06 Ağustos 2012 10:52

Dünya üzerine titriyor, Türkiye’de canına okunuyor!

Türkiye ormanlarının gözbebeği sayılan Toros sedirleri, kıyıma uğruyor. Sedir popülasyonunun en yoğun dağılım gösterdiği bölgelerden biri olan Antalya’nın Kumluca ilçesinde, Üçoluk köyü ile Söğütcuması Yaylası arasında sürdürülen yol genişletme çalışmaları sırasında yüzlerce s

Dünya üzerine titriyor, Türkiye’de canına okunuyor!
Paylaş

Literatüre Lübnan Sediri (Cedrus Libani) olarak geçen ancak daha sonra ‘Toros Sediri’ olarak düzeltilen türün en yaygın dağılım gösterdiği bölgelerden biri olan Söğütcuması Yaylası’nda Antalya İl Özel İdaresi tarafından sürdürülen yol genişletme çalışması sırasında kesilen yüzlerce sedir ağacı, görenlerin içini acıtıyor. Alakır Vadisi’ne ulaşılan yolları barındıran bölgenin kepçe ve dozerlerle dağıtıldığını söyleyen Alakır Nehri Kardeşliği Üyesi Birhan Erkutlu, 1400 metre rakıma sahip olan bölgenin hakim ağaç dokusunun sedir olduğunu belirterek, “Tüm bu yol genişletme çalışmaları iki ya da üç hanesi kalmış, yaşlı nüfustan oluşan ve otomobilleri bulunmayan köylere hizmet götürmek için değil, tamamen ranta ve talana açılmış vadilere büyük iş makinelerini daha rahat sokabilmek için yapılıyor” iddiasında bulundu.
Antalya’nın Elmalı, Kaş, Finike ve Kumluca ilçelerini kapsayan bölge, dünyanın en  iyi sedir popülasyonuna sahip olan alan olarak biliniyor. Ortadoğu ve Akdeniz kültürlerinde tanrısal özellikler atfedilen sedir ağacının, çok yavaş büyümesi nedeniyle 30 ila 40 santimlik göğüs çapına ancak 200-300 yaşlarında ulaştığı belirtiliyor. 2 bin yaşın üstünde çok sayıda sedire ev sahipliği yapan bölge, taş ocaklarının yanı sıra otoyol ve HES yatırımlarının baskısı altında. (ANTALYA)

ÖNCEKİ HABER

Danıştaydan vadilere HES ayarı

SONRAKİ HABER

Akit Yazarı Karahasanoğlu aydınları hedef gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...