06 Ağustos 2012 10:44

Ulus projesinde dava süreci devam ediyor

Ankara Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi çalışmalarına karşı, meslek örgütlerinin açtığı davada “yürütmeyi durdurma” talebi Danıştay 14. Dairesi tarafından reddedildi. Ancak dava sürecinin devam etmesine karşın, Ankara Büyükşehir Belediyesi &ldquo

Ulus projesinde dava süreci devam ediyor
Paylaş
Gökhan Uysal

2010 yılında Bakanlar Kurulunun kararıyla Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Projesi kapsamında, Dışkapı’dan Opera’ya kadar uzanan bölgede Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yenileme çalışmaları başlamıştı. Şehir Plancıları, Peyzaj Mimarları ve Mimarlar Odası, bölgenin birinci derece arkeolojik SİT alanı olması, yeraltı ve yerüstünde tarihi yapıların koruma altına alınmadan çalışma yapılması gerekçesiyle dava açmıştı. Davada yürütmeyi durdurma talebinde bulunan odalara, Danıştaydan ret kararı çıktı.
Danıştay kararını büyük bir sevinçle karşılayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Yargı hiçbir hukuka aykırılığın bulunmadığını tespit etti” dedi. Açıklamada, projenin ‘dünyaya örnek’ olduğu da savunuldu.
 

‘DAVA DAHA BİTMEDİ’
Kararı gazetemize değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, bölgedeki tarihi yapıların koruma altına alınmadan çalışmalara başlandığını, bu yapıların da yıpranmasının ve yenilenmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Candan, projeye karşı çıkmadıklarını, koruma amaçlı imar planı hazırlandıktan sonra gerekli çalışmaların yapılmasını istediklerini belirtti. Bilirkişi raporunun olumlu olmasına rağmen böyle bir karar çıkmasına üzüldüklerini söyleyen Candan, “Bilimsel verilere göre karar verilmesini isterdik” dedi. Yargı sürecinin devam ettiğini hatırlatan Candan, “Yargıya güvenimiz tam. Bugün Danıştayın yürütmeyi durdurma talebine verdiği ret kararına itiraz için İdari Davalar Genel Kuruluna başvuracağız” dedi.
 

‘MELİH GÖKÇEK ÇOK FAZLA SEVİNMESİN’
Büyükşehir Belediyesinin ‘Danıştay bizi haklı buldu’ açıklamasına şaşırdıklarını belirten Candan, “Yıllardır hukuka ayıkırı davranan İ. Melih Gökçek’in şimdi hukuka sığınması enteresan” dedi. Mahkeme Başkanının oy çokluğu ile alınan karara şerh koyduğunun altını çizen Candan, “Melih Gökçek karara çok sevinmesin. Mahkeme Başkanının karara şerh koyduğunu hatırlatırım” dedi. Candan ayrıca bu projenin yeni Afet Yasası’yla bağlantılı olabileceğine de dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Romanya’da referandum

SONRAKİ HABER

HES’e karşı iftarda bir araya geldiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...