01 Aralık 2017 01:16

Aralık ayı da gazeteciler için davalarla geçecek

Aralık ayı da gazetecilerin adliye koridorlarında geçireceği bir ay olacak. Gazeteciler, onlarca yıllık ceza istemiyle yargılanıyor.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Türkiye’de gazeteciler uzunca zamandır mesailerinin büyük bölümünü adliye koridorlarında geçiriyor. Aralık ayı da gazeteciler için mahkeme koridorlarında geçecek. Gazetecilerin onlarca yıllık ceza istemiyle yargılandığı davalarda, Mahir Kanaat, Tunca Öğreten, Ahmet Şık Murat Sabuncu, Akın Atalay, Murat Aksoy, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Şahin Alpay, Ali Bulaç, Erol Önderoğlu, Şebnem Korur Fincancı hakim karşısına çıkacak. 

AKSOY VE TAŞ’IN DAVASI 4 ARALIK’TA

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gülen yapılanmasının medya ayağında yer aldıkları gerekçesiyle yargılanan Murat Aksoy ve Atilla Taş’ın da aralarında bulunduğu 20’si tutuklu 29 kişinin yargılandığı davada Çağlayan’daki İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Taş ve Aksoy 421 gün cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişlerdi.

ÖĞRETEN VE MAHİR KANAAT 339 GÜNDÜR TUTUKLU

RedHack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait mailleri haberleştirdikleri için tutuklu yargılanan Diken Eski Haber Editörü Tunca Öğreten ve BirGün Gazetesi Çalışanı Mahir Kanaat ile tutuksuz yargılanan KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik, Muhabiri Metin Yoksu, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Haber Müdürü Derya Okatan ve Yolculuk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın davası ise 6 Aralık’ta Çağlayan’daki İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Ömer Çelik 24 Ekim’de görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti. Öğreten ve Kanaat ise 339 gündür tutuklu, 342 gündür özgürlüğünden mahrum. 

ALPAY VE BULAÇ 8 ARALIK’TA HAKİM KARŞISINDA

668 sayılı KHK ile kapatılan Zaman Gazetesinin Eski Yazarları; Şahin Alpay, Ali Bulaç, Mümtaz’er Türköne, Ahmet T. Alkan, Nuriye Akman ve Mustafa Ünal’ın aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 30 medya çalışanının “darbe girişimi” ve “FETÖ/PDY üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı Silivri Ceza İnfaz Kurumu Kampüsündeki adliye binasında 8 Aralıkta görülecek. 14 ay sonra ilk kez 18 Eylül’de görülen ilk duruşmada mahkeme tahliye taleplerini, reddetmişti. 490 gündür tutuklu bulunan Alpay’ın sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle daha önce defalarca tahliye talep eden avukatların bu talepleri reddedilmişti.

ALTANLARIN DAVASI: AVUKATLAR SALONDAN ATILMIŞTI

Gazeteci-Yazar Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 7 sanıklı davanın 4’üncü duruşması da 11 Aralık’ta saat 10.00’da Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 436 gündür tutuklu yargılanan Altan kardeşler ile 490 gündür tutuklu olan Ilıcak için “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla ayrıca 7.5 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor. 13 Kasım’da görülen 3’üncü duruşmada önce söz almak isteyen avukatlar salondan çıkarılmıştı. Salondan çıkarılan avukatlardan olan Avukat Ergin Cinmen, “40 yıllık meslek hayatımda ilk kez duruşmadan atılıyorum” demişti.

TÜRFENT TANIK İFADELERİNE RAĞMEN 19 AYDIR TUTUKLU

Kapatılan DİHA Muhabiri Nedim Türfent’in beşinci duruşması, 15 Aralık’ta Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan ve 22.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Türfent’in şimdiye kadar görülen 4 duruşmasında dinlenen 19 tanıktan 18’i ifadelerini işkence altında verdiklerini açıklamıştı. Tüm ifadelere rağmen 19 aydır tutuklu yargılanan Türfent savunmasında, ‘Türk’ün gücünü göreceksiniz’ haberi nedeniyle ölümle tehdit edildiğini hatırlatmış ve bu nedenle tutuklandığını belirtmişti.

TOLU’NUN DAVASI 18 ARALIK’TA GÖRÜLECEK

ETHA’nın dış Haberler Servisi Çevirmeni, Almanya vatandaşı Meşale Tolu’nun tutuklu, Gazeteci Ömer Ulaş Sezgin’in tutuksuz yargılandığı davanın ikinci duruşması Silivri Cezaevi kampüsü karşısında bulunan İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Sezgin’in tahliye edildiği duruşmada savunma yapan Tolu, gazetecilere yönelik baskının amacının muhalif basını susturmak olduğunu belirtti. 6 aydır tutuklu olan Tolu eşinin de tutuklu olduğunu ve çocuğunun da kendisiyle birlikte cezaevinde olduğunu hatırlatarak, ailece cezalandırılmak istendiklerini söylemişti.

CUMHURİYET DAVASI 25-26 ARALIK’TA

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Muhabiri Ahmet Şık ve Muhasebe Çalışanı Emre İper ile Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutuklu yargılandığı Cumhuriyet davası 25-26 Aralık’ta Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 27. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasının suçlama konusu edildiği davanın dördüncü duruşmasında mahkeme, Tanıklar Mehmet Faraç, Leyla Tavşanoğlu ve Doğan Satmış’ın zorla getirilmelerine, Ankara’dan gelecek mali bilirkişi raporları ve Emre İper’in bilirkişi raporlarının beklenmesine karar vermişti. Cumhuriyet davasında ‘FETÖ ve PKK/KCK örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ iddiasıyla 17’si cumhuriyet çalışanı toplam 19 kişi yargılanıyor.

ÖNDEROĞLU, NESİN VE FİNCANCI 10 GÜN TUTUKLU KALDI

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları için “Örgüt propagandası” yaptıkları iddiasıyla yargılanan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Gazeteci Ahmet Nesin’in yargılandığı davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Nöbetçi yayın yönetmenlerinden Erol Önderoğlu, Ahmet Nesin ve Şebnem Korur Fincancı 20 Haziran 2016’da tutuklandı, 10 gün sonra serbest bırakıldı. 

HRANT DİNK DAVASI 4-5 VE 7-8 ARALIK’TA

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davası da 4-5 ve 7-8 Aralık’ta Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Duruşmalarda Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz  de dahil, Trabzon jandarmadan 5 kişi dinlenecek. Ekim ayının ilk haftasında görülen bir önceki duruşmada Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi amirlerinden Metin Balta ve Ahmet Çetiner, Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlilerinden Ergün Yorulmaz, Hüseyin Yılmaz ve Gazi Günay tahliye edilmişti. 

 {{330142}}

ÖNCEKİ HABER

Suudi Arabistan Yemen’in fabrikalarını da vuruyor

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da küçük bir Karadeniz kenti: Katerini

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...