30 Kasım 2017 11:08

38 gazeteciye dava açıldı, 5 gazeteci tutuklandı 

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında “Kasım ayı Medyaya Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Mecliste düzenlediği basın toplantısında “Kasım ayı Medyaya Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı. Yarkadaş, “AKP iktidarı, medyaya yönelik baskıyı, kasım ayında daha da artırdı. Muhalif sanatçılar ise Kültür Bakanlığı desteğinden mahrum bırakıldı” dedi.

“AKP iktidarı, muhalif olan ne varsa yok etmek istiyor. AKP karşıtı gazeteciler tutuklanıyor, AKP’li olmayan sanatçılar, bakanlık desteğinden faydalanamıyor” diyen Yarkadaş, Bu ayki çalışmayı bir trafik kazasında hayatını kaybeden, Karikatürist Ertan Aydın’a ithaf ettiğini söyledi.

İÇ KARARTAN TABLO

AKP iktidarının kasım ayında medyaya yönelik baskıyı artırdığını belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kasım’da 25 gazeteci hakim karşısına çıktı. 5 gazeteci tutuklandı. 38 gazeteciye dava açıldı. 3 meslektaşımıza para cezası verildi. 2 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı. 9 medya çalışanı gözaltına alındı; 6 gazeteci hapis cezasına çarptırıldı. 5 gazeteci ise çeşitli saldırılara maruz kaldı. Gazeteci Ali Tarakçı ise İstanbul’un ortasında silahlı saldırıya uğradı.”

GAZETELERE ENGEL

“Düşünceyi ifade özgürlüğü” ile “haber alma hakkı”nın cezaevlerinde engellendiğinin altını da çizen CHP’li Vekil, “Kasım ayında beş kitap cezaevlerine alınmadı. Evrensel ve Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi cezaevlerine sokulmadı. Kasımda bizi sevindiren tek gelişme, yedi gazetecinin tahliye edilmesidir” ifadesini de kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın, Cennet Belgeleri’ni yayımlayan Cumhuriyet gazetesi ile odatv’ye tazminat davası açtığını da belirten Yarkadaş, “Yıldırım, bu kurumlardan 500’er bin TL isteyerek, yayın organlarını ekonomik açıdan çökertmeyi hedeflemektedir” ifadesini kullandı.

SANAT DÜNYASINA ÖRTÜLÜ SANSÜR!

“AKP’nin sansürü sadece medyayla sınırlı değil, sanat dünyası da aynı karanlığa mahkum ediliyor” diyen Yarkadaş, sözlerine kanıt olarak ise Sanatçı Dilek Türker’e yönelik uygulamayı gösterdi. Türker’in kurduğu Tiyatro Ayna’nın Melisa Gürpınar’ın yazdığı İstanbul’un Gözleri Mahmur adlı oyun için Kültür Bakanlığı desteği istediğini belirten Yarkadaş “Bu talep komik bir gerekçeyle reddedilmiştir. Bunun adı ayrımcılıktır ve kamu kaynaklarının kötüye kullanılmasıdır” tepkisini gösterdi. Yarkadaş daha sonra kasımda yaşanan ihlalleri sıraladı. (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan Zarrab davası açıklaması: Biz doğru olanı yaptık

SONRAKİ HABER

'Demokratik siyasete özgürlük, Demirtaş’ın duruşmasındayız!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...