30 Kasım 2017 23:58

TÜPRAŞ işçileri: Facialar için mücadele etmeliyiz

TÜPRAŞ'taki patlamada şirketin sorumlu tutulmamasına işçilerden tepkiler geldi: Yeni faciaları önlemek için mücadele etmeliyiz

Paylaş

Turan KARA
İzmir

TÜPRAŞ İzmir Rafinerisinde 4 işçinin yaşamını yitirdiği patlamaya ilişkin soruşturma tamamlandı. 8 şüpheli hakkında hapis cezası istense de TÜPRAŞ şirketi olaylardan sorumlu tutulmadı. Buna tepki gösteren işçiler, “Sorumluluğu birkaç işçiye atmak, sorumluluktan kaçmanın en basit yöntemi” dedi. İşçiler 4 işçinin ölümünden sonra sendikaları Petrol-İş’ten taşeron, iş cinayetleri ve ağır çalışma koşullarına karşı mücadeleyi güçlendirecek komisyon kurumasını istediklerini, ancak “şu an tek gündemin sendika seçimleri olduğu” cevabını aldıklarını belirtti. İşçiler, Petrol-İş Genel Kurulunda bu konuyu gündeme getireceklerini belirtti.

Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir’in koordinasyonunda yürütülen TÜPRAŞ İzmir Rafinerisindeki patlamaya ilişkin soruşturma tamamlandı. Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı, dava açılması için soruşturma kapsamında hazırladığı fezlekeyi, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iddianame olarak düzenlenmesi istenen fezlekede, 5’i tutuklu 8 şüphelinin “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçunu işlediği vurgulanarak bu kişilerin TCK’nin 85/2 maddesi gereği cezalarının artırılarak üst sınır olan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

TÜPRAŞ

Olayın meydana gelişi ve ihmal iddialarını araştıran görevli iki savcının değerlendirmeleri, olay yeri tespitleri, tanık ve şüpheli ifadeleri ile 5 kişilik uzman heyetin görüşlerini içeren fezlekede olayın, içinde bir miktar nafta ve gazın biriktiği tankta işçilerin tel uçlu spiralle çalışması sonucu meydana geldiği, gazın patlamasının ardından yakıtın alev almasıyla yangın çıktığı bilgisi yer aldı. Bir dizi ihmaller zinciri olduğuna işaret edilen fezlekede, petrol ürünlerinin olduğu bölgede en ufak bir hatanın bile ölüme neden olacak sonuçlarının olacağının öngörülebilir olduğuna işaret edilmesine rağmen TÜPRAŞ şirketi olaylardan sorumlu tutulmadı.

‘SENDİKADA İSG KOMİSYONU KURULMALI’

Konuya ilişkin işçiler ise suçu ya da sorumluluğu birkaç işçiye atmanın sorumluluktan kaçmanın en basit yöntemi olduğunu ifade ederek, “Bize dayatılan çalışma koşullarının bir sonucu bu faciadır. Üstelik ilk iş cinayeti de değil. Üç sene içerisinde dört arkadaşımızla beraber Timuçin kardeşimizi de kaybettik. O zaman da kazayla ilgili araştırma komisyonu kurulacaktı. Bir şey çıkmadı ve ölümler sürüyor” dedi. İşçiler dört işçinin ölümünden sonra sendikadan taşeron, iş cinayetleri ve çalışma koşullarına karşı mücadele edecek komisyon kurumasını istediklerini, ancak şu an tek gündemin sendika seçimleri olduğu cevabını aldıklarını belirtti. İşçiler, işçi sağlığı ve iş güvenliğini savunacak bu komisyonun mutlaka hayata geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘ÖLÜMLER KAZA DEĞİL YÖNETİM POLİTİKASI’

“TÜPRAŞ’taki faciadan sonra verilen tepki iyiydi, daha güçlü olmalıydı. Türk-İş Başkanı geldi, burada iddialı konuştu ama sonra bir daha göremedik. Bu tür ölümler bir kaza değil, tamamen yönetim politikası. Bir işçiye birden fazla iş vererek çok riskli bir fabrika çalıştırmaya çalışmak, yetkinliği olmayan işçileri rastgele çalıştırmak, iş ilanları üzerinde baskı kurmak gibi yöntemler yol açıyor bu kazalara” diyen bir işçi, sendikanın daha etkili olmasını istediklerini ifade etti.

Bir PETKİM işçisi ise, TÜPRAŞ’ta yaşanan facia sırasında PETKİM’de ses çıkmamasını ve herhangi bir protesto olmamasını çok garipsediğini dile getirerek, “Şube TÜPRAŞ’ta yoğunlaşmıştı doğal olarak. PETKİM temsilciliği olsun, yöneticiler olsun TÜPRAŞ gibi yanı başımızda olan faciayı bizim başımıza gelmiş gibi karşılamalı ve tepki koymalıydık ama olmadı. Bu, biz PETKİM işçileri için çok anormal bir durumdu. Bizlerden işçi sağlığı komisyonu ve iş cinayetlerine karşı arkadaşları bilgilendirecek ve mücadeleyi güçlenrdirecek bir komisyon kurma önerisi geldi. Ancak seçimler olduğunu ve ondan sonra hayata geçireceklerini söylediler. Biz de bunun takipçisi olacağız. Baskılar üniteler düzeyinde ve genel fabrika düzeyinde de arttı. Şimdiye kadar İSG kurullarına temsilen sendikadan temsilci katılır geçiştirilirdi. Oysa komisyonumuz olmalı ve raporlarla çıkmalı, taleplerimizi bildirmeliyiz. Böyle bir işleyiş için komisyonlar önemli” diyerek seçim gündeminin konularından birisinin de komisyonlar olduğunu söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

İşçilerden rüşvet tepkisi: 100 yıl çalışsak kazanamayız

SONRAKİ HABER

Şirikçioğlu Tekstil'de sendikalaşan 30 işçi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...