02 Aralık 2017 00:28

Taşerona kadro sözleri boş vaat

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden taşeron işçi, hükümetin taşerona kadro vaadine ilişkin yazdı: Taşerona kadro sözleri boş vaat

Paylaş

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Taşeron İşçisi
İzmir

AKP Hükümetinin 1 Kasım 2015 seçimlerindeki en büyük vaatlerinden bir tanesi kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi söylemiydi. Aradan geçen sürede bunun üzerine hükümet kanadından birçok açıklama yapılsa da henüz ortaya net bir şey konulmuş değil. Sermaye medyasında çıkan ‘taşerona kadro’, ‘kamuda taşerona özel statü’ başlıklarıyla müjdelenen fakat içeriği boş olan haberler ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor. 

Hastanemizde buna dair işçi arkadaşlarla konuştuğumuzda sözlerin yerine getirilmemesinden dolayı tepkililer. Yapılan belli başlı açıklamalar var ancak ne beklediğimiz gibi bir kadro, ne de memnun edici herhangi bir somut adım yok. “Aynı işi yaptığımız, eskiden beri kadrolu olarak çalışan işçilerin aldığı maaşı bize vermeyecekler” diyerek tepki gösteren bir arkadaş, şunları söyledi: “Sağlıksız ve güvencesiz bir ortamda çalışıyoruz, iş güvencemiz yok. Hükümet kadro olacağını söylüyor ama üç yıllık sözleşmeyle işe alınacakmış.”

Kadro vaadiyle başlayan süreçte özel sözleşmeli personel, 4-e özel statü, kamu çalışanı gibi değişik isimler koymaya çalışıyorlar. Tüm işçilerin kadroya alınacağı söylendikten sonra, çeşitli ön koşulların yerine getirilmesi de yüksek sesle yayılan söylentilerden bir tanesi. Mülakatlar, performans değerlendirmesi ve güvenlik soruşturmaları bu kadroların yandaşlara bırakılmasının önünü açacaktır. “Böyle kadro olmaz, bu düpedüz işçileri oyalamak, kandırmaktır” dedi bir diğer işçi arkadaş ve ekledi: “Her 3 yılda bir sözleşme yenilenen kadro iş güvencesi sağlamaz. Biz süresiz, sözleşmesiz ve ayrımsız kadro istiyoruz. Zaten şu an aldığımız maaşlar asgari ücret düzeyinde, her gün gelen zamlar karşısında iyice küçüldü. Eğer kadroya geçeceksek maaşlarda ve sosyal haklarda iyileştirme olmalı.” 

Asgari ücret zamları yakın bir zamanda açıklanacak ve eskiden olduğu gibi 6 aylık zamlar unutturulmaya ve senelik zam işçilere alıştırılmaya çalışılıyor. Biz işçilerin nefes alması için mutlaka iyi bir ücret artışı gerekiyor. Ancak ekonomideki istikrarsız gidişat, işveren sendikalarının ve kabine üyelerinin açıklamalarına bakarak ‘gerçekçi’ olmak gerekirse yine beklentilerimizin altında bir zam verilecek. 

2 yılı aşkın süredir kadro vaadiyle ümitlendirdiler fakat şimdiye kadar bir taslak ya da resmi bir adım atılmış değil. Yandaş medyanın ortaya attığı iddialar gerçekleşse bile eskisinden daha geri, iş güvencesi olmayan, haklarımızdan feragat etmemiz gereken bir durum var. Biz kamu taşeronları olarak bu oyalamalardan sıkıldık. Kurumun himayesinde sözleşmeli işçilik taşeronluğun devamıdır, yine işten atılma korkusu devam edecek. Hastanede çalışan diğer hizmetli memurlar ile eşit statüde, aynı haklara sahip olmak ve sözleşmesiz bir şekilde süresiz kadro istiyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Emekli metal işçisi: En öndeydi ama ulaşılmaz değildi

SONRAKİ HABER

Taşeron işçilerin sorunları bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...