30 Kasım 2017 23:24

Mimarlık fakültesinde ihanetin bienali

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Biz bu şehrin kıymetini bilmedik' sözleri üzerine bienal yapıldı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın  “Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi”nde yaptığı konuşmada, “Biz bu şehrin kıymetini bilmedik. Biz bu şehre ihanet ettik. Hâlâ da ihanet ediyoruz. Ben de bundan sorumluyum” sözleri üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesinde ‘ihanetin’ bienali yapıldı. 

İTÜ Emek Gençliği, Taşkışla Kampüsü Mimarlık Fakültesinde yaptığı ikinci bienal kapsamında, fakülte panolarını İstanbul’a yapılan ihanetin fotoğraflarıyla doldurdu. Öğrencileri betonlaşma, rant ve talan karşısında kentin toplum ve doğayla olan bağlarını kuran, şehir ve bölge plancıları, mimarlar ve tasarımcılar olmaya, hep birlikte, kenti düşünerek değiştirmeye çağırdı.

İLK BİENAL: ŞANTİYELERDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ

İlk bienalini ‘Tasarım yoluyla iş güvenliği’ konusunda yapan Emek Gençliği, iş güvenliğini anımsatacak çeşitli objeleri fakülteye yerleştirip her yıl artış göstererek şantiyelerde yaşanan iş kazalarını hatırlatmıştı. 

ÖĞRENCİLER İHANET AÇIKLAMALARINI TARTIŞIYOR

Şehir Bölge ve Planlama Bölümü Öğrencisi Övünç, asılan fotoğrafların öğrenciler üzerinde anlık bir etki yarattığını; ancak bu konunun fakültede genel bir tartışma sürecine dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Mimarlık Bölümü Öğrencisi İlham, bu açıklamalardan sonra bahsedilen ihanetin, kentsel talanın sürdüğünü söylüyor. Bu açıklamaya rağmen betonlaşma ve yapılaşmanın devam edeceğini düşünüyor. Öne sürülen yatay mimari söylemleriyle İstanbul’un yeşil alanlarının yapılaşacağını, onların yerine AVM’lerin yapılacağını söylüyor. Hâlâ imar izinlerinin verildiğini belirten İlham, yapılan açıklamaların derslerde tartışılmadığını söylüyor.

Şehir Bölge ve Planlama Öğrencisi Sena, İstanbul için yapılan bu yatay mimari açıklamasını çok riskli bulduğunu ve İstanbul’a yatayda yapılacak her müdahalenin kuzeydeki ormanları tehlikeye atacağını söylüyor. İstanbul’a dikeyde yapılan müdahalelerin ve yapılaşmanın da doğru olmadığını söyleyen Sena, yatayda yeşil alanların ranta açılmasının daha çok tahribata yol açacağını söylüyor. Ciddi bir konut fazlası olan bir şehirde yapılaşmaya devam edildiğini ekliyor. Sena ormanlar konusunda katı kurallar olduğunu söylüyor ancak Yassıada örneğinde de görüldüğü üzere geri dönülmeyecek doğa katliamlarının sürdüğünü ekliyor. Bir plancının şimdi uygulanan kent politikalarını asla kabul etmemesi gerektiğini vurguluyor ve eğer kabul ediyorsa bunun altında maddi bir sebebin yattığını düşündüğünü belirtiyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD: Türkiye'yi tehdit edebilecek silahları toplayacağız

SONRAKİ HABER

'Kapatılan 17-25 Aralık soruşturması yeniden açılsın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa