01 Aralık 2017 11:31

Eren Keskin'e verilen cezaların sonu gelmiyor

İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin'e şu ana kadar 105 bin 920 TL para cezası verildi. Onay bekleyen 250 bin TL para ve 5 yıl hapis cezası da var.

Paylaş

Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem Gazetesinin Eş Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı için İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin’e verilen cezaların sonu gelmiyor. Şimdiye kadar 105 bin 920 TL para cezası verildi. Cezaların çoğunluğu “Cumhurbaşkanına hakaret” gerekçesiyle onaylandı. Keskin’e son olarak dün de İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde de 50 bin TL para cezası verildi. Kendisine verilen para cezalarını değerlendiren Keskin, “Korkutmak ve bu korkularla basının haber verme özgürlüğünü ellinden almak amaçlanıyor. İkincisi de muhaliflerin Türkiye’yi terk ederek gitmelerini amaçlıyorlar” dedi.

‘HAKKIMDA 143 DAVA VAR’

Özgür Gündem gazetesinin 3 yıl genel yayın yönetmenliğini yaptığını söyleyen Keskin, “Tabii ki avukat olduğum için aktif olarak bu görevi yapmadım. Bu tamamen gazete ile dayanışma amaçlıydı. Çünkü coğrafyamızın en çok baskı gören yayın organı Özgür Gündem gazetesidir. Bu nedenle ben gazete ile dayanışmak istedim” dedi. Çözüm sürecinde hiç dava açılmadığını aktaran Eren Keskin, “Ancak barış sürecinin ardından neredeyse tüm sayılara davalar açıldı” diye kaydetti.

Keskin, “Şu anda benim hakkımda 143 tane dava var. Yargıtayda onaylamayı bekleyen 250 bin TL para cezası ve 5 yıl hapis cezası var. Bunun dışında 105 bin TL kesinleşen para cezası var. Ayrıca hapis ve para cezası içeren dosyalar devam ediyor. Bunların hepsi tabii ki sonuçlanacak. Burada amaç bence muhalif bütün sesleri susturmaktır. Ama susmuyoruz” şeklinde konuştu.

‘MUHALİFLER TÜRKİYE’Yİ TERK ETSİN İSTİYORLAR’

Bazı kesimler üzerinde büyük bir korku yaratıldığını dile getiren Keskin, “En başta son derece değerli insanlar bu coğrafyayı terk edip gidiyorlar. Üniversitede en değerli hocalar üniversiteleri bırakıp yurt dışına gittiler. Çünkü işlerinden atıldılar. Bunun dışında bir çok insan tabii cezaevine girmeyi tercih etmediği için de yurt dışına gidiyor. Birinci amaç korkutmaktır. Ve bu korkularla basının haber verme özgürlüğünü de elinden almayı amaçlıyorlar. Bir de muhaliflerin Türkiye’yi terk ederek gitmelerini amaçlıyorlar” diye konuştu. 1994 ve 2004’te silahlı saldırıya uğradığını belirten Keskin, “90’lardan beri hepimizi aynı yöntemlerle susturmaya çalıştılar. Her dönemin farklı baskı biçimleri oldu. Tabii ki Tahir’e sıkılan kurşunun niyeti ile bize ceza veren niyet aynı niyet” ifadelerini kullandı.

‘HAPİS CEZALARI DA KESİNLEŞECEK’

İHD ve İnsan Hakları Vakfının kendisi için başlattığı kampanyaya değinen Keskin, “Para cezalarını İHD ve İnsan Hakları Vakfı taksitle ödüyor. Ama ne kadar ödenir bilmiyorum. Benim bunu ödeyecek bir gücüm zaten yok. Ama hapis cezaları bir süre sonra kesinleşmeye başlayacak. Hakkımda oldukça fazla hapis cezası isteniyor. Yatacağım. Cezaevinde de insanlar var. Orada insanlar mücadelelerine devam ediyorlar. Benim tek düşüncem annemdir. Çok yaşlı ve bakmak zorunda olduğum bir annem var. Bakmak zorunda olduğum insanlar var. Ben sadece onları düşünüyorum. Yoksa insanlar cezaevinde yaşıyor. Ben de onlardan biri olarak yaşamıma devam edeceğim” dedi.  (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Büyükerşen: Termik santral Eskişehir için bir cinayettir

SONRAKİ HABER

Graham Fuller hakkında yakalama kararı çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...