 yılının ilk 10 ayında ise kadın cinayetleri 337’ye ulaştı. Sadece bu rakamlara bakmak bile kadına yönelik şiddetteki artışı gözler önüne seriyor” dedi.

2017’nin sadece Ekim ayında 40 kadının cinayete kurban gittiğine ve bunun da bir ay içerisinde işlenen en yüksek kadın cinayeti oranı olduğuna dikkatleri çeken Yüksel, “Kadınlar kendi hayatları hakkında karar vermek, boşanmak istedikleri için öldürülüyor. Boşanmaları zorlaştırmak için arabuluculuk yasası getirilmeye çalışılıyor. Bizler, haklarımıza yönelik saldırıları artıracak bu müftülük yasasına sessiz kalmayacağız” dedi. 

Aliağa’da geçtiğimiz aylarda öğretmen bir kadınında şiddete maruz kaldığını ve saldırganın serbest bırakıldığını hatırlatan Yüksel, Aliağa’da kadınları birlikte mücadele etmeye devam etti. Yüksel “Evde, sokakta, iş yerinde, gecesinde, gündüzünde korkusuzca yaşamak ve bizim de bir birey olduğumuzu kabul etmelerini istiyoruz. Haklarımızın, hukuk çerçevesinde yerine getirilmesini istiyoruz. Bugün burada toplanmamız bile gücümüzün ve geleceğe dair umudumuzun var olduğunun göstergesidir. Öncelikle insan olarak şiddetin her türlüsüne karşı olmalıyız. Çünkü çoğunluğa bağlı olmayan tek şey insan vicdanıdır” dedi.

Müzik öğretmeni Meltem Turan’ın da bir mini konser verdiği eylem, kadınların “Dünya yerinden oynar, kadınlar birlik olsa” sloganlar eşliğinde alkışlarla sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube: Yolsuzluğa karşı örgütlenelim

SONRAKİ HABER

10 Ekim'de yaralananlarla dayanışma konseri düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...