30 Kasım 2017 15:39

May’den Irak’a gizli ziyaret 13 milyon dolarlık yardım

Irak Başbakanı Haydar İbadi ile gizli görüşen Theresa May 'IŞİD’le mücadele' gerekçesiyle Irak’a 13 milyon dolarlık ek yardım sözü verdi.

Paylaş

Ordadoğu ve Körfez ülkeleri turuna çıkan İngiltere Başbakanı Theresa May, Çarşamba günü Irak’a ‘gizli bir ziyaret’ yaptı. Ziyareti son ana kadar kamuoyundan gizli tutulan May Irak Başbakanı Haydar İbadi ile görüştü. İngiltere “IŞİD’le mücadele” gerekçesiyle Irak’a 13 milyon dolarlık ek yardım sözü de verdi.

May, 2008’den bu yana Irak’ı ziyaret eden ilk İngiltere Başbakanı oldu. Askeri uçakla başkent Bağdat yakınlarındaki Taji Üssü’ne giden May, üsteki İngiliz askerlerle bir araya geldi.

May burada yaptığı açıklamada “Irak güçleri ile onların gelecekte ülkenin istikrarı ve güvenliğini sağlama kabiliyetinden emin olana kadar çalışmak zorundayız” dedi. Yapılan harcamalar konusunda da açıklama yapan May hükümetin gayrisafi yurtiçi hasılasının en az yüzde 2’sini savunmaya ayırmayı sürdüreceğini işaret etti. 

İBADİ İLE GÖRÜŞTÜ

May ardından Bağdat’a geçerek Iraklı mevkidaşı Haydar İbadi ile 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. İbadi “May’in ziyareti İngiltere’nin IŞİD’le mücadelede verdiği desteğin ispatıdır” dedi.

İbadi’nin basın ofisinin açıklamasına göre, görüşmede iki ülke ilişkileri, Irak’ın terörden zarar gören bölgelerinin yeniden imarı, ekonomik iş birliği ve bölgedeki durum ele alındı.

Ziyaret sırasında İngiltere Başbakanlığı’ndan Irak ile birlikte alınacak bir dizi ortak güvenlik önlemi konusunda açıklama geldi. Bunlar arasında 

IŞİD’le mücadelede kullanılması için 13 milyon dolarlık (10 milyon sterlin) ek yardım, sınırlararası güvenliği artıracak adımlar ve internetteki aşırılık yanlısı içeriklerle mücadele konusunda yapılacak çalışmalar bulunuyor.

RİYAD’DA YEMEN İKİ YÜZLÜLÜĞÜ!

Ardından Suudi Arabistan’a geçen May burada Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile görüştü. Görüşmeye, Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman ve bir dizi Suudi bakan da katıldı.  May’in ofisinden yapılan açıklamada ise İngiltere Başbakanı’nın Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’e uyguladığı insani yardım ambargosu konusunda uyarıda bulunduğu duyuruldu. Açıklamada “Başbakan, eğer bir insani felaketten kaçınılması isteniyorsa,  ticari malların akışının yeniden sağlanması gerektiğini net olarak ifade etti. Bu konuda acil olarak adım atılması konusunda mutabık kalındı” dendi.

Ancak İngiltere, Suudi Arabistan’a silah satan ülkelerin başında geliyor ve Suudi Arabistan’ın bombaladığı Yemen’de kitlesel sivil ölümlerinin yaşandığı yerlerde İngiliz yapımı patlayıcı parçaları bulunmuştu. İngiltere’deki insan hakları örgütleri ve savaş karşıtları bu ülkeye silah satışının engellenmesi için uzun süredir mücadele veriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Arjantin’de darbeci askere müebbet hapis cezası!

SONRAKİ HABER

Tiyatro Mencel 4 Aralık’ta perde açacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...