01 Aralık 2017 00:10

Şirikçioğlu Tekstil'de sendikalaşan 30 işçi işten atıldı

Kayseri'de bulunan Şirikçioğlu Tekstil fabrikasında, Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikasında örgütlenen 30’a yakın işçi işten atıldı.

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri Serbest Bölge Organizede kurulu bulunan Şirikçioğlu Tekstil fabrikasında, çalışma koşullarının düzeltilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması ve ücretlerinin iyileştirilmesi için Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikasında örgütlenen 30’a yakın işçi işten atıldı.

‘SENDİKALAŞMAK HAK DEĞİL Mİ?​’

Birçok ünlü markaya üretim yapan ve bine yakın işçinin çalıştığı Şirikçioğlu Tekstil’den görüştüğümüz işçiler, “İşe başlarken işçilere ‘Orta Anadolu fabrikasını besleyecek kadar büyük, iyi ücret, sosyal haklar verilecek ve güçlü bir işletme olacak. İşçiler de hak ettiğini alacak’ denildi. Biz de işçiler olarak verilen sözler tutulmayınca, Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş’e üye olmaya başladık. Geçtiğimiz günlerde ise işçileri yanlarına çağıran yönetim, ‘Ya sendikadan istifa edersiniz, ya da işinize son veririz’ dedi. Bunun üzerine 30’a yakın işçi arkadaşımızın işine son verildi. Sormadan edemiyoruz, sendikalaşmak hani haktı? Biz anayasal hakkımızı kullanıyoruz” dedi.

Uzunca bir süre ücretlerinin geç yatırılması sonucu öfkenin arttığını söyleyen işçi, “Üretim hiç hız kesmeden devam ederken, işçilere ücretleri zamanında verilmemeye başlandı. Üretim arttıkça yük işçinin sırtına bindi. Bunun üzerine sendikalaşmaya giriştik. Ayrıca ‘En kötü sendika sendikasızlıktan iyidir’ diye düşünüyoruz. Son asgari ücret zammından sonra ücretler iyice erimeye başladı. Geçinemez, borçlanır ve borçlarımızı ödeyemez hale geldik. Reva mı bu bize?​” diye konuştu.

İçerideki arkadaşlarına ‘Patron ne isterseniz verecek, tek isteği sendikalı olmamanız’ denildiğini aktaran işçiler, “Bizim çağrımız tüm sendikalı-sendikasız işçi kardeşlerimizedir. Bu mücadele hepimizin mücadelesidir! Ekmek kavgasıdır. Patron ve yöneticiler elinden gelen baskıyı bizlere yapıyorlar. E-devlet şifrelerini alıyorlar! Kişiye ait olan şifreyi almak suçtur! Söyleyeceğimiz şudur ki; gerekli yerlere haklarımız için davamızı açtık. Elimizden geleni yapacağız. Sendikalı-sendikasız işçiler ile ortak kararlar alarak, birliğimizi güçlendirirsek kazanabiliriz!” dedi.
Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız Şirikçioğlu yönetiminden ise herhangi bir yanıt alamadık.

İSG ÖNLEMLERİ YOK

İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin yok denilecek kadar az olduğunu belirten bir işçi de şunları söyledi: “Fabrikaya gelen üretim araçları ’80’li yıllardan kalma. Kontrol eden yok. Geçtiğimiz aylarda bir arkadaşımız iki kolunu dokuma makinesine kaptırdı. Az kalsın kopuyordu. Neden? Çünkü patron üç kuruşluk önlemi almadığı için! İş kazası geçiren işçi kardeşimiz hastaneye varmadan o makineye koruyucu aparat taktılar. İnsan söylemeden edemiyor, illa bir işçinin kolunun kopacak seviyeye gelmesi gerekiyordu? Fabrikada işçilere maske veriliyorlar o kadar! Güvenliğimiz, sağlığımız buna mı emanet! ‘Bir maskeyi üç gün kullanın’ diyorlar. Verdikleri maskeyi ya üç saat, siz deyin beş saat ancak kullanabiliriz. Demir uçlu ayakkabı mı? Onu bulana aşk olsun! Ayakkabıya ne gerek var? İhtiyacınız yok’ deniyor. Sonra en ufak bir maskeyi görmezseler tutanak tutuyorlar. Uzunca yıldır fabrikanın tavanından su damlıyor. Kaç kez söyledik yapmadılar. Dışarıda hava parçalı bulutlu ama içeride sağanak yağış var. Ama bizi yıldıramayacaksınız” 

‘ANAYASAL HAK BASKI ALTINDA’

Öz İplik-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Sönmez ise şunları söyledi: “Üyemiz olan-olmayan işçi kardeşlerimize sesleniyoruz. Anayasal hak olan sendikalaşma sürecimizde baskı yapanlar, tehdit edenler hakkında gerekli yerlere şikayette bulunduk. Suç duyurusunda bulunduk. Tüm işçi kardeşlerimizin sonuna kadar arkasındayız. Elimizden geleni yapmaya hazırız! Başka sendikalara gönül vermiş işçi kardeşlerimizi de ortak bir çatı altında toplanmaya, birliğimizi güçlendirmeye çağırıyorum. Şirikçioğlu Tekstil patronu MÜSİAD üyesi. Patronların kendine has dernek, sendika, oda gibi alanları alanı var. İşçilerin de sendikası var.”

ÖNCEKİ HABER

TÜPRAŞ işçileri: Facialar için mücadele etmeliyiz

SONRAKİ HABER

İşçi aydını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...