01 Aralık 2017 09:52

Finlandiya’da mahkeme, ırkçı NMR örgütünü yasakladı

Finlandiya'da Nazi yanlısı, ırkçı Kuzey Direniş Hareketi (NMR) ve birlikte çalıştığı 'Pohjoinen perinne' adlı dernek kapatılıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Finlandiya'da mahkeme, Nazi, yabancı düşmanı ve ırkçı Kuzey Direniş Hareketi (NMR) ve birlikte çalıştığı ”Pohjoinen perinne” adlı derneğin kapatılmasına karar verdi.

Mahkeme kararında NMR’nin kapatılmasının zorlayıcı bir toplumsal ihtiyaç olduğu ve halkın çıkarlarının bunu gerektirdiği değerlendirmesinde bulunuldu. NMR’nin kendisini kurban gösteren bir resim verme çabası içinde olduğuna ve şiddeti kendini savunmanın bir aracı olarak meşrulaştırmaya çalıştığına dikkat çekildi.

Kararda NMR’nin nefret söylemlerine başvurduğu, güce ve saldırganlığa önem verdiği, şiddeti teşvik ettiği de belirtildi.

Mahkeme, NMR ile yakın ilişki içinde bulunan ”Pohjoinen perinne” adlı derneğin ticari faaliyetlerinin de yasaklanmasını kararlaştırdı.  ”Pohjoinen perinne” Magneettiimedia adlı bir yayın organı çıkarıyor ve internette kadula.com adında bir butiği bulunuyor.

Duruşma sırasında ırkçılık karşıtı gruplar, mahkeme binası önünde NMR ve diğer ırkçı örgütlerin yasaklanması için gösteri düzenledi.
NMR ise mahkeme kararının ifade ve örgütlenme özgürlüğüne aykırı olduğunu öne sürdü. Mahkemenin yasaklamasına karşın NMR, 6 Aralık günü Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir gösteri düzenleyeceğini açıkladı. Örgüt, İnternet sitesinde “Özgürlük Yürüyüşü” adını verdiği gösterinin NMR değil Finli Naziler tarafından düzenlendiğini iddia ediyor ve polisin eyleme izin vermesini istiyor.

NAZİLERE DESTEK VEREN POLİS DAHA SONRA YASAKLANMASINI İSTEDİ

Bu yılın ortalarında Emniyet Genel Müdürlüğü, ırkçı ve Nazi Kuzey Direniş Hareketi’nin ideolojisi nedeniyle potansiyel tehlike oluşturduğunu, şiddet eylemlerine başvurduğunu ve demokrasi için tehdit olduğunu belirterek yasaklanması için mahkemeye başvurmuştu.

Irkçı ve Nazi örgütlere toleransla yaklaşan ve gösteri yapmalarına izin veren Finlandiya polisinin tavrını değiştirmesinin nedeni toplumda Nazi ve ırkçılara yönelik giderek güçlenen ve eylemlere dönüşen tepkiler.

Avrupa’ya yönelik sığınmacı akımı sırasında çoğunluğu Suriyeli 32 bine yakın ilticacının Finlandiya’ya gelmesi ırkçı, yabancı düşmanı ve Nazi grupları harekete geçirmişti. Yabancı düşmanları ve ırkçılar, Finlandiya’nın pek çok yerleşim biriminde “Odin’in Askerleri”, “Vatandaş Muhafız Alayları” ve “Sokak Ekipleri” oluşturarak sokaklarda terör estirmişlerdi.

En örgütlü ve saldırgan grup olan NMR de sokak birlikleri kurmuştu. Finlandiya polisi siyah üniformalarla gezerek sığınmacılara terör estiren grupları engellemek bir yana onları destekleyici bir tutum takındı. Bir basın toplantısında Emniyet Genel Müdürü Seppo Kolemainen Nazilerin “Polisin gözü ve kulağı gibi davranabileceklerini” söyledi.

IRKÇILIK KARŞITLARININ ZAFERİ

Nazilerin Helsinki’de geçtiğimiz yılın 10 Eylül’ünde  28 yaşındaki bir genci sokak ortasında döverek katletmeleri bardağı taşıran son damla oldu. Aralarında parlamentoda grubu bulunan partilerin gençlik örgütlerinin de bulunduğu 22 örgüt ve kuruluş, ırkçılığın yasaklanması ve ırkçı örgütlerin kapatılması için ülke çapında “Kaygısız Gelecek” adını verdiği bir kampanya başlattı. Başkent Helsinki başta olmak üzere ülkenin pek çok yerleşim biriminde meydanları dolduran on binler ırkçı ve Nazi örgütlerin yasaklanmasını talep etti.

Bu gelişmelerin ardından tavır değiştiren Finlandiya polisi, NMR’nin yasaklanması için mahkemeye başvurdu.

ÖNCEKİ HABER

Efemçukuru altın madeninde siyanür iddiası Meclise taşındı

SONRAKİ HABER

DEÜ'de atılan akademisyenler için destek pankartı açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...