02 Aralık 2017 13:09

Petrol-İş Aliağa Şubesi'nin 10. Olağan Kongresi toplandı

TÜPRAŞ, PETKİM ve Ravago'da örgütlü Petrol-İş Aliağa Şubesi'nin 10. Olağan Kongresi toplandı. İşçiler, 'Mücadeleci sendika ve birlik ihtiyaç' dedi.

Paylaş

TÜPRAŞ, PETKİM ve Ravago işyerlerinde 3 bin 200 üyesi olan Petrol-İş Aliağa Şubesinin 10. Olağan Kongresi toplandı. OHAL uygulamalarına, işten atmalara ve iş cinayetlerine tepki gösterilen kongrede, sendikal bürokrasiye eleştiri öne çıktı. Türk-İş ve Petrol-İş Genel Merkezinin tutumunun mücadelenin önünü kestiğini dile getiren delegeler, mücadeleci sendikal anlayış ve birlik ihtiyacına dikkat çekti. 

Kongre 200 delegenin yanı sıra üyelerin katılımıyla PETKİM Kültür Merkezinde toplandı. Türk-İş Ege Bölge ve bağlı sendikaların yöneticilerinin de katıldığı kongrenin açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Ahmet Oktay, patronların 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL’i fırsata çevirdiğini, ilçelerinde ise vali, kaymakam ve emniyet aracılığıyla işçi kıyımı yaşandığını söyledi. İşten atmalara tepki gösterdiklerinde genel merkez ve Türk-İş’ten gerekli desteği göremediklerini ifade eden Oktay, bu durumun mücadelenin ilerlemesini sınırladığını kaydetti. Asgari ücret tartışmalarına değinerek, ücretin insanca yaşamı sağlayacak seviyeye çıkarılması gerektiğini dile getiren Oktay, “Geçmişin kazanımlarını korumak için mücadele ediyoruz. Oysa yeni haklar için mücadele etmek gerekir” dedi. 

YAŞAR YANIT VERDİ

Eleştirilerin odağında bulunan Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın patronlara hitaben söylediği “OHAL’i sizin için kullanıyoruz, grevleri yasaklıyoruz” yönlü sözlerini “Şeker koması halinde söylenmiş bir laf” diyerek eleştirdi. OHAL’e sığınmadan mücadelede ettiklerini ileri süren Yaşar, işten atmalara karşı yeterli mücadele vermedikleri eleştirileri için “Konuyu Türk-İş, Başbakan dahil her yere taşıdık. Bu çerçevede İzmir TÜPRAŞ’ta 1, Batman’da 2 arkadaşımız işe tekrar döndü. Duyarsız kaldığımızı kimse söyleyemez” iddiasında bulundu. Yaşar, özel ve kamu dahil taşeron sisteminin kaldırılması, asgari ücretin insanca yaşanacak seviyede belirlenmesi ve vergi dışı kalması taleplerini dile getirdi. 

DELEGELER MÜCADELE DEDİ

Delegeler de mücadele sırasında karşılaştıkları sorunları dile getirdi. Delegeler OHAL, antidemokratik uygulamalar ve sendikaların tutumunu eleştirdi. 

PETKİM Delegesi Cemal Demir, işçideki mücadeleci ruhun sendikacılarda da olması gerektiğini belirterek, “İşçi iradesi açığa çıkarsa ne taşeron kalır ne iş cinayetleri” dedi. İşten atmalara değinen Demir, “Arkadaşlarımız terör ithamları ile işten atılıyor, gerekli mercilerden temiz kağıdı almaları bile işe yaramıyor. OHAL gölgesinde ters kelepçe gördük. Genel merkez yöneticileri bizim mücadele ışığımızı büyütmek yerine söndürdü. Eğer sendikalar OHAL’e karşı mücadele etmezse sessiz kalırsa bu uygulamalar artarak devam eder. İşten atılan arkadaşlarımızın geri dönmesini ve OHAL’e karşı mücadele edilmesini istiyoruz” diye konuştu. 

TÜPRAŞ Delegesi Hüseyin Öztürk “Yüksek hakem ile bize 3 yıllık sözleşme dayattılar. Bunu aşmayı başardık ama PETKİM için aynısı geçerli olmadı. Bu durum 3 yıllık tehdidinin sürdüğünü gösteriyor. Patronlar 3 sendikanın gücünü ve etkisini azaltmak istiyor, buna karşı mücadele etmeliyiz. Bizim 3 yıllık sözleşmeye, iş cinayetlerine karşı eşit işe eşit ücret için mücadele talebimiz var” dedi. 

PETKİM Delegesi Mustafa Edis ise sendikal demokrasi talebini dile getirerek şunları söyledi: “Sendikalar bürokratik yapıdan kurtulmalı. Sendikacılık bir meslek olmaktan çıkarılmalı ve gerekirse görevden geri alınabilmeli. Sendikalar sadece delegelerin değil, üyelerin de görev ve sorumluluk alabilecekleri bir yapıya kavuşmalıdır.”

İKİ LİSTE BİR BAĞIMSIZ ADAY YARIŞACAK

İki listenin yarışacağı kongrede listelerden biri Mevcut Başkan Ahmet Oktay’a aitken diğer liste ise Mevcut Başkan Yardımcı Mevlüt Çınar ile Baştemsilci Tuncay Kan’ın listesi. Kongrede ayrıca Onur Okudurlar başkanlık için bağımsız aday olarak yarışacak. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Man Adası bildirisine polis saldırısı: 11 gözaltı

SONRAKİ HABER

En ünlü markaların en yoksul üreticileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...