30 Kasım 2017 00:14

MEFA, işten atmayı çalışma sistemiyle açıkladı

Sendikaya üye oldukları için işçileri işten atan MEFA Endüstri AŞ, işçi kıyımını 'üretimin azalması'na bağladı.

Paylaş

Birkan BULUT
İstanbul

MEFA Endüstri A.Ş, sendikaya üye oldukları için işten attığı işçilerle ilgili haberimize ilişkin bir açıklama yaptı. İşçileri “üretimin azalması” sebebiyle işten çıkardığını savunan Mefa, işçilere üretim artınca geri dönme “fırsatı” sunduklarını, bunun çalışma sistemleri olduğunu söyledi. İşçiler hem Mefa’nın bu bahaneyle işçi kıyımı yapmasına hem de Türk Metal Ankara Şubesinin sessizliğini korumasına tepki gösteriyor.
Ankara Sincan’da başta Arçelik olmak üzere bulaşık makinesi üreten fabrikalara sepet üreten Mefa Endüsrti AŞ’nin yönetimi, fabrikalarında yaşanan işçi kıyımına ilişkin haberimizde yer alan işçilerin sendikalaştıkları için işten atılması iddiasının gerçek olmadığını öne sürdü. Mefa, Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikasına üye oldukları için işten attığı işçilere “üretim düşüklüğü” nedeniyle iş akitlerini feshetme teklifinde bulunduğunu savundu. 

46 KİŞİYE İŞTEN ÇIKMASINI TEKLİF ETMİŞLER

2006 yılından itibaren üretim yapan ve işlerini yaptığı diğer firmaların belirlediği taleplere göre iş ve üretim planlaması yapan bir sanayi kuruluşu olduklarını belirten Mefa yönetimi açıklamasında, “Bu nedenle firmanın dönemsel üretim sayısının artması veya azalması sebebiyle ihtiyaçlara göre işçi sayısı belirleniyor. Bu çerçevede kasım 2017 tarihinden itibaren üretimimizin yüzde 35 civarında azalmasına istinaden, bölümlerin iş yüküne göre hesaplama yapılarak 46 kişiye, üretimin artması planlanan nisan-mayıs tarihine kadar, iş akdinin askıya alınması teklif edilmiştir. Ayrıca bu işçilerimize üretimin daha önce artması gibi bir durum olduğunda daha erken de çağıracağımız bildirilmiştir. İşçilerimizden bir kısmı teklifimizi kabul etmiş olup, iş akdi askıya alınmıştır. Geri kalan kişiler ise, iş akitlerinin askıya alınmasını istememiş, bunun yerine yasal haklarının ödenerek iş akitlerinin sonlanmasını talep etmişlerdir” dedi.

‘BUGÜN GİT YARIN GEL’ SİSTEMİNE FIRSAT DEDİLER

Mefa Endüstri AŞ yaptığı açıklamada, işçilere üretim azalana kadar işten çıkın “teklifini” de “fırsat” olarak sundu. Açıklamada “Bu sene farklı olarak çalışanlara ‘askıya alınması’ fırsatı verilmiştir” denildi.

Haberimizde yer alan sendikal faaliyetler nedeni ile işten atmanın ise söz konusu olmadığı savunulan açıklamada, firmanın sendika hakkı konusunda işçileri engellemesinin söz konusu olmadığı iddia edildi.

İŞÇİLER GELİNCE YUHALATMAYA ÇALIŞMIŞ

İşçiler ise tepkili. Sendikaya üye olarak örgütlenmeye başladıkları için işten atıldıklarını söyleyen işçiler, üretimin azalmasının işten atmaya bahane olarak öne sürüldüğünü dile getirdi. Toplu işten atmanın ardından birkaç işçinin daha aynı sebeple çıkarıldığını anlatan genç bir işçi, “İşten çıkan arkadaşa güvenlik görevlileri eşlik etti. Fabrikadan ayrılırken bir şey demesinden bile korkuyorlar. Arkadaşımızla rahatlıkla vedalaşmamıza bile izin verilmiyor”

Öte yandan patron işten atmakla da kalmamış. İşten atılan işçilerin geçen hafta fabrika önüne geldiğini anlatan genç bir işçi, idarenin çalışan işçileri bahçeye indirdiğini söyledi. Patrona yalakalık olsun diye birkaç amirin işten atılanları yuhaladığını söyleyen işçi, ancak hiçbir işçinin buna eşlik etmediğini söyledi.

TÜRK METAL YANIT VERMEDİ 

Öte yandan Türk Metal Sendikası ise sessizliğini koruyor. Sendikalarına üye olan işçilerin işten atılması konusunda görüşmek istediğimiz Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer telefonlarımıza çıkmadı. Sendikanın internet sitesinde de konuyla ilgili herhangi bir açıklama bulunmazken, işçiler Türk Metal’in bu sessizliğine tepki gösteriyor. 

ÖNCEKİ HABER

BES Genel Başkanı: Yargı emekçilerinin intiharı politiktir

SONRAKİ HABER

Bosch işçileri, MESS'e tepki gösterdi: Mücadele zamanı geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...