30 Kasım 2017 00:32

HDP'li Ali Atalan: Ceza verilmemesi ölümleri tetikliyor

Zırhlı araçların sivil yurttaşlara çarpmasına dair defalarca soru önergesi veren HDP'li Ali Atalan: Ceza verilmemesi ölümleri tetikliyor. (Foto: MA)

Paylaş

İnanç YILDIZ
Serpil BERK
Diyarbakır 

Bölge illerinde 2008 yılından bu yana kolluk kuvvetlerinin kullandığı zırhlı araçların sivil yurttaşlara çarpmasına dair basına yansıyan haberlere göre en az 28 olay yaşanırken, bunların birçoğu sadece son aylarda gerçekleşti. Yaşanan bu olaylarda ise en az 16 çocuk hayatını kaybederken, birçok yurttaş da yaralandı. Yaşananlardan sonra olayların üstü kapatılmaya çalışılırken, son zamanlarda zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlerde ise ciddi artışlar göze çarpıyor. Konu ile ilgili defalarca soru önergesi veren HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan’a ise şu ana kadar herhangi bir cevap verilmedi. Konuya dair Evrensel’e konuşan Atalan, OHAL sürecinde zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlerin artığına dikkat çekerek, yaşanan olaylarda ceza verilmemesinin ölümleri tetiklediğini ifade etti.

‘ZIRHLI ARAÇ KULLANANLAR YETERLİ EĞİTİMİ ALMIYOR’

 Sık yaşanan bu olayların artık kaza denemeyeceğini belirten Atalan, “Bu dönemde bu olaylar arttı ve masum insanlar yaşamını yitirdi. Bir çok soru önergesi vermemize rağmen cevap alamadık. Zırhlı araç kullananların yeterli teknik eğitimi almadıklarını, aldıkları eğitimin ideolojik olduğunu düşünüyorum. Teknik eğitimin dışında alınan eğitim de  halka  bakış açısı ‘potansiyel terörist’ olduğuna dair şüphe uyandırıyor”diye konuştu.

‘CEZASIZLIK BU OLAYLARI TEŞVİK EDİYOR’

Zırhlı araç ölümlerinin artmasında cezasızlığın etkili olduğunu söyleyen Atalan, “Yasaların devre dışı bırakılmasının teşvik edici bir yanı var. Duygusal ayrışmanın, halk içinde öfke ve kinin artmasına sebep olan böylesi olayların önüne geçilmelidir. Kasıtlı veya kasıtsız buna sebep olan insanların görevden uzaklaştırılması veya cezai yaptırımlara tabi tutulması gerekiyor” dedi. 

HALK KENDİLERİNİN ‘DÜŞMAN’ GÖRÜLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYOR

Yaşananlardan sonra halkın da dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini ifade eden Atalan, “İnsanlarla konuştuğumuzda bizi düşman görüyorlar şeklinde yaklaşımları olduğunu görüyoruz. Halkın içinde böyle bir algının yaygınlaşması çok tehlikelidir. Bu halkı ötekileştirmektir aynı zamanda. Yetkililerin derhal harekete geçmesi gerekiyor. Halkın da bu tip olaylara karşı duyarlı olması demokratik tepkisini dile getirmesi gerekiyor” dedi.

SON 6 AYDA ZIRHLI ARAÇLARIN YOL AÇTIĞI ÖLÜMLER:

14 Haziran 2017 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesinde askeri zırhlı araç Pakize Hazar isimli yaşlı bir kadına çarptı, Hazar olay yerinde yaşamını yitirdi. 

18 Ekim 2017 tarihinde Şırnak’ın Silopi ilçesinde bir eve çarpıp 7 yaşındaki Muhammed Yıldırım ile 6 yaşındaki Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olan Polis Memuru Ö.Y, ilk duruşmada tahliye edildi.

19 Ekim 2017 tarihinde Bitlis’in Hizan ilçe merkezinde de zırhlı aracın çarptığı 55 yaşındaki Gülten Yaraşlı yaşamını yitirdi.

21 Ekim 2017 tarihinde F.B. adlı çocuk Siirt’in Çal Mahallesi’nde devriye gezen zırhlı polis aracının kendisine çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

24 Ekim 2017 tarihinde H.S. adlı çocuk Şırnak-Cizre’de askeri aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.

6 Kasım 2017 tarihinde B. İ. adlı çocuk Batman’da askeri aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti.

19 Kasım 2017 tarihinde Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Saray Mahallesi’nde devriye gezen zırhlı polis aracı Fatma Nure Dursun adlı kadına çarptı. 65-70 yaşlarında olduğu belirtilen Dursun’un, vücudunda çok sayıda kırık olduğu belirtildi. 

22 Kasım 2017 tarihinde Cizre’de oyun oynayan 8 yaşında R.C’ye zırhlı araç çarptı. Hastaneye kaldırılan küçük çocuk yoğun bakıma alındı. Bir gün yoğun bakımda kalan R.C’nin yüzü ve kafasında çarpma sonucu oluşan yara izlerinin hâlâ olduğu öğrenildi.

VEKİLİN CEVAP VERİLMEYEN ZIRHLI ARAÇ SORULARI: 

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan
Başlık

HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan’ın verdiği soru önergelerinden bazı sorular şu şekilde: “Zırhlı aracı kullanan görevlinin sürücü belgesi var mıdır? 2015 yılından itibaren, meskün mahalde zırhlı araçların sebep olduğu trafik kazaları sonucu kaç kişi yaralanmıştır, kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Bunların kaçı çocuktur? 2015 yılından itibaren zırhlı araçların sebep olduğu ölümler ve yaralanmalar sonrasında hakkında soruşturma başlatılan vaka sayısı kaçtır, bunlar hangileridir? Zırhlı araçların sebep olduğu ölümler ve yaralanmalar sonrasında 2015 yılından itibaren kaç kolluk görevlisi hakkında soruşturma başlatılmıştır? Kaç tanesinin görevine son verilmiştir? Zırhlı araç kullanacak olan kolluk görevlileri nasıl bir eğitimden geçmektedirler? Zırhlı araçların sebep olduğu sivil ölüm ve yaralanma olaylarının benzerinin yaşanmaması ve bu riskin ortadan kalkması için, meskün mahalde zırhlı araç kullanılmasının yasaklanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?​”

ÖNCEKİ HABER

Ford işçisi: Hiç eşinizi arayıp ‘Kombiyi kapat’ dediniz mi?

SONRAKİ HABER

Filistin: 50 yıllık işgal 50 yıllık emek mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...