Kasım ayında en az 170 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre kasım ayında en az 170, yılın ilk 11 ayında ise en az 1851 işçi hayatını kaybetti. 

02 Aralık 2017 11:37
Son Güncellenme Tarihi: 04 Aralık 2017 10:21
Paylaş

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, kasım ayı iş cinayetleri raporunu Kadıköy’de yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Rapora göre kasım ayında en az 170, yılın ilk 11 ayında ise en az 1851 işçi hayatını kaybetti. 

TOPLU İŞÇİ KATLİAMI

AKP iktidarı boyunca 20 binin üzerinde işçinin hayatını kaybettiği belirtilen açıklamayı DİSK/Enerji-Sen Genel İSİG Sekreteri Tarık Yüce yaptı. “Her gün işe giden 7-8 işçi evine gidemiyor. Katil neoliberal sermaye hareketinin ‘düşük maliyet stratejisi’ yani ucuz ve güvencesiz işçiliktir” diyen Yüce şu ifadeleri kullandı: “Bursa Gökkuşağı fabrikasında dört tekstil işçisinin ölümü toplu işçi katliamlarına örnektir” dedi. 

OHAL CİNAYETLERİ ARTIRDI

İşçilerin kötü yaşam ve çalışma koşullarına bir de OHAL’in eklendiğini kaydeden Yüce, “İş güvencelerini koruyan yasalar fiilen ortadan kaldırıldı. Sendikal örgütlenme özgürlüğüne dönük baskılar hayata geçirildi. Sendikalı fabrikalarda bile uzun çalışma saatleri ve yoğun çalışma koşullarına karşı ses çıkarmamaya dönük despotluk rejim kurulmaya çalışılıyor” diye konuştu. OHAL’in yaşanan ölümleri olağanlaştırdığını ifade eden Yüce, “OHAL’le beraber iş cinayetleri yüzde 10 artmış, ve OHAL’li on altı ayda 2 bin 719 işçinin yaşamını yitirmiş olması yaşananları özetliyor” şeklinde konuştu.

OHAL’E KARŞI MÜCADELE

“Sonuç olarak AKP iktidarı ve OHAL’in işçi düşmanı politikaları hayata geçirdiği doğrudur” diyen Yüce, sözlerine şöyle son verdi: “AKP ve OHAL’e karşı mücadeleyi sınıfsal özünden koparamayız. iktidar kim olursa olsun, tek bir işçi bile iş cinayetlerinde öldürülmüşse tüm işçi sınıfını öldürmüş sayacağız. Tüm emekçileri eşitlik, özgürlük ve yaşamak için mücadeleye çağırıyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)
 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

OHAL karanlığına karşı birlikte mücadele

SONRAKİ HABER

Zarrab konuşuyor, dava Türkiye’ye uzanıyor, medya görmüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa