06 Ağustos 2012 13:39

Suriye başbakanı Ürdün'e kaçtı

Suriye devlet televizyonu, Suriye Başbakanı Riyad Hicab'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından görevden alındığını açıkladı. Suriyeli muhalifler ise, Başbakan Riyad Hicab'ın Ürdün'e kaçtığını duyurdu. Devlet televizyonu Hicab'ın yerine, eski başbakan yardımcılarından Ömer Galavanci'nın geçici olarak a

Suriye başbakanı Ürdün'e kaçtı
Paylaş

Uluslararası haber ajansı Reuters da, Ürdünlü yetkilere dayandırdığı haberinde, Hicab'ın ailesiyle birlikte Ürdün'e kaçtığını bildirdi. Adının açıklanmasını istemeyen Ürdünlü yetkili, “Hicab ailesiyle birlikte Ürdün’de” dedi. Tarım Bakanı Riyad Hicab, geçtiğimiz mayıs ayında yapılan parlamento seçimlerinin ardından haziran ayında Beşşar Esad tarafından başbakan olarak atanmıştı.

MALİYE VE VAKIFLAR BAKANLARI İDDİALARI YALANLADI

Suriye Başbakanı Riyad Hicab'ın Ürdün’e kaçmasının ardından benzer iddiaların ortaya atıldığı Suriye Maliye Bakanı Muhammed Celilati ve Vakıflar Bakanı Muhammed Abdüssettar el-Seyyid iddiaları yalanladı.

Maliye Bakanı Muhammed Celilati; “devletten bölündüğüne ilişkin bazı medya kanallarının bulundukları iddiaların aslı gerçeği olmadığını belirtirken; her şeyden ve bakan olmadan önce Suriyeli bir Arap vatandaşı olduğunu” belirtti. Kendisine ilişkin çıkarılan bu asılsız iddialar gibi daha önce de bir sürü iddialar öne sürüldüğünü ve tümünün gerçekle ilişkisinin olmadığının ortaya çıktığına işaret eden Bakan Celilati; “devletten kesinlikle bölünmediğim gibi, ilerde de bölünmeyeceğim” dedi.

SANA’ya açıklama yapan Vakıflar Bakanı el-Seyyid de; “bu gibi asılsız haberleri yayınlayan kanalların Suriyelilerin kanlarının akıtılmasında ortak olduklarını” söyledi.

TÜRK SUBAY YAKALANDI İDDİASI

Suriye ordusunun, Halep’te “bir grup Türk ve Suudi subayını tutukladığı” öne sürüldü. İran’ın Press TV kanalının aktardığına göre, subaylar, “kentte hükümet güçleri ile yabancıların destek verdiği isyancılar arasındaki çatışmalar sürerken Pazartesi günü” tutuklandı.

Dışişleri Bakanlığı ise, Suriye'nin Halep kentinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup bir Türk generalinin yakalandığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu asılsız iddia bağlamında bahse konu Türk generalinin Şam civarında kaçırıldığı anlaşılan 48 İran vatandaşı hacı ile takas edileceği iddiasının da gerçeklerle ilgisi bulunmadığı kaydedildi.

Açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Salihi’nin önceki gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak, 48 İranlı hacının serbest kalması için Türkiye’nin yardımını istediği belirtildi. Davutoğlu’nun Salihi'ye geçmişte de olduğu üzere konuya insani bir açıdan yaklaştığını ve bu yönde çaba harcanacağını belirttiği ifade edildi.

DEVLET TELEVİZYONUNA SALDIRI

Suriye’nin başkenti Şam, birçok kişinin yaralanmasına neden olan bir patlamayla sarsıldı. Devlet radyo ve televizyonunu hedef alan saldırı hakkında bilgi veren Enformasyon Bakanı Umman el Zubi, patlama sonrası ölüm haberi almadıklarını ve yaralıların durumunun ağır olmadığını açıkladı.

Hedeflerine “vur-kaç” taktiği yaparak ulaşacaklarını açıklayan muhaliflerin başkentte başka şiddet gösterileri daha düzenlediği bildirildi. Suriye hükümet güçleri bu saldırıların üzerine, ülkenin ticari merkezi olan ve muhaliflerin, tarihi şehir merkezini dahi yoğun bir bombardıman altında tuttuğu Halep’te “kararlı bir savaş” vereceklerini açıkladı.

BAKAN TÜRKİYE’Yİ SUÇLADI

Öte yandan, saldırı sonrasında açıklamada bulunan Suriye Enformasyon Bakanı Umman el Zobi, saldırının arkasında hangi güçlerin olduğunu bildiklerini ifade etti. El Zobi, saldırıyla ilgili Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ı suçladı. Bakan,"Bu saldırının arkasındaki güçler alçaklıklarını gösteriyor" ifadesini kullandı.

Suriye devlet televizyonu bugün gerçekleştirilen bombalı saldırının hedefi oldu. Saldırıda ilk belirlemelere göre yaralananlar oldu. Saldırı sonrasında televizyona telefonla bağlanan Suriye Enformasyon Bakanı Umman El Zobi, patlamada televizyon çalışanlarından hafif yaralananların olduğunu ifade etti. Suriyeli Bakan gerçekleştirilen saldırıların televizyon yayınlarını durduramayacağını ifade ederek,"Tüm çalışanlarımız görevlerinin başında, yayınlarımız devam ediyor. Yayın yapacak binlerce çalışan, stüdyo ve yerimiz var." dedi. Bakan Zobi, "Biz siyasi olarak bu saldırıların kimin desteklediğini onlara ekonomik destek verdiğini biliyoruz. Bu saldırı arkasındakilerin alçaklığını gösteriyor. Bu ister Katar, Arabistan, Türkiye veya MOSSAD olsun" ifadelerini kullandı. 

İNGİLTERE MUHALİFLERE YARDIMI ARTIRACAK

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, “Suriye’de çaresiz durumda olan muhalefete yardımımızı da artıracağız” dedi. Hague, ülkesinin Suriye’deki muhaliflere yönelik yardımını artıracağını söyledi.

Hague, Sky haber kanalında Suriye’ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Halep’teki çatışmaların sürmesi nedeniyle önümüzdeki günlerde ülkede daha fazla şiddetin yaşanabileceğini ve daha fazla mültecinin Suriye’den kaçmasının beklendiğini söyleyen Hague, ”Korkarım ki bu durum, uzun süredir uyardığımız durumdu” dedi.

Suriye’ye ilişkin BM Güvenlik Konseyi anlaşmasının veto edilmesine karşın, diplomatik kanallarla çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Hague, “Suriye’deki durum dikkate alındığında, bu ülkeye yönelik insani yardımımızı artıracağız ama aynı zamanda Suriye’de çaresiz durumda olan muhalefete yardımımızı da artıracağız” diye konuştu.

Muhalif güçler şiddete başvurduğunda, rejimi kınadıkları gibi onları da kınadıklarını vurgulayan William Hague, ancak Suriye’deki rejimin 17 aydır kendi halkına karşı savaşı sürdürdüğünü, dolayısıyla asıl sorumluluğun Suriye rejiminde olduğunu söyledi. İngiltere, Suriye’deki muhaliflere silah yardımı yapmadığını belirterek, ilaç, tıbbi malzeme, gıda gibi insani yardımda bulunduğunu bildiriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da uzun süreli elektrik kesintisi yaşanacak

SONRAKİ HABER

Niğde’de köylüler isyanda!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa