02 Aralık 2017 08:42

Özgür Ülke saldırısı: 23 yıldır gelmeyen adalet

Gazeteci ve insan hakları savunucuları, Özgür Ülke Gazetesi’nin bombalanmasının 23’üncü yıl dönümünde anma etkinliği düzenleyecek.

Paylaş

Gazeteci ve insan hakları savunucuları, Özgür Ülke Gazetesi’nin bombalanmasının 23’üncü yıldönümü dolayısıyla gazetenin Kadırga’daki binası önünde anma etkinliği düzenlenecek. 
Yarın saat 12.00’de gazetenin bombalanan binanın önünde yapılacak anma etkinliğinde 
saldırıda hayatını kaybeden Ersin Yıldız için bir kez daha adalet isteyecek.

TANSU ÇİLLER İMZALI BELGE ORTAYA ÇIKMIŞTI

Tam 23 yıl önce bugün, 3 Aralık 1994’te Özgür Ülke gazetesinin İstanbul Kadırga’daki teknik binası, Cağaloğlu’ndaki merkez bürosu ve Ankara bürosu bombalı saldırıya uğradı.

Saldırılarda Kadırga bürosundaki ulaştırma görevlisi 32 yaşındaki Ersin Yıldız öldürüldü, 23 çalışan yaralandı. Gazete sonraki sayılarını bir süre, kendisiyle dayanışma halinde olan gazeteciler sayesinde çıkarabildi, sosyalist gazeteler Özgür Ülke çalışanlarına bürolarını açtı, birçok gazeteci dayanışmaya gitti. 4 Aralık 1993’te “Bu ateş sizi de yakar” manşeti ile dört sayfa  çıktı. 

Bombalanmanın üzerinden 15 gün geçmeden Özgür Ülke gazetesi, dönemin Başbakanı Tansu Çiller imzalı “gizli” ibareli bir belge yayınlandı. Belgede doğrudan Özgür Ülke’nin ismi verilerek şu ifadeler yer alıyordu: “Bölücü ve yıkıcı faaliyetlere destek verecek şekilde yayın yapan basın organlarının faaliyetleri son günlerde devletin bekası ve manevi değerlerine açıkça saldırı şeklini almıştır. Vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik bu önemli tehdidin bertaraf edilmesi maksadıyla önlemlerin alınmasına...”

486 SAYIYA DAVA AÇILDI

1992-1994’te yayınlanan gazetenin öyküsü Sedat Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı, “Press”
filminde de yayınlandı. O filmde yer alan verilere göre:

* 1992’de 14 gazeteci, 2 gazete dağıtımcısı öldürüldü. (Bu yıl, Türkiye öldürülen gazeteciler sıralamasında birinci oldu.)

* 1993’te 9 gazeteci, 13 gazete dağıtımcısı öldürüldü.

* 1994’te 7 gazeteci, 2 gazete dağıtımcısı öldürüldü.

* Gazetenin toplamda çıkan 580 sayısının 486’sı hakkında dava açıldı.

* Gazete hakkında 3 kez 30 gün, 15 kez 15 gün, 2 kez 10 gün kapatma kararı verildi.

* Özgür Ülke’nin 1993’den itibaren OHAL bölgesinde satışı yasaklandı. 14 Nisan 1994’de mahkeme kararıyla tamamen kapatıldı.

* Sorumlu yazı işleri müdürleri hakkında toplam 147 yıl hapis cezası, 20 milyar 45 milyon lira para cezası verildi.  (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Zarrab’ın el konan mal varlığının dökümü ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Maden çalışmaları Belediye Başkanı Gökhan’ı çileden çıkardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...