02 Aralık 2017 05:04

AKP Deniz Yücel’in tutukluluğunu OHAL’le savundu

AKP Hükümeti AİHM’ye Deniz Yücel’le ilgili gönderdiği savunmada Yücel’in tutukluluğunu OHAL’le savundu.

Paylaş

AKP Hükümeti AİHM’ye Deniz Yücel’le ilgili gönderdiği savunmada Yücel’in tutukluluğunu OHAL’le savundu. AKP’nin verdiği savunmada, Yücel’in gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklu olmadığı iddiasını da yineledi.

Türkiye’de hakkında henüz bir iddianame olmaksızın 9 aydır tutuklu bulunan Die Welt Gazetesi Muhabiri Deniz Yücel’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı şikayet başvurusuna AKP Hükümetince gönderilen savunmanın detayları belli oldu.

AİHM’nin talebi üzerine gönderdiği savunmada Yücel’i “terör propagandası yapmak” ve “halkı kin düşmanlığa tahrik etmek”le suçlayan AKP Hükümeti, Deniz Yücel hakkında verilen tutukluluk kararını savundu. Alman haber ajansı dpa’nın ulaştığı savunmaya göre Ankara, Deniz Yücel için uygulanan önlemin “gerekli ve orantılı” olduğunu belirtti.

OHAL’DE NORMALDİR SAVUNMASI

AİHM’den Deniz Yücel’in şikayetini geri çevirmesini isteyen AKP Hükümeti, Deniz Yücel’in Türkiye’de de Anayasa Mahkemesi’ne şikayette bulunduğunu ve bu nedenle öncelikle iç hukuk yollarının tüketilmesi gerektiğini öne sürdü.

Anayasa Mahkemesinin henüz bir karar vermediği ifade edilen savunmada, Türkiye’deki olağanüstü hal koşulları ve mahkemenin üzerindeki iş yükü dikkate alındığında bunun “son derece anlaşılabilir bir durum” olduğu savunuldu..

AKP’nin gönderdiği savunmada yürütülen soruşturmanın Deniz Yücel’in gazetecilik faaliyetleri ile ilgili olmadığı da iddia edildi. Savunmada “Deniz Yücel’in terör örgütlerinin amaçları ile uyumlu hareket ettiği, terör örgütlerinin lehine propaganda yaptığı, Kürt ve Türk toplumları arasındaki anlaşmazlıkları kışkırtma amaçlı davranışlarda bulunduğu” şüphesinin oluştuğu iddia edildi. 

AİHM: HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİĞİ İÇİN Mİ TUTUKLANDI?

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tanıdığı sürenin dolduğu gün olan 28 Kasım’da Yücel’in şikayetiyle ilgili savunmasını mahkemeye iletmişti.

AİHM, Türkiye’den Yücel’in tutukluluğunun neden uzun sürdüğünü gerekçelendirmesini istemiş ve Yücel’in AKP hükümetine yönelik eleştirileri nedeniyle tutuklandığı suçlaması konusunda Ankara’nın görüşünü sormuştu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci maddesi, tutukluluğun “makul bir süre” ile sınırlandırılmasını öngörüyor. Deniz Yücel’in avukatları da bu maddenin ihlal edildiğini savunuyor. 

Prosedüre göre mahkemenin Türkiye’nin savunmasını şikayetçilere ve davanın üçüncü taraflarına iletmesi gerekiyor. Yücel davasının üçüncü tarafları olarak Almanya hükümeti, PEN Yazarlar Derneği ve 10 sivil toplum kuruluşunun adı geçiyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler Özel Raportörü ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri de Yücel davasına müdahil olmuştu.

9 AYDIR İDDİANAMESİZ TUTUKLU

Deniz Yücel 14 Şubat 2017 tarihinde gözaltına alınmış ve yaklaşık iki hafta sonra “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve terör propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Yaklaşık 9 aydır Silivri Cezaevi’nde tecrit altında tutulan Deniz Yücel hakkındaki iddianame henüz hazırlanmış değil. Yücel’in avukatları da geçen nisan ayında Yücel’in hakim karşısına çıkarılmayışı ve ağır tecrit koşullarında tutulması gerekçesi ile AİHM’ye başvurmuştu. (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan Almanya’ya tutuklu takası önerdi iddiası

SONRAKİ HABER

Bebeklere 'Yabancı Terörist Savaşçı' kodu verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...